SHARE:

Δημοσιεύτηκε: 11 Ιουνίου, 2025 22:15

Η πλούσια γαστρονομική παράδοση της Σίφνου ετοιμάζεται να διασχίσει το Αιγαίο και να φτάσει μέχρι την Κύπρο. Από τις 12 έως τις 16 Ιουνίου, ο Δήμος Σίφνου προγραμματίζει τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ «Η Κύπρος Μαγειρεύει – Η Ελλάδα Κερνάει: από τη γιαγιά στην εγγονή», ένα ξεχωριστό γεγονός αφιερωμένο στην αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα και στη διαγενεακή μετάδοση γαστρονομικών γνώσεων.

Η συμμετοχή της Σίφνου γίνεται κατόπιν αιτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δήμου για την προβολή της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γαστρονομικό φεστιβάλ και συνέδριο γαστρονομίας, στο οποίο συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει παραδοσιακά εδέσματα που θα παρουσιάσουν τέσσερις πολιτιστικοί σύλλογοι από την Ελλάδα — μεταξύ αυτών και της Σίφνου — καθώς και τοπικοί φορείς και κοινότητες από την Κύπρο.

Όπως ανακοινώθηκε, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν αυθεντικά πιάτα, προερχόμενα από συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, από τη “γιαγιά στην εγγονή”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο τίτλος του φεστιβάλ.

Η σιφνέικη γαστρονομία θα παρουσιαστεί επί σκηνής και στους χώρους του φεστιβάλ, με στόχο να αναδείξει τη γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα του νησιού μέσω παραδοσιακών γεύσεων, αυθεντικών προϊόντων και τοπικών συνταγών.

Σύμφωνα με τον Δήμο Σίφνου, η συμμετοχή αυτή αποτελεί σημαντική ευκαιρία εξωστρέφειας, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην προβολή της γαστρονομικής παράδοσης του νησιού σε διεθνές κοινό, στην εδραίωση συνεργασιών με πολιτιστικούς και τουριστικούς φορείς της Κύπρου, καθώς και στην ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας μέσα από βιωματικές εμπειρίες.

‘Όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου, η σιφνέικη κουζίνα δεν είναι απλώς γεύση — είναι μνήμη, ιστορία και παράδοση, άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα του τόπου.  Προς αυτή την κατεύθυνση, το φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της Κύπρου να γνωρίσουν εμβληματικά πιάτα, όπως το παραδοσιακό ρεβιθάτο, τις ρεβιθοκεφτέδες, τη μαστίχα Σίφνου, τα αμυγδαλωτά και πολλές ακόμη γεύσεις που κουβαλούν αρώματα Αιγαίου.

Παράλληλα, η συμμετοχή αυτή ενισχύει και τις τουριστικές προοπτικές της Σίφνου, καθώς ενδυναμώνει τη θέση του νησιού στον χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού της Μεσογείου. Η ανταλλαγή εμπειριών με τους Κυπρίους παραγωγούς και συλλόγους αναμένεται να αποτελέσει μια πολιτιστική γέφυρα που θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο νησιωτικών περιοχών.

Πηγή: tornosnews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του
MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη σελίδα του MileikaNea.Gr - τώρα και στο Google News

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε περισσότερα