"Μηλέικα Νέα"

Το ότι το λεγόμενο  «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο για το νέο επικουρικό, κατατέθηκε μεταμεσονύχτια, μεσούντος του καλοκαιριού για συζήτηση στην Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, πως η κυβέρνηση δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε προκειμένου να επισπεύσει την υλοποίηση των αντιασφαλιστικών, αντεργατικών, αντιλαϊκών της πολιτικών. Η τακτική της συνάδει απόλυτα με το ρητό «ο  σκοπός αγιάζει τα μέσα». Η τελική συζήτηση (όπως η κυβέρνηση ανακοινώνει) και η ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής θα γίνει μετά από τις θερινές διακοπές της.

Όλο αυτό το διάστημα, στην περίοδο της διαβούλευσης, ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη, από μέρος των ΜΜΕ, αλλά και από τα γνωστά παπαγαλάκια της κυβέρνησης ένα σωρό  ψέματα  για τα καλά του νέου νομοσχεδίου, που στοχεύουν να μας πείσουν και ιδιαίτερα  τους νέους,  για τα «οφέλη» του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης. Όλα αυτά και πολλά περισσότερα που ακούμε από την 10ετία του 1990 απ’ όλες τις κυβερνήσεις, που σταθερά ξηλώνουν το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα στην χώρα μας με βάση τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η εκστρατεία και η προπαγάνδα αυτή θα συνεχισθεί το επόμενο διάστημα, κανένας δεν πρέπει να  πέσει θύμα της.

Το ότι η κυβέρνηση ονομάζει το σχέδιο νόμου «αναπτυξιακό» και «θα συντελέσει στην ανάπτυξη της οικονομίας» - όπως αναφέρεται στο άρθρο 1-    οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα  ότι ανάπτυξη για την κυβέρνηση σημαίνει ο παραπέρα σφαγιασμός του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, (στην προκειμένη περίπτωση του επικουρικού) και παράδοσή του στα επιχειρηματικά, χρηματιστικά, τραπεζικά συμφέροντα με την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών, αλλά άγνωστων απολαβών για τους ασφαλισμένους που θα ενταχθούν σ’ αυτό.

Οι Κύριοι αυτοί και το τεχνικό-κρατικό Δ.Σ. του νέου ταμείου που ορίζεται και θα αμείβεται αδρά από τις εισφορές των εργαζομένων, θα επιλέγουν σε πιο χρηματιστηριακό πακέτο θα τζογάρουν οι ασφαλισμένοι τις παρακρατούμενες εισφορές τους, οι οποίες υπολογίζονται να υπερβούν τα 80 δις έως ότου ξεκινήσει να δίνεται η νέα επικουρική σύνταξη, οι δε εργαζόμενοι θα επιλέγουν το ρίσκο επικινδυνότητας της «επένδυσής» τους- μικρό, μεσαίο, υψηλό.  

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί εγγύησης του κράτους για την επιστροφή των εισφορών σε περίπτωση αποτυχίας των επενδύσεων και κάλυψης του τεράστιου ελλείμματος του «παλιού» επικουρικού ταμείου, για… αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων μετά από 30 χρόνια, ότι όλα αυτά ή παρόμοια εφαρμόζονται σε όλη την Ευρ. Ένωση και άλλα τέτοια, δεν μπορούν να πείσουν. Και αυτό γιατί με τη στρατηγική 30 χρόνων της Ευρ. Ένωσης και του κεφαλαίου που εφάρμοσαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και ιδίως της τελευταίας 10ετίας, όχι μόνο όφελος δεν υπήρξε για εργαζόμενους- συνταξιούχους, αλλά είναι η αιτία για τα δράματα που ζούμε από τις τεράστιες περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, στα κοινωνικά ασφαλιστικά μας δικαιώματα προκειμένου να οικοδομήσουν το θανατηφόρο σύστημα των τριών πυλώνων. 

Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων που έχουν ψηφισθεί από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα. Είναι συνέχεια του ν. 4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά τους πάντες, τους σημερινούς συνταξιούχους, τους εργαζόμενους που είναι σήμερα πάνω από 35 χρονών και τους εργαζομένους από 1/1/2022.

Από την μεριά μας διεκδικούμε όσα μας έχουν με την βία αφαιρεθεί όλα αυτά τα χρόνια και τα έχουμε πληρώσει σε όλο τον εργασιακό μας βίο. Η  κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νέο επαίσχυντο αντιασφαλιστικό  νομοσχέδιο,  να ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων μας. Τώρα να αποδώσει τα 900 εκατομμύρια (0,5% του ΑΕΠ- νόμος 4670/2020) στους συνταξιούχους και αναδρομικά για το 2020 – 2021. Ταυτόχρονα εκφράζουμε την  αντίθεσή μας και καλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να  τα χρησιμοποιήσει, για να μπαλώνονται τα κενά που θα δημιουργούνται κάθε χρόνο στο Επικουρικό των παλαιών συνταξιούχων. 

Καλούμε τους νέους και τις νέες εργαζόμενες να αφουγκράζονται τις θέσεις, τα αιτήματα του ταξικού κινήματος,  να γραφτούν στα Σωματεία τους και μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να δώσουμε την μάχη για την ανατροπή των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών πολιτικών. Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για Δημόσια – καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Με πλήρη κρατική εγγύηση συντάξεων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Με σύνταξη στο 80% του μισθού και κατώτατη στα 600 ευρώ. 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ