"Μηλέικα Νέα"

Τη Μήλο επισκέφθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος από 5 – 7/12/2021, όπου συμμετείχε σε δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), τον επίτιμο καθηγητή κ. Μιχάλη Φυτίκα, εκπρόσωπο της Europa Nostra καθώς και εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στην μία συνάντηση που έγινε με φυσική και διαδικτυακή συμμετοχή στο δημαρχείο της Μήλου, εκτός από τους εκπροσώπους των παραπάνω οργανώσεων, συμμετείχαν ο δήμαρχος Μανώλης Μικέλης και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. Στη δεύτερη συνάντηση που έγινε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, συμμετείχε ο πρόεδρος του Αντώνης Καβαλιέρος και εκπρόσωποι τουριστικών και κοινωνικών φορέων από τη Μήλο και την Κίμωλο

Στις συναντήσεις αυτές που έγιναν στα πλαίσια της επίσκεψης τους με αντικείμενο το πρόγραμμα της Europa Nostra «7 υπο απειλή» (7 Most Endangered Programme) Έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα της πράσινης μετάβασης και την υλοποίηση της στα νησιά, όπως βεβαίως και γύρω από το αναπτυξιακό μοντέλο της Μήλου και της Κιμώλου.

syrmalenios milos energeia 2021a

Στις συζητήσεις αυτές αναδείχθηκε η αποδοχή του πλαισίου πράσινης μετάβασης με τρόπο όμως που δεν θα επιβαρύνει τα νησιά με μεγάλες επενδύσεις όπως π.χ. μεγάλα αιολικά πάρκα, ενώ έγινε και εκτενής συζήτηση γύρω από το θέμα της γεωθερμίας, όπου υπήρξε απόλυτη συμφωνία για την εκμετάλλευση της χαμηλής ενθαλπίας που μπορεί να δώσει ευεργετικές επιπτώσεις στα δύο νησιά, με πολύ χαμηλού κόστους θέρμανση των οικισμών, με παροχή ζεστού νερού και κλιματισμού, με υποστήριξη μονάδων θερμοκηπίου, θερμαινόμενες πισίνες κλπ.

Επίσης τονίστηκε από όλους ότι η διαχείριση των εφαρμογών αυτών δεν πρέπει να αφεθεί σε μεγάλους και ισχυρούς επενδυτές, αλλά να γίνει με καθοριστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων και πολιτών και ενδεχομένως με την αξιοποίηση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Τέλος αναδείχθηκε ως κυρίαρχο στοιχείο το θέμα της ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού και της φέρουσας ικανότητας, όπως του χωροταξικού για τις ΑΠΕ και του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Νίκος Συρμαλένιος

9/12/2021