"Μηλέικα Νέα"

Στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής τελέσθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου τρισαρχιερατικός εόρτιος Εσπερινός χοροστατούντος του Θεόφιλ. Επισκόπου Κεράμων κυρίου Βαρθολομαίου, συγχοροστατούντων, των Σεβ. Μητροπολιτών Μάνης κυρίου Χρυσοστόμου και Σύρου και Μήλου κυρίου Δωροθέου.

Πλήθος πιστών Μηλίων προσήλθε να προσευχηθεί, μεταξύ των οποίων ο διατελέσας Υπουργός και Βουλευτής Κυκλάδων κ Ιωάννης Βρούτσης, οι Βουλευτές των Κυκλάδων Αικατερίνη Μονογιού, Φίλιππος Φορτωμας και Νικόλαος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Μήλου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, προϊστάμενος των υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, ο Διοικητής της 6ης περιφέρειας του Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων κ Ιάκωβος Γκύζης, ο Διοικητής του Α.Τ. Μήλου, ο Λιμενάρχης Μήλου, ο Διευθυντής του γραφείου του Τάγματος Εθνοφυλακής, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, αι Πρόεδροι, του φιλογενούς Ιδρύματος "Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη", του Συλλόγου των Απανταχού Μηλίων "η Αγία Σοφία", του Συλλόγου οι Φίλοι των Κατακομβών της Μήλου, της Αδελφότητος Ανωμεριτων Μυκόνου, της Μ.Κ.Ο "Κίνημα", ο Διευθυντής της Ίμερις κ. Σανουδος, Ιερείς της Μήλου και Ιερείς από την Πάρο και τη Σίφνο.

katakomves eortasmos 2022d

Ο Σεβ. Σύρου καλωσόρισε με λόγους εγκάρδιους τους Αρχιερείς, τους οποίους και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, και τον θείο λόγο εκήρυξε ο Θεοφιλέστατος Κεράμων, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία των Κατακομβών, από της ανακάλυψεώς τους μέχρι σήμερα όπως και στη Θεολογία της εκκλησίας περι τών νεκρικών αυτών τόπων, οι οποίοι υπήρξαν και χώροι Λατρείας αλλά και τόποι, που αναπτύχθηκαν οι εκκλησιαστικές τέχνες, ιδιαιτέρως της ζωγραφικής και των συμβόλων.

Προ του εσπερινού πραγματοποιήθηκε υποδοχή ιερών λειψάνων των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τα οποία διεκομίσθησαν εις προσκύνηση από την Ιερά Μονή Θεοτόκου Τουρλιανής Μυκόνου.

Την όλη επιμέλεια της Ιεράς Ακολουθίας και του ευπρεπισμού της είχε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Σώρρος, ο όποιος και έπραξε το καθήκον του άριστα.

Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου πολιτιστική εκδήλωση με χορευτικό συγκρότημα από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το οποίο και καταχειροκροτήθηκε, από μουσικό συγκρότημα παραδοσιακών τραγουδιών και από το νεανικό χορευτικό του πολιτιστικού Συλλόγου Μήλου, εκδήλωση η οποία αφιερώθηκε στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Με κέρασμα, το οποίο προσέφερε η Φιλοπρόοδος Αδελφότης Τρυπητής και την καύση πυροτεχνημάτων έλαβε πέρας και η πολιτιστική εκδήλωση.

katakomves eortasmos 2022b

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρυπητής, στη Μήλο, πλησίον του χώρου των ιερών Κατακομβών, τελέσθηκε τη Κυριακή 19 Ιουνίου το πρωί Τριασαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ΄ , συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου.

Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατα και με την εγνωσμένη ρητορική του ευγλωττία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, αναφερθείς στην καθιέρωση της μνήμης των Αγίων Πάντων αμέσως μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής και στη θεολογική σχέση που συνδέει αυτές τις δύο Κυριακές.

Ομίλησε, επίσης, για την παρουσία των Αγίων στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών, ειπών χαρακτηριστικά ότι «οι Άγιοι Πάντες:

  1. Μας προβληματίζουν με τη ζωή τους
  2. Μας ελέγχουν για την αμαρτωλότητά μας
  3. Μας παρηγορούν στα βάσανα της ζωής, και
  4. Μας εμπνέουν το όραμα της αγιότητος»

Προσέθεσε δε ότι «οι Κατακόμβες της Μήλου αποτελούν τρανή απόδειξη ότι τα νησιά του Αιγαίου ήταν, είναι και θα είναι μέχρι το τέλος της Ιστορίας Ελληνικά και Χριστιανικά και θα εκπέμπουν πάντοτε την αξία του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού!»

katakomves eortasmos 2022a

Προ του πέρατος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αφού ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν σε αυτήν, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αρχιμ. Νεκτάριο Σώρρο για τη μεριμνά του προς επισκευή και εξωραϊσμό του Ναού καθώς και τον Διευθυντή της Εταιρείας «Imeris» κ. Ιω. Σανούδο, την Εταιρεία «Milos Oil”, την Πρόεδρο της Φιλοπρόοδου Αδελφότητος Τρυπητής, τους κατοίκους της Τρυπητής και τους αποδήμους σε Αμερική και Καναδά Τρυπητιανούς για τη συμβολή τους ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.

Ευχαρίστησε, ωσαύτως, τα Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και τα παιδιά της εφηβικής ομάδος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, για την παρουσία τους στην εχθεσινή πολιτιστική Εκδήλωση.

Ανακοίνωσε δέ ότι σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Διευθυντή της κ. Δημ. Αθανασούλη η μελέτη για τον Εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου των Κατακομβών, που εξεπόνησε η Εταιρεία του κ. Μ. Αργυρού, έχει ήδη λάβει προέγκριση και θα κατατεθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ, ώστε έγκαιρα να δημοπρατηθεί το έργο από τη Μεγάλη Διοικούσα Επιτροπή των Κατακομβών, που προεδρεύεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄.

katakomves eortasmos 2022c

Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητά του για τη στήριξη του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό κα Λίνα Μενδώνη, η οποία, ως Γ. Γραμματέας του Υπουργείου συνέβαλε καθοριστικά στην προώθηση θεμάτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων του Πρωτοχριστιανικού Μνημείου των Κατακομβών.

Τέλος, απεκαλύφθη αναμνηστική πλάκα της ολοκλήρωσης της επισκευής του Ναού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο Γ΄ , τον Αρχιμ. Νεκτάριο Σώρρο και την Πρόεδρο της Φιλοπρόοδου Αδελφότητος Τρυπητής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς κατήλθον στις ιερές Κατακόμβες, όπου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεράμων κ. Βαρθολομαίος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, και ακολούθως ξεναγήθηκαν από τις Υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κείμενο: Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Φωτογραφίες: Γιάννης Κυρίτσης

Περισσότερες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ...