Ωτοπλαστική είναι η πλαστική επέμβαση των αυτιών που έχει ως στόχο την βελτίωση της όψης αυτών. Συγκαταλέγεται στις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις του προσώπου στις οποίες ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών καταφεύγουν προκειμένου να αποκτήσουν το πρόσωπο πού επιθυμούν.

Έτσι, χάρη στην ωτοπλαστική,οι ασθενείς καταφέρνουν να διορθώσουν τόσο το σχήμα , όσο και το μέγεθος των αυτιών τους, επιτυγχάνοντας τις σωστές και επιθυμητές αναλογίες.

Ποια είναι, όμως, η ενδεδειγμένη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε αυτή την επέμβαση;

Όσο αφορά τους έφηβους και τους ενήλικους, είτε το πρόβλημα είναι επίκτητο - προέκυψε από κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια της ζωής τους-, είτε είναι εκ γενετής μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι την ιδανική χρονική στιγμή. Η πιο σωστή απάντηση, λοιπόν, είναι πως η κατάλληλη χρονική στιγμή είναι όταν εκείνοι το επιθυμούν πραγματικά. Τότε θα είναι έτοιμοι να κάνουν όλα όσα απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, πρόθυμα και σωστά και θα αποδεχτούν άμεσα τον καινούργιο τους εαυτό. Στην πραγματικότητα, μάλλον θα ενθουσιαστούν με την ανανεωμένη εμφάνισή τους.

Όσο αφορά τα παιδιά,τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς υπάρχει ο περιορισμός της ηλικίας. Σε αυτή την περίπτωση,τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ξεπεράσει την ηλικία των τεσσάρων η πέντε χρόνων, οπότε και συνήθως έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αυτιών. Από αυτή την ηλικία και μετά μπορούν και οι μικροί ασθενείς να υποβληθούν στην ωτοπλαστική. 

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημανθεί πως καλό θα ήταν οι γονείς να λάβουν υπόψην τους το αποτέλεσμα που θα έχει η επέμβαση στην ψυχολογία των παιδιών. Είναι λογικό τα μικρά παιδιά να νιώθουν ανασφαλή και ιδιαίτερα μειονεκτικά όταν διαπιστώνουν οποιαδήποτε δυσμορφία στο πρόσωπό τους και ειδικά όταν ο κοινωνικός τους  περίγυρος - όντας ανώριμος να αποδεχθεί κάτι τέτοιο καθώς πρόκειται για παιδιά σχολικής ηλικίας- εντείνει αυτά τα συναισθήματα μέσω πειραγμάτων και δυσμενών σχολίων για τα αυτιά τους. Γι'αυτό,η ηλικία των έξι περίπου ετών - προτού ξεκινήσει το σχολείο- είναι μάλλον ιδανική για μια τέτοια αλλαγή. Έτσι τα παιδιά θα αποφύγουν καταστάσεις που θα τα επηρεάσουν αρνητικά σε ψυχολογικό επίπεδο και ίσως τα ωθήσουν σε κοινωνική απομόνωση σε αυτά τα πρώτα αλλά πολύ σημαντικά στάδια κοινωνικοποίησής τους.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, θα συμπεραίναμε πως η πιο κατάλληλη ηλικία για την ωτοπλαστική επέμβαση είναι όταν αυτή θα βελτιώσει όχι μόνο την αισθητική εικόνα του ασθενούς αλλά και την ψυχολογική του διάθεση ή θα προλάβει μια πιθανά αρνητική ψυχολογική κατάσταση,θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του και θα του δώσει ψυχική γαλήνη και ισορροπία. Σίγουρα τα οφέλη αυτής είναι πολύτιμα σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν αποφασίσει ο ασθενής να την κάνει.