Μήλος

Για μία ακόμη φορά την αντίθεσή του, στην αξιοποίηση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, δήλωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου, κατά την ενημέρωση του δημάρχου για το θέμα.

Ο Δήμαρχος, με αφορμή την τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, με καταγωγή από τη Μήλο, κ. Νίκου Συρμαλένιου, εντός της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το ζήτημα της εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων, κατά την οποία ο κ. Συρμαλένιος δήλωσε υπέρ της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας στη Μήλο, πραγματοποίησε ενημέρωση προς τους συμβούλους.

«Δεν συζητάμε καθόλου αυτό το θέμα»

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, ο κ. Συρμαλένιος στην τοποθέτησή του εντός της Επιτροπής, είπε ότι πρέπει να καταρριφθεί ο “μύθος” των συνεπειών από την εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, ενώ στη συνέχεια ο βουλευτής παραδέχτηκε, πως επρόκειτο για “έγκλημα”, αφού με ευθύνη τότε της ΔΕΗ, είχαν γίνει τεράστια λάθη, που οδήγησαν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος από έκλυση αερίων, τα οποία ο Δήμαρχος τόνισε πως ήταν δηλητηριώδη.

Επίσης, ο κ. Συρμαλένιος, σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής που ανέγνωσε ο Δήμαρχος, σημείωσε, πως αν οι κάτοικοι ενημερωθούν για τα οφέλη της γεωθερμίας, όπως η θέρμανση σε οικίες και δημόσια κτίρια, αλλά και οικονομικά οφέλη, τότε θα συμφωνούσαν και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνοντας να οργανωθεί καμπάνια ενημέρωσης της κοινωνίας για τα οφέλη της γεωθερμίας, προκειμένου να ξεπεραστούν “άγονες προκαταλήψεις”.

Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Σταθάκης, σημείωσε πως η εκμετάλλευση της γεωθερμίας αφορά σε συμφωνία που έχει ήδη πραγματοποιηθεί με το κλείσιμο του τρίτου μνημονίου, με τους Ευρωπαίους εταίρους, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία η ψήφιση του νομοσχεδίου, ώστε να παρουσιαστεί σε ένα από τα επόμενα Eurogroup. Ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης διεμήνυσε για ακόμη μία φορά, ότι “όπως λέω από το 2010 και άλλα 8 χρόνια πιο πριν, όσο ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος, ότι είμαι κατά της αξιοποίησης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας”

Μάλιστα μετά και από ορισμένα δημοσιεύματα, που θέλουν την Σαντορίνη υπέρμαχο της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας, τα οποία, όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος, αφορούν σε συζητήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 2018, χωρίς να έχει υπάρξει σαφής θέση ή απόφαση, ο κ. Δαμουλάκης υπογράμμισε, πως σε συνδυασμό και με τις αναφορές του κ. Συρμαλένιου για τα οικονομικά οφέλη της γεωθερμίας, γίνεται προσπάθεια να διασπαστεί η ομοθυμία των τοπικών κοινωνιών.

«Η τοπική κοινωνία και η δημοτική αρχή είναι ξεκάθαρη, ότι δεν συζητάμε καθόλου αυτό το θέμα. Δεν έχει αλλάξει καμία συνθήκη από τότε [σ.σ. όταν αξιοποιήθηκε η γεωθερμία στη Μήλο]. Η Μήλος αναπτύσσεται από τον τουρισμό και την εξόρυξη και δεν έχει ανάγκη κάτι που θα προσφέρει θάνατο.

Γιατί δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει», υπογράμμισε. Παράλληλα, σε επιχείρημα του Υπουργού, ότι η υπόλοιπη Ελλάδα ζημιώνεται, από τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ο Δήμαρχος ενημέρωσε, ότι «καθένας προσφέρει στην εθνική οικονομία ό,τι έχει», αναφερόμενος στα τεράστια έσοδα που δημιουργεί η Μήλος μέσω των εξορύξεων και του τουρισμού, υπενθυμίζοντας, πως ο Δήμος Μήλου έχει πάρει απόφαση για δημιουργία υβριδικού σταθμού, που θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά, μία ανεμογεννήτρια και μπαταρίες, ώστε η Μήλος να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, χωρίς την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Ζήτησε δε να υπάρχει επαγρύπνηση από όλους.

Αίτημα για τεκμηριωμένη στάση απέναντι στη γεωθερμία

Από την πλευρά της μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μικέλης στάθηκε στο θέμα του υβριδικού σταθμού, τονίζοντας πως έτσι ανοίγει ο δρόμος για εγκατάσταση αιολικών πάρκων με τεράστιες ανεμογεννήτριες, σημειώνοντας, ότι «το ενεργειακό δεν θα το κάνετε πολιτική ανάμεσα σε σας και τον κ. Συρμαλένιο» και ζητώντας να επανασυσταθεί η δημοτική Επιτροπή Ενέργειας, ώστε να υπάρξουν τεκμηριωμένες προτάσεις και επιχειρήματα ενάντια στη γεωθερμία από ειδικούς.

Για το θέμα των ανεμογεννητριών, ο κ. Δαμουλάκης απάντηση, ότι ο υβριδικός σταθμός θα χρησιμοποιεί μόνο μία ανεμογεννήτρια και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα για αιολικά πάρκα.

Ο κ. Ζούλιας επεσήμανε, πως η διασύνδεση της Μήλου με το ηπειρωτικό δίκτυο θα φέρει το πρόβλημα, πως το νησί θα οφείλει και να δίνει ρεύμα και όχι μόνο να παίρνει, ενώ υποστήριξε, πως παρά το γεγονός, ότι η Μήλος έχει αρνηθεί την αξιοποίηση της γεωθερμίας, σε φιλική συζήτηση με το Δήμαρχο Κιμώλου, ο τελευταίος ενημέρωσε τον κ. Ζούλια, πως δεν τάσσεται κατά της γεωθερμίας, ωστόσο είναι αντίθετος, καθώς δε λήφθηκαν υπόψιν οι προτάσεις της Κιμώλου από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο στρατηγικό σχέδιο.

Ο Δήμαρχος απάντησε, πως σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με το Δήμαρχο Κιμώλου συμφωνήθηκε ακόμη μία φορά, οι δύο Δήμοι να κινηθούν από κοινού αντίθετα στο έγκλημα της γεωθερμίας. Παράλληλα ενημέρωσε το Σώμα, πως, μετά την παρέμβαση του Επάρχου Κιμώλου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμπεριέλαβε τη Μήλο και τη γεωθερμία, στην απόφαση για νομική στήριξη που θα παρέχει στα νησιά που μάχονται ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μαρτάκης πρότεινε οι τέσσερις υποψήφιοι Δήμαρχοι Μήλου να συμφωνήσουν σε κοινή θέση απέναντι στο ζήτημα, προκειμένου αυτή να ισχυροποιηθεί, ενώ ο κ. Ζούλιας, στη δευτερολογία του, κατηγόρησε το Δήμαρχο, ότι μετατρέπει την ενημέρωση για τη γεωθερμία σε προεκλογική εκστρατεία.

Κλείνοντας, η αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Βαμβακάρη, σημείωσε, πως εδώ και πολλά χρόνια η Μήλος έρχεται με προτάσεις προς το Υπουργείο για εφαρμογές χαμηλής ενθαλπίας, για τις οποίες διαρκώς λαμβάνει αρνητικές απαντήσεις, ενώ τόνισε, ότι «καλώς ή κακώς η αντίδραση της Μήλου ήταν η αιτία που τόσα χρόνια δεν τους άφηνε να προχωρήσουν. Στο χέρι μας είναι αν θα ανοίξουμε την πόρτα στη γεωθερμία ή όχι».

Πηγή: koinignomi.gr

Δημοφιλή

 • Δημοτικές Εκλογές 2019 - Αποτελέσματα Μήλου (LIVE) +

  Με την εμπειρία, το κύρος και την εγκυρότητα του πρώτου ενημερωτικού portal της Μήλου,η δημοσιογραφική ομάδα των «Μηλέικων Νέων», θα σας μεταδώσει Περισσότερα
 • Πλήθος νέων προσφορών στο Alfa Market Μήλου από 8 Οκτωβρίου! +

  Στο Alfa Market Μήλου στον Τριοβάσαλο οι Προσφορές δεν σταματούν κάθε μέρα! Περισσότερα
 • Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Μήλου παρουσία των τριών βουλευτών των Κυκλάδων +

  Με εισηγήσεις των τριών βουλευτών των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Μανιού, πραγματοποιήθηκε χθες 2/5 με Περισσότερα
 • Νέος δήμαρχος Μήλου ο Μανώλης Μικέλης με σαρωτική νίκη! +

  Η Μήλος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και με ποσοστό 60,72%, να εμπιστευτεί ως νέο της δήμαρχο τον επικεφαλή του συνδυασμού Περισσότερα
 • Αυτοψία των «Μηλέικων Νέων» στην παραλία της Αχιβαδόλιμνης. (PHOTOS) +

  Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μετά την καταγγελία για αλλοίωση φυσικού τοπίου στην παραλία της Χιβαδόλιμνης στη Μήλο. Περισσότερα
 • Μήλος – Σεζόν 2019: Όλες οι αγγελίες εποχικής εργασίας. +

  Τα «Μηλέικα Νέα» εγκαινιάζουν τη νέα τους στήλη που αφορά την εποχική εργασία στα νησιά της Μήλου και της Κιμώλου. Περισσότερα
 • Επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές 2019 - Τα Τελικά Αποτελέσματα Μήλου +

  Με την εμπειρία, το κύρος και την εγκυρότητα του πρώτου ενημερωτικού portal της Μήλου, η δημοσιογραφική ομάδα των «Μηλέικων Νέων», Περισσότερα
 • Ανακοίνωση ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Μήλος για Όλους» +

  Ο Δημοτικός Συνδυασμός «Μήλος για όλους» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Μήλου Εμμανουήλ Μικέλη του Βασιλείου ανακοινώνει τους υποψήφιους δημοτικούς Περισσότερα
 • Ξεκινάει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μήλου – Ρεθύμνου με το Olympus +

  Μια νέα γραμμή έρχεται να προστεθεί στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Μήλου, βάζοντας στο χάρτη το δρομολόγιο Πειραιά – Μήλου – Σαντορίνης – Ρεθύμνου. Περισσότερα
 • Οι «σταυροί» των υποψηφίων και οι έδρες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου +

  Ξεκάθαρη από την πρώτη Κυριακή είναι η εικόνα των εδρών στο νέο δημοτικό συμβούλιο Μήλου. Με το νέο εκλογικό νόμο Περισσότερα
 • 1
 • 2

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης & την Πολιτική Απορρήτου