"Μηλέικα Νέα"

Εξαιρετικά γόνιμος διάλογος μέσω τριών διαδοχικών διαδικτυακών συναντήσεων με τους Δημάρχους μικρών νησιών των Κυκλάδων, Αμοργού, Αντιπάρου, Ίου, Κιμώλου, Μήλου, Σερίφου και την Δήμαρχο Σίφνου είχαν ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων στις 15, 19 και 28 Απριλίου. Οι Δήμαρχοι στο σύνολο τους εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα και εξέθεσαν σειρά ζητημάτων για όλους τους τομείς της ζωής των νησιών μας.

Πολλά και σημαντικά τα συμπεράσματα για τον άμεσο και μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που εξήχθησαν:

 1. Είναι απαραίτητο ένα έκτακτο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων, το οποίο θα καλύψει την αναμενόμενη συρρίκνωση των εσόδων τους εξαιτίας της μείωσης των ανταποδοτικών τελών, των τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, των ενοικίων από ποικίλες μισθώσεις, π.χ. παραλιών, κ.α. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γίνει υπό μορφή δανείου, ούτε να οδηγήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.
 2. Η απόλυτη εξάρτηση από τον τουρισμό καθιστά τις τοπικές οικονομίες ευάλωτες σε κρίσεις, όπως αυτή. Επιβάλλεται ένας νέος επανασχεδιασμός ενδογενούς ανάπτυξης των νησιών. Η διαφοροποίηση της οικονομίας των νησιών, σε διάφορους τομείς οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυξημένης προσαρμοστικότητας των οικονομιών τους και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού συνιστούν τη μοναδική βιώσιμη λύση για το μέλλον των νησιών μας.
 3. Για άλλη μια φορά, τα οριζόντια μέτρα, είτε αυτά είναι προληπτικά είτε διαχειριστικά, δεν ευνοούν τη νησιωτικότητα, και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
 4. Η θωράκιση των δημοσίων δομών υγείας στα νησιά (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Νοσοκομεία) αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση τόσο για τους κατοίκους όσο και για την όποια τουριστική κίνηση, ως συνέχεια της “εικόνας” ασφάλειας της Ελλάδας ως προορισμoύ. Η άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, η επάρκεια υγειονομικού υλικού και η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος διακομιδών οφείλουν να είναι προτεραιότητες.
 5. Η αναγκαστική στροφή προς τον εσωτερικό τουρισμό οφείλει να λάβει της δέουσας στήριξης από την πολιτεία, με επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού για όλους τους κλάδους (εστίαση, διαμονές και εισιτήρια).
 6. Σημαντικές διεκδικήσεις είναι τόσο η συνέχιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και η περαιτέρω ανάπτυξή του καθώς και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν και μέρος των προτάσεων που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ” και τις προτάσεις του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και στην τρέχουσα συγκυρία, με τα νέα δεδομένα που θέτει η κρίση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα, υγειονομικό, κοινωνικής αλληλεγγύης-συνοχής και οικονομικής δυσπραγίας, οι Δήμοι αναδεικνύονται ως ο κρίσιμος θεσμός κοντά στους κατοίκους των Κυκλάδων για την διαχείρισή της, με πολλαπλές αρμοδιότητες και υπερβάσεις αυτών για την εξυπηρέτηση των αναγκών.  

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τα θέματα:

 1. Η συνεργασία και ο συντονισμός με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Πολιτική Προστασία, κ.α.) για τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες και με τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας
 2. Οι ελάχιστες έκτακτες χρηματοδοτήσεις για απολυμάνσεις και αγορές αναλωσίμων, οι δαπάνες των οποίων έχουν ήδη ξεπεράσει τα ποσά επιχορήγησης τους
 3. Η κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών συμπολιτών μας, οι οποίες και θα ενταθούν λόγω της οικονομικής ύφεσης που αναμένεται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες, οικονομικά αδύναμους.

Αναπτύχθηκαν και ιδιαίτερα θέματα, όπως

 1. η κατάρτιση ειδικού πρωτοκόλλου ανοίγματος των νησιών, με διασφάλιση της υγείας των κατοίκων
 2. η διάρκεια προσλήψεων ναυαγοσωστών, η καθυστέρηση στην παραχώρηση παραλιών από την Κτηματική Υπηρεσία,
 3. τα προβλήματα που θα προκύψουν με το άνοιγμα των σχολείων και ο ρόλος των Σχολικών Επιτροπών
 4. η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων καθώς και η συνολική λειτουργία του Δήμων (π.χ. συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων εξ’ αποστάσεως) και η στήριξη που χρειάζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και θα βρίσκεται στο πλευρό των Δήμων στο πλαίσιο των προγραμματικών του θέσεων για τοπική, βιώσιμη ανάπτυξη, τη στήριξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, την προάσπιση του υπέρτατου αγαθού της υγείας και της ασφάλειας. Σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, η διαφάνεια και ισοκατανομή των δημοσίων οικονομικών, η ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά, καθώς και η στήριξη των πληττομένων κοινωνικών στρωμάτων αποτελούν τα βασικά προτάγματα  για την αριστερά.

Νίκος Συρμαλένιος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων