"Μηλέικα Νέα"

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Μήλο σχετικά με πιο πιθανό από ποτέ πλέον, το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που έχει σημάνει συναγερμό και έχει προκαλέσει τις πρώτες θύελλες αντιδράσεων. Από χτες Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου μάλιστα έχει δημιουργηθεί ψήφισμα με πρωτοβουλία κατοίκων και φίλων του νησιού με θέμα την διάσωση της πανέμορφης και παρθένας παραλίας του Καστανά στη Μήλο.

Τι αναφέρει το ψήφισμα:

«Η πανέμορφη, αγαπημένη παραλία του Καστανά στη Μήλο, πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων. Η κατασκευή έξι δεξαμενών ύψους 8-11 μέτρων η καθεμία καθώς και κτηρίων και υποθαλάσσιων αγωγών, θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου. Η υπέροχη ακτογραμμή της Μήλου, μία από τις πιο όμορφες στον κόσμο καθώς και το μοναδικά όμορφο νησί της Πολυαίγου ακριβώς απέναντι, δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια. Μία εγκατάσταση πετρελαιοειδών, από τη φύση της μία δραστηριότητα με μεγάλη αρνητική επίδραση στο περιβάλλον, πάνω σε μία παρθένα παραλία των Κυκλάδων, εκτός από την προφανή οπτική καταστροφή, ενέχει τεράστιο κίνδυνο απόλυτης καταστροφής του τουριστικού προϊόντος των νησιών και δυσφήμησης αυτών για δεκαετίες, σε περίπτωση διαρροής καυσίμων στη θάλασσα.»

Μπορείτε να ψηφίσετε εδώ… 

Τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί

Την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020 εκδόθηκε από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιομηχανίας Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, χορήγηση Έγκρισης Εγκατάστασης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5/Α΄/2018) της δραστηριότητας που αφορά, Μονάδα Αποθήκευσης και Διακίνησης Υγρών Καυσίμων, υπέρ της εταιρείας με την επωνυμία Μήλος Όιλ Α.Β.Ε.Ε.Π, που βρίσκεται στην περιοχή Καστανά - Τρία Πηγάδια, του Δήμου Μήλου στη Μήλο

Η άδεια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οικοδομική άδεια για την δημιουργία βιομηχανικής μονάδας εγκατάστασης, αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων, με την επωνυμία ΜΗΛΟΣ ΟΙΛ ΑΒΕΕΠ, σε Συνολική Στεγασμένη Επιφάνεια

776.29 τ.μ. και Συνολική Αποθηκευτική Ικανότητα 6600 κυβικά μέτρα!

Υπεύθυνος της Επιχείρησης αναφέρεται ο Ευάγγελος Βαρδάκης. Οι εγκαταστάσεις αφορούν την κατασκευή υπέργειων και υπόγειων δεξαμενών καυσίμων, καθώς και κτιρίου γραφείων.

Σε συναγερμό και ο Δήμος Μήλου

Τα «Μηλέικα Νέα» επικοινώνησαν με τον δήμαρχο Μήλου Μανώλη Μικέλη, ο οποίος είναι ενήμερος για την επίσημη πια αδειοδότηση της εταιρίας και αναμένεται να φέρει άμεσα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση της Επάρχου Περιφερειακής Ενότητας Μήλου Έλλης Χωριανοπούλου.

Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές καθώς το διάστημα που έχει προχωρήσει στις κινήσεις της η εταιρία δείχνει σύντομο, κάτι που πιθανόν να σημαίνει ότι και η…επένδυση πλησιάζει.

Σίγουρα πάντως δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος. Είναι και δύσκολη η πρόσβαση για ΜΑΤ στον Καστανά…

Διαβάστε και κατεβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ…