"Μηλέικα Νέα"

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», που ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου, είναι μια Κίνηση Πολιτών, στην οποία συμμετέχουν 1200 περίπου μέλη: ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι, ενεργοί πολίτες όλων των ηλικιών, που με τον ενθουσιασμό και την εθελοντική τους συμβολή στοχεύουν στην ανάδειξη και προστασία των αρχαίων μνημείων της χώρας.

Στη δυναμική του σωματείου προστέθηκε το 2015 το «Άνω Διάζωμα», μια θερμοκοιτίδα καινοτόμων ιδεών, που προέρχεται από νέους ανθρώπους.

Το Δημοτικό Σχολείο Αδάμαντα, προσπαθώντας πάντα να ανοίγει στους μαθητές του δρόμους σε νέα ερεθίσματα, «υιοθέτησε» το αρχαίο θέατρο Μήλου και προχώρησε σε μια σειρά δράσεων και καινοτόμων προγραμμάτων που ανέδειξαν αυτό το σημαντικό μνημείο του νησιού μας.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, σε ένα κατάμεστο χώρο, στο Eco Zone στην Αθήνα,  δάσκαλοι και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα ξεχώρισαν, αφού επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους, στην εκδήλωση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» εκπροσωπώντας όλο το Αιγαίο, σε σύνολο περίπου 90 σχολείων που συμμετείχαν με δράσεις πέντε ετών!

dimotiko adamanta diazwma2019c

Η ξενάγηση που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά, η εξαιρετική θεατρική παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και ο οδηγός που μετέγραψαν στη γραφή Braille, ενθουσίασαν τόσο το κοινό, όσο και την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, που χαιρέτισε την προσπάθεια των παιδιών με πολύ κολακευτικά λόγια, ενώ η υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος, κ. Μαίρη Μπελογιάννη, τόνισε ιδιαίτερα την ευαισθησία των μικρών μαθητών να έρθουν σε επαφή με τα τυφλά παιδιά του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας, δίνοντας δυνατό παράδειγμα βιωματικής μάθησης και ενσυναίσθησης.

Με έμπνευση το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας μας και κίνητρο τη διαγενεακή ευθύνη, μπορούμε να βγάλουμε τη σχολική τάξη δημιουργική και πρωτοπόρα στην κοινωνία.

Γιατί, όπως είπε και ο κ. Μπένος, στην πρόσφατη συνέντευξή του, «Τι θεωρείται σημαντικό στη ζωή; Να εκφράζεσαι. Εκείνη την πάλη προκειμένου να εξαντλείς τα όρια της έκφρασής σου.» (Πηγή: lifo.gr)

dimotiko adamanta diazwma2019b

dimotiko adamanta diazwma2019a

Ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Γιάννης Παναγιώτου, δεχόμενος συγχαρητήρια από την Υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως και τον Πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Μπένο.

dimotiko adamanta diazwma2019d

Η κ. Μαίρη Μπελογιάννη, στον εκθεσιακό χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα