"Μηλέικα Νέα"

Στην Αθήνα, στις 20 Μαρτίου 2022, έφυγε από τη ζωή μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, ο γνωστός επιχειρηματίας Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Ήταν 69 ετών.

Δυναμικός και πολυπράγμων, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος είχε δίπλωμα μηχανικού μεταλλείων από το Newcastle University και μεταπτυχιακές σπουδές σε Business Management στο INSEAD της Γαλλίας. Είχε εργαστεί στην Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο στον τραπεζικό τομέα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 1979 για να σταθεί δίπλα στην μητέρα του, Καίτη Κυριακοπούλου, στο management των οικογενειακών μεταλλευτικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Το 1982 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΦΟΙ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΙ ΕΠΕ- που μετονομάστηκε αργότερα “ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕ”- και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2005.

Αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση της ΑΕΜ ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ και ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ λίγα χρόνια αργότερα, εισήγαγε πρωτοποριακές για την εποχή του πολιτικές σύγχρονου επαγγελματικού management και εταιρικής διακυβέρνησης. Κάτω από την ηγεσία του, οι δυο ελληνικές εταιρείες που είχαν ιδρύσει οι πρόγονοί του το 1934, συγχωνεύτηκαν και έγιναν η μεγάλη πολυεθνική S&B Industrial Minerals, που εισήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το 1994 και αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς δημιουργώντας θυγατρικές και δράσεις σε 5 ηπείρους.

Το 2000 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ)και το 2002 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος της UNICE (Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικών & Εργοδοτικών Οργανισμών).

Ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, εκπροσώπησε την Ελληνική Βιομηχανία και έγινε ο κύριος συνομιλητής της Ελληνικής Κυβέρνησης σε θέματα φορολογικής μεταρρύθμισης, ανάπτυξης και κοινωνικής νομοθεσίας. Η θητεία του ανανεώθηκε 2 φορές, έως το 2006.

Γνωστός για τις δεινές ικανότητές του στις διαπραγματεύσεις συλλογικών και άλλων συμβάσεων, ξεχώρισε πάντα για το ήθος και την πυγμή του. Διετέλεσε αντιπρόεδρος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων ΑΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος. Υπήρξε αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ. 

Από το 2006 έως το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής.

Ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Ελληνικής Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων ALBA. Μαζί με την μητέρα του χρηματοδότησε την πρώτη ακαδημαϊκή έδρα της σχολής στα Οικονομικά. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ), υποστήριξε δυναμικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σωματείου, με στόχο να βοηθηθούν οι νέοι να δημιουργήσουν δικές τους θέσεις εργασίας μέσω παγκόσμιων προγραμμάτων βιωματικής και συνεργατικής μάθησης. Είχε ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να εισάγει την επιχειρηματικότητα σε 150 ελληνικά γυμνάσια σε συνεργασία με το Junior Achievement International. Με ανεπτυγμένη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης και ευρύ ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο στους τομείς κυρίως της υγείας, του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και της μουσικής, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος είχε εκλεγεί πρό ετών ως ένας από τους 50 αποφοίτους του INSEAD που άλλαξαν τον κόσμο. 

Είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το βραβείο Κούρος για την Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη. Είχε διακριθεί επίσης από τον Πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας με το Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής και από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. 

Ιδιαίτερα αγαπητός σε φίλους, συνεργάτες και εργαζόμενους, ξεχώριζε για την πληθωρική του προσωπικότητα, την ασίγαστη ενέργειά του και το δυνατό του γέλιο.

Αφήνει πίσω του την αγαπημένη του γυναίκα Νικόλ, τα παιδιά του Πάρη και Τζωρτζίνα, Κατερίνα και Αλεξία, τα τρία του εγγόνια - τον Οδυσσέα, την Αναστασία, τον Θανάση - την αδερφή του Φλωρίκα και τον ανιψιό του Γιώργο.

20/3/2022

kyriakopoulos odysseas milos 2022a