Ο καιρός μπορεί να μην έχει αποφασίσει ακόμα, εάν θέλει να μας δείξει το καλό του πρόσωπο ή όχι, εμείς όμως είμαστε πεπεισμένοι πως τα νησιά μας περιμένουν. Η Ελλάδα διαθέτει ομορφιές για όλο το χρόνο. Τα νησιά των Κυκλάδων περιμένουν καρτερικά τους επισκέπτες τους, που θα γεμίσουν τα γραφικά σοκάκια και θα γίνουν ένα με τους ντόπιους. Είτε οργανώνεις ταξίδι για το Πάσχα ή σκέφτεσαι από τώρα τις καλοκαιρινές διακοπές σου, το άρθρο αυτό σε ενδιαφέρει. Πριν κλείσεις εισιτήρια και ετοιμάσεις βαλίτσες, δες τι σε περιμένει γαστρονομικά στο νησί, που θα επισκεφτείς.
Το iTravelling.gr συγκέντρωσε τα παραδοσιακά πιάτα των νησιών και σου μαθαίνει το καλύτερο φαγητό στις Κυκλάδες. Βρες το νησί που θα επισκεφτείς στην παρακάτω λίστα και μάθε ποιο πιάτο πρέπει να δοκιμάσεις!
Στη Μήλο για πιταράκια
Η Μήλος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά -όχι απλά των Κυκλάδων- αλλά γενικότερα της Ελλάδας. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης την εξυμνούν κάθε χρόνο για τις παραλίες της αλλά και για το τοπικό φαγητό της. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις πραγματικά ντόπιες γεύσεις, μην παραλείψεις να παραγγείλεις πιταράκια. Τα πιταράκια στην ουσία είναι το ντόπιο τυροπιτάκι με μηλεϊκό τυρί. Μια δοκιμή θα σε πείσει για να παραγγείλεις… ακόμα μία φορά!
Στην Κίμωλο για λαδένια
Η γειτόνισσα της Μήλου, η μικρή αλλά γραφική Κίμωλος αποτελεί ακόμα μια ανερχόμενη, τουριστική δύναμη. Έχοντας κερδίσει Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες με την εναλλακτική ομορφιά της, η Κίμωλος σου χαρίζει μια ελληνική, ντόπια εκδοχή πίτσας. Ο λόγος για την λαδένια, η οποία φτιάχνεται με σπιτικό ζυμάρι και “ντύνεται” με παρθένο ελαιόλαδο, ντομάτα και κρεμμύδι.
Στη Σέριφο για ρεβιθάδα
Η Σέριφος έχει ανέβει στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών τα τελευταία χρόνια. Εάν θέλεις να γευτείς τοπικές λιχουδιές, προτίμησε τη ρεβιθάδα φούρνου, η οποία φτιάχνεται σε ξυλόφουρνο και θα κερδίσει σίγουρα τις εντυπώσεις σου.
Στη Σίφνο για μαστέλο
Στο νησί του Τσελμεντέ δε γίνεται να μη δοκιμάσεις τις τοπικές λιχουδιές. Μετά τις βουτιές σου στον Πλατύ Γιαλό και τις βόλτες σου στην Απολλωνία και το Κάστρο, σειρά παίρνει η γευσιγνωσία. Το μαστέλο αποτελεί το κορυφαίο πιάτο του νησιού και φτιάχνεται σε πήλινο, το οποίο ψήνεται στο ξυλόφουρνο. Έχει μέσα αρνάκι, πατάτες και μπόλικο κόκκινο κρασί.
Στη Φολέγανδρο για ματσάτα
Η Φολέγανδρος είναι ένα νησί – όνειρο στις Κυκλάδες. Διαθέτει γραφική χώρα, παρθένες παραλίες, θέα στο ηλιοβασίλεμα και όλα αυτά σε μέγεθος τσέπης. Η γευσιγνωσία εκεί φτάνει σε άλλο επίπεδο, αφού τα τοπικά πιάτα είναι αρκετά και πολύ νόστιμα. Αξίζει να δοκιμάσεις τα ματσάτα, που είναι τα τοπικά, φρέσκα ζυμαρικά τους, που συνοδεύονται είτε με κόκκινη σάλτσα και τοπικό τυρί, είτε με κοτόπουλο κοκκινιστό.
Στην Ίο για τσιμέτια
Στην εναλλακτική Ίο θα απολαύσεις κυκλαδίτικο τοπίο, παραλίες και διασκέδαση μέχρι το πρωί. Για μεγαλύτερη αντοχή, φρόντισε να δοκιμάσεις τα τσιμέτια, που θα σου χαρίσουν γεύση ως τα ουράνια. Πρόκειται για κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά, οι οποίοι τρώγονται και κρύοι.