Μήλος

Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την «Εθελοντική Ομάδα Κιμωλίστες, Πρεσβευτής “Sea Change Κίμωλος“, ο καθαρισμός της παραλίας Δέκας και παρακείμενο στο ρέμα, βουρκώδες σημείο στην ίδια περιοχή, στα πλαίσια του προγράμματος Sea Change Greek Islands που διοργανώνει το Athanasios C. Laskakridis Charitable Foundation με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Ο καθαρισμός της περιοχής Δέκας έγινε για πρώτη φορά από την ομάδα και ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση, καθαρίστηκε η παραλία και στη δεύτερη φάση, αφού είχε εντοπιστεί η συγκέντρωση των φερτών υλικών -απορριμμάτων σε πεδίο βουρκώδες παρακείμενο στο ρέμα, όπου φύονται αλμυρίκια, ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση. Η παραλία είναι στην δυτική πλευρά του νησιού, και προσβάσιμη σε κοντινό σημείο από αυτοκίνητο. Το πεδίο που περιγράφουμε έχει πρόσβαση μόνο από παρακείμενη αμμώδη χορτολιβαδική έκταση ή βούρκο και είναι παρακείμενο του ρέματος και της παραλίας.Έγινε καθαρισμός των παραλίων από πάσης φύσεως ξένα ως προς την παραλία αντικείμενα που είχαν βγει από τη θάλασσα, όπως πλαστικά, φελιζόλ, ξύλα κλπ ενώ απομακρύνθηκαν και σπασμένα κλαδιά από τα αρμυρίκια που υπάρχουν.

kimolos deka kimolistes

H καταγραφή των απορριμμάτων στη φόρμα του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» στην παραλία Δέκας ανέδειξε τα παρακάτω 3 βασικά απορρίμματα :

-255 κομμάτια πλαστικού άνω των 2.5 εκ,

-249 καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι και

-238 σακούλες και κομμάτια σακούλας.

Ενώ η καταγραφή των απορριμμάτων στη φόρμα του «Δικτύου Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον» στο βαλτώδες παρακείμενο του ρέματος σημείο, ήταν ανέφικτη λόγω του μεγάλου όγκου απορριμμάτων και έτσι καταμετρήθηκαν τα δυο βασικά.

-727 καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι και

-722 μπουκάλια νερού/αναψυκτικά.

Τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν, μεταφέρθηκαν με απορριμματοφόρο όχημα στον κατάλληλο χώρο.

Επιλέγω να είμαι μέρος της λύσης. Είμαι η αλλαγή. Λέω όχι στα πλαστικά μίας χρήσης.

Περισσότερες φωτογραφίες από την Εθελοντική Δράση εδώ...