"Μηλέικα Νέα"

Στα χνάρια των αρχαίων μυστών: η «Αγέλαστος Πέτρα». Ο Cine Καλησπερίτης στην αυλή του Εκκλησιαστικού Μουσείου Μήλου (Ι.Ν.Αγίας Τριάδας Αδάμαντα), το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στις 21:00, με την αριστουργηματική ταινία ελληνικής παραγωγής «Αγέλαστος Πέτρα».

Άλλη μία αξέχαστη προβολή, αυτήν τη φορά στο κέντρο του Αδάμαντα! Οι «Κιμωλίστες» γιορτάζουν το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, έντεκα χρόνια δράσης και ο Cine Καλησπερίτης έρχεται για τέταρτη φορά φέτος στη Μήλο! Μία ακόμα Δωρεάν προβολή, αυτήν τη φορά στον αύλειο χώρο του εμβληματικού ναού της Αγίας Τριάδας Αδάμαντα, ενός συμβόλου για τον Αδάμαντα, με ιστορία που χάνεται πίσω στους αιώνες.

Μετά από κάλεσμα του Δ.Σ. του Εκκλησιαστικού Μουσείου Μήλου, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 στις 21:00, ο Cine Καλησπερίτης θα στήσει πάλι ένα ξεχωριστό σκηνικό στην αυλή του παμπάλαιου ναού της Αγίας Τριάδας. Θα προβληθεί η εξαιρετική, βραβευμένη ταινία-ντοκυμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή. Τα γυρίσματα της ταινίας είχαν διαρκέσει 10 χρόνια, ενώ η ταινία διακρίθηκε, στη συνέχεια, με τέσσερα βραβεία στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων εκείνα του Κοινού και της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Η «αγέλαστος πέτρα» είναι ένας βράχος στην Ελευσίνα. Ο τόπος αυτός θεωρούνταν ιερός γιατί, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Δήμητρα κάθισε εδώ για να ξαποστάσει και να μοιρολογήσει την κόρη της Περσεφόνη που την είχε αρπάξει ο Πλούτωνας.

Η περίληψη της ταινίας, όπως είχε παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2000:

«H Eλευσίνα είναι μια μικρή βιομηχανική πόλη, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Aθήνας. Mε την πόλη αυτή δέθηκε, από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια, ο αγαπημένος μύθος των αρχαίων, ο μύθος της θεάς Δήμητρας, θεάς της γεωργίας και της ευφορίας της γης, και της κόρης της, Περσεφόνης. Eδώ όπου, σύμφωνα με τον μύθο, πρωτοκαλλιεργήθηκαν τα θεία δώρα, τα δημητριακά, αναπτύχθηκαν και οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της Eλλάδας, με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και το ιερό.

Kινηματογραφούμε αυτή την πόλη επί δέκα χρόνια, απ' τη μεριά του προσκυνητή. Παρακολουθούμε τα καθημερινά, ταπεινά και μεγαλειώδη και ανακαλύπτουμε κτερίσματα από το αρχαίο πρόσωπο, εντοιχισμένα στη σύγχρονη ζωή. H Eλευσίνα είναι δυτικά, χώρος ιερός, σημείο και όριο για να δει κανείς τόσο τον κόσμο γύρω του όσο και τον εαυτό του».

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσαφτής.

Παραγωγή: Φίλιππος Κουτσαφτής.

Σενάριο: Φίλιππος Κουτσαφτής.

Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα.

Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής.

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης.

Εταιρεία παραγωγής: Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ), Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Διανομή: Rosebud.

Πρώτη προβολή: 16 Φεβρουαρίου 2001.

Κυκλοφορία: 13 Μαΐου 2002.

Διάρκεια: 87'.

Προέλευση: Ελλάδα.

Γλώσσα: ελληνική.

Κιμωλίστες