"Μηλέικα Νέα"

synedrio2017-kede

Συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα χθες (4/4/17) στην αίθουσα της ΚΕΔΕ, με θέμα τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Μήλο 21-22 Απριλίου. Το συνέδριο με θέμα “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές και Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα”, είναι το 2ο της ίδιας θεματικής και συνδιοργανώνεται από το Δήμο Μήλου, το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και το portal energypress.

Στη συνέντευξη μίλησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός (δεξιά στη φωτογραφία), ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης (αριστερά στη φωτογραφία), ο Γεώργιος Πατούλης, πρόεδρος ΚΕΔΕ, ο Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος ΟΚΕ και εκ μέρους των διοργανωτών ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, διευθυντής του Ενεργειακού & Περιβαλλοντικού Γραφείου Αιγαίου Το 2ο Διεθνές Συνέδριο “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές & Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα” αποσκοπεί στο να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο των λιμένων και της ναυτιλίας στην υιοθέτηση καινοτομικών λύσεων στους τομείς της ενέργειας, των έξυπνων δικτύων, των επικοινωνιών, των μεταφορών, της διοίκησης και της διαχείρισης των αγορών, με στόχο να απώτερο ενισχυθεί η τοπική ανάπτυξη και η εξωστρέφεια, να γίνουν νέες επενδύσεις και να βελτιωθούν οι περιβαλλοντικοί δείκτες του ναυτιλιακού κλάδου. Αποτελεί επίσης ευκαιρία για την ανάδειξη των καλών πρακτικών και των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Στους πολύ σημαντικούς ομιλητές περιλαμβάνονται ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στο λιμάνι του Αμβούργου Torsen Sevecke, ο εκπρόσωπος του ESPO Σωτήρης Ράπτης, ο συντονιστής της πρωτοβουλίας EcoPorts Chris Wooldridge, η εκπρόσωπος της (ΙΝΕ-ΕΕ) Βασιλεία Αργυράκη, ο καθηγητής του ΑΠΘ Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ο Διευθυντής Καινοτομίας, Community Energy Scotland, Mark Hull, κ.α Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτήρισε ως σημαντική τη διοργάνωση ενός συνεδρίου για την Νησιωτικότητα στην Ελλάδα, καθώς δίνεται, όπως είπε, η δυνατότητα να αναδειχθεί η Μήλος και να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης των νησιωτικών πολιτικών σε διεθνές επίπεδο.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στάθηκε στα ζητήματα της καινοτομίας που πρόκειται να αναπτυχθούν στο συνέδριο και σχολίασε ότι είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν εκτενώς οι τρόποι επέκτασής της στο περιβάλλον των νησιών. Τα νησιά είναι ένας ιδανικός χώρος για την εφαρμογή καινοτόμων και πιλοτικών δράσεων, οι οποίες θα μπορέσουν να αποτελέσουν καταλυτικούς πυλώνες ανάπτυξης για τις τοπικής κλίμακας οικονομίες και κοινωνίες, είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στοίχημα, ακόμη, θεώρησε την εκμετάλλευση σχετικών θεματικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για καινοτομίες σε σχέση με το περιβάλλον και την ενέργεια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι ανοιχτό σε επιστημονικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στην ακτοπλοΐα, γεγονός που θα ενίσχυε την προσπάθεια για αναβάθμιση της πρόσβασης στα νησιά και θα προσέφερε πιο «καθαρές» θαλάσσιες μετακινήσεις. Υπάρχουν ήδη διερευνητικές συζητήσεις, ανέφερε, για την πιθανότητα δημιουργίας σταθμών LNG στα λιμάνια, μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facility, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ναυτιλία μέσω της χρήσης του φυσικού αερίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και σκεφτόμαστε την εφαρμογή του στα νησιά, το πιλοτικό πρόγραμμα cold ironig που θα εφαρμοστεί στην Κυλλήνη της Ηλείας. Γενικά, είπε, η χρήση νέων τεχνολογιών που ήδη είναι σε ένα καλό στάδιο ωριμότητας σε διεθνές επίπεδο και μπορούν να έχουν εφαρμογή στο ελληνικό αρχιπέλαγος, έχουν το ενδιαφέρον μας.

Κλείνοντας την σύντομη τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε εκ νέου τις δυνατότητες που ανοίγονται μέσα από την διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου που θα λάβει χώρα στη Μήλο τον Απρίλη, λέγοντας ότι θα δοθεί σε όλους μια πραγματική ευκαιρία να συζητήσουμε προτάσεις και μεθόδους χρηματοδότησης νέων και καινοτόμων δράσεων με πεδίο εφαρμογής τα νησιά και τις ελληνικές θάλασσες.

Σχετικό θέμα: Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό συνέδριο με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στη Μήλο.