Καθόλου καλά δεν ξεκίνησε το «παρθενικό» ταξίδι του για Μήλο-Σαντορίνη-Ρέθυμνο το πλοίο «Olympus», καθώς το πρωί της Πέμπτης προσέκρουσε στη βραχονησίδα Ασπρονήσι πλησιάζοντας το λιμάνι της Σαντορίνης
Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η δημιουργία ρήγματος πολλών μέτρων στα ύφαλα του πλοίου, καθώς και εισροή υδάτων. Σύμφωνα με το Λιμενικό μετά από επιθεώρηση που έγινε στο πλοίο διαπιστώθηκε ρήγμα που προκλήθηκε από την πρόσκρουση και απαγορεύτηκε ο απόπλους του Το συγκεκριμένο πλοίο που από το 2018 ανήκει στην εταιρεία Sea Speed Lines, έχει ναυπηγηθεί στην Ιαπωνία το 1976 και από το 2012 μέχρι το 2018 ήταν παροπλισμένο στα Αμπελάκια. Αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι μετά από εκτεταμένες επισκευές.
Από την πλευρά του το ΥΕΝ δεν δίνει μέχρι στιγμής πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων. Οι περίπου 39 επιβάτες που επέβαιναν σε αυτό και είχαν προορισμό το Ρέθυμνο θα προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της εταιρείας. Στα γκαράζ βρίσκονταν 8 φορτηγά και 2 ΙΧ.
Επισημαίνεται ότι έχει γίνει μεθόρμηση του πλοίου, δηλαδή έχει αγκυροβολήσει σε άλλο σημείο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή του Αθηνιού, όπου αυτή τη στιγμή εκτελείται επιθεώρηση από το τοπικό κλιμάκιο του κλάδου επιθεώρησης εμπορικών πλοίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο πλοίο λαμβάνει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από ρωσικό νηογνώμονα ο οποίος στα γραφεία του στον Πειραιά που είναι και η έδρα του, έχει μόλις ένα άτομο.
Το «Olympus» απέπλευσε το βράδυ της Τετάρτης από το λιμάνι του Πειραιά για Μήλο - Σαντορίνη και Ρέθυμνο.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο οι κάτοικοι του Ρεθύμνου το περίμεναν με μεγάλη χαρά εδώ και πολύ καιρό καθώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση τους με τον Πειραιά είναι ένα χρόνιο αίτημα τους, αφού το Ρέθυμνο από το 2008 παραμένει ακτοπλοϊκά αποκλεισμένο από τον Πειραιά.
Το Υπ. Ναυτιλίας για την απαγόρευση απόπλου του Olympus
Αναφορικά με την απαγόρευση απόπλου του Ε/Γ-Ο/Γ OLYMPUS σημαίας Κύπρου στη Θήρα την 01/08/2019, γνωρίζεται ότι αναπτύχθηκε αυθημερόν από την ανάδοχο εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και προστασίας περιβάλλοντος περιμετρικά του πλοίου πλωτό φράγμα συνολικού μήκους 400 μέτρων καθώς και δύο (02) απορροφητικά μαξιλάρια για προληπτικούς λόγους.
Πρωινές ώρες της 02/08/19, εντοπίστηκαν εντός του φράγματος ρύποι πετρελαιοειδών και σκωριά, ενώ τοποθετήθηκε δεύτερη σειρά πλωτού φράγματος μήκους 160 μέτρων, απορροφητικές πετσέτες και επιπλέον απορροφητικά φράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η περιοχή με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Επίσης, κατόπιν επιθεώρησης που διενεργήθηκε την 02/08/19 από εξουσιοδοτημένο Επιθεωρητή Κ.Γ.Ε. PARIS MOU Σύρου, με τη συνδρομή δύο (02) προσοντούχων επιθεωρητών – ναυπηγών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά στο πλαίσιο εφαρμογής ''PARIS MOU'', διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις / παρατηρήσεις στον τομέα των Δ.Σ. SOLAS, LOAD LINES, MLC 2006, MARPOL & ISM CODE οι οποίες δικαιολογούν την κράτηση του πλοίου, και από την οικεία Λιμενική Αρχή κινήθηκε η διαδικασία επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.