"Μηλέικα Νέα"

Το εργαστήριο body/word - Performance Writing "Μια θάλασσα από λέξεις" με τον Χρήστο Πολυμενάκο, μετά την αναβολή λόγω ανωτέρας βίας, θα πραγματοποιηθεί σε νέες ημερομηνίες, ενώ θα συμπληρωθεί με το διήμερο εργαστήριο κίνησης “Αφροδίτη Αλιγενής” με τη Φιλιώ Λούβαρη. Ευχαριστούμε τους κατοίκους της Μήλου και τους περαστικούς ταξιδιώτες της για τη θερμή εκδήλωση ενδιαφέροντος για όλες τις επιχορηγούμενες από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συμπεριληπτικές και συμμετοχικές δράσεις με γενικό τίτλο "Από τη θάλασσα" και την κατανόηση.  Ανυπομονούμε για τη συνάντησή μας και την υλοποίηση του εργαστηρίου!

Μέσα στα πλαίσια του πρότζεκτ “Από τη θάλασσα” που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου, η Φιλιώ Λούβαρη και ο Χρήστος Πολυμενάκος ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν ένα δίπτυχο Εργαστήριο Κίνησης και body/word - Performance Writing για όλους.

Το εργαστήριο κίνησης με τίτλο “Αφροδίτη Αλιγενής” με τη χορογράφο Φιλιώ Λούβαρη θα δώσει τη σκυτάλη στο Εργαστήριο “Μια θάλασσα από λέξεις” με το Χρήστο Πολυμενάκο. Ένα Εργαστήριο που συνδυάζει δράσεις στο δημόσιο χώρο και συγγραφή για ανθρώπους όλων των ηλικιών, με θέμα τον Έρωτα. "Έρωτας γραμμένος στην άμμο, έρωτας εκρηκτικός σαν τα τρία ηφαίστεια της Μήλου, έρωτας ακλόνητος και λαμπερός σαν πέτρωμα λευκό που δεν φοβάται τον καιρό. Οι μορφές του Έρωτα και της Αγάπης, μύριες όσες κι άλλες τόσες, όσες και οι καρδιές...” Το εργαστήριo πηγάζει από τις ιστορίες αγάπης των συμμετεχόντων - κατοίκων του νησιού του έρωτα και μη.

Στόχοι του εργαστηρίου είναι η σύνδεση με την αρχαία και σύγχρονη ιστορία της Μήλου μέσα από σύγχρονα καλλιτεχνικά εργαλεία που προωθούν την καλλιτεχνική έκφραση ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών, γνώσεων, προέλευσης και προσανατολισμού.

Οι ιστορίες των συμμετεχόντων θα πάρουν σώμα και φωνή μέσα από τη μέθοδο, και η Σύνθεση του υλικού θα αποτελέσει μια παρουσίαση - περφόρμανς σε δημόσιο χώρο του νησιού (12/09/2021) ενώ η ψηφιακή καταγραφή της παρουσίασης αυτής και του γραπτού υλικού του εργαστηρίου θα είναι διαθέσιμη στο μέλλον σε κάθε ερωτευμένο πλάσμα...

Λίγα λόγια για τη μέθοδο: Η μέθοδος body/word - Performance Writing του Χρήστου Πολυμενάκου εφαρμόστηκε με επιτυχία στο Διεθνές Φεστιβάλ Performance Writing PW12, στην γκαλερί Arnolfini στο Μπρίστολ, σε ένα εργαστήρι με αντικείμενο την χαρτογραφία και τη συγγραφή. Μέρος της μεθοδολογίας αναπτύχθηκε από κοινού με την Melanie Thompson, δημοσιεύτηκε σε εξειδικευμένο τόμο επιστημονικού περιοδικού από τον Intellect Books και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Πρακτικές Πληροφορίες

  • Εργαστήριο Κίνησης Με τη Φιλιώ Λούβαρη: 5, 6 Σεπτεμβρίου 2021, 18.00 - 20.00
  • Εργαστήριο body/word - Performance Writing με το Χρήστο Πολυμενάκο: 7, 8, 9 Σεπτεμβρίου 2021, 18.00 - 21.00
  • Γενική Δοκιμή: 11 Σεπτεμβρίου 2021 (απόγευμα)
  • Παρουσίαση - Περφόρμανς: 12 Σεπτεμβρίου 2021 (απόγευμα)
  • Το Εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν από το Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου

- Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους από 15 μέχρι 105 ετών. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

- Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η πλήρης διαθεσιμότητα για όλες τις ημέρες και ώρες του εργαστηρίου, της γενικής πρόβας και της παρουσίασης - περφόρμανς σε χώρο στον Τριοβάσαλο που θα ανακοινωθεί τηλεφωνικά στους συμμετέχοντες

Δηλώσεις συμμετοχής: 6949 860 709 και στο email της ομάδας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι την Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου.

Παρακαλούμε όσοι έχετε ήδη δηλώσει συμμετοχή, Επιβεβαιώστε τη συμμετοχή σας για τις νέες ημερομηνίες!

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα των Παιδαγωγών

louvari filio portrait

  1. Φιλιώ Λούβαρη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού “Μοριάνοβα – Τράστα” (Κρατικό δίπλωμα Καθηγήτριας Κλασικού και Σύγχρονου Χορού), του Κρατικού Πανεπιστημίου “Paris 8του Παρισιού (Μεταπτυχιακό «Ιστορία, Αισθητική, Φιλοσοφία του Σύγχρονου Χορού”), της Ακαδημίας ΧορούIsola Danza” της Μπιενάλλε της Βενετίας υπό τη διεύθυνση της Carolyn Carlson (Τελειοποίηση Επαγγελματία Χορευτή και Performer) και απόφοιτος του Εργαστηρίου Υποκριτικής Τέχνης “Άκης ∆αβής” (Ηθοποιός). Έχει επίσης σπουδάσει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο “Εθνικό Ωδείο Αθηνών”. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά και έχει βασικές γνώσεις στα Ισπανικά.

Είναι από το 1995 ερμηνεύτρια σε παραστάσεις χορού και θεάτρου και έχει συνεργαστεί με χορογράφους και σκηνοθέτες στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη ∆ανία και την Αγγλία. (ΚΘΒΕ, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Χοροθέατρο Ροές, Φεστιβάλ της Αβινιόν, Ομάδα Χορού της Μπιενάλλε της Βενετίας, “Ασώματες Δυνάμεις” υπό τη διεύθυνση της Μάχης Δημητριάδη - Lindahl, , ¨Λάθος Κίνηση”, Ensemble di Mischa Van Heocke, Θέατρο Διόνυσος Λευκωσίας, Gossum Art Illery Δανία και Λονδίνο κ.α.).

Έχει χορογραφήσει και σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τα έργα  Χορού, Θεάτρου και Performance “Πανδοχείο Πεσσόα” (TAF, Αθήνα), “με λένε δρόμο” (OLVIO, Aθήνα), “Σε βλέπω!(Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων 2008 και The Place Resolution Festival, Λονδίνο 2009), 6 βύσσινα στον κήπο” (Θέατρο επί Κολονώ, 2012), “δύο ιστορίες” βασισμένο στο έργο “Η νύχτα μόλις πρινα από τα δάση” του Μ. Μ. Κολτές (Πειραματική Σκηνή Μήλου και Θέατρο OLVIO), “αγαπητέ αγαπημένε” (bar theatre performance 2010 - 2013)

Ήταν Ιδρυτικό μέλος της ομάδας “καλλιτεχνικό αίθριο σύρμα” με το οποίο πήρε μέρος σε πολλά φεστιβάλ (2009 - 2015). ∆ιδάσκει χορό τα τελευταία 15 χρόνια και θέατρο τα τελευταία 8 χρόνια. Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε αρκετές θεατρικές παραγωγές.

Έχει τιμηθεί με την Κρατική Υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ. 1996), την Κρατική Υποτροφία της Μπιενάλλε της Βενετίας (2000) και την Χορηγία του Ιδρύματος Πολιτισμού και ανάπτυξης ΝΕΟΝ (2016).

Το 2015 μετακόμισε στην Μήλο και ίδρυσε το “∆ιεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου”. Ένα χρόνο μετά, ίδρυσε την Ομάδα Performance Project, ένα εργαστήριο Υποκριτικής και Performance για έφηβους και ενήλικες, με πολλές παραστάσεις και δράσεις – performances στην Μήλο, την Κίμωλο, την Τουρ Γαλλίας και την Αθήνα. To 2019 Ίδρυσε και τυπικά την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ∆ιεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου με έταιρο το Στέλιο Ζούλια. Διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Δήμου Μήλου (2019 & 2020 (το τελευταίο ακυρώθηκε λόγω Πανδημίας).

Το Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου είναι η πρώτη επαγγελματική Ομάδα Τέχνης με έδρα το νησί της Μήλου, ενώ έλαβε πρόσφατα την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη Δράση “Δωμάτια Θαυμάτων: Τρεις Θεοί”.

polymenakos xristos milos

  1. Χρήστος Πολυμενάκος

Ο Χρήστος ζει στην Αθήνα και εργάζεται διεθνώς μέσω του διαδικτύου. Είναι δημιουργός, ερευνητής, εκπαιδευτής, ιδρυτής της μεθόδου body/word. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Διομήδης Φωτιάδης και κάτοχος Master στο Performance Writing από το University College Falmouth Incorporating Dartington College of Arts, για το οποίο έλαβε υποτροφία από το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού.

Επιμελείται ως καλλιτεχνικός διευθυντής και συνεργάτης διεθνή εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά ερευνητικά προγράμματα διεπιστημονικών και διαθεματικών προσεγγίσεων, με έμφαση στα ευρύτερα πεδία και αντικείμενα του σύγχρονου χορού και θεάτρου, της διαθεματικής δραματουργίας, της συγγραφής, της performance και άλλων επιστημονικών και κοινωνικών πεδίων που απευθύνονται σε διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει εργαστεί επί 10 χρόνια ως υπεύθυνος της ενότητας του σύγχρονου χορού και βοηθός αρχισυντάκτης στη διμηνιαία πολιτιστική έκδοση Highlights, ως υπεύθυνος της ενότητας θεάτρου και χορού στο περιοδικό ozon / amaze, ενώ άρθρα, συνεντεύξεις και κριτικά κείμενα

του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ήταν μέλος της Γνωμοδοτικλης Επιτροπής Επιχορηγήσεων Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του ΥΠΠΟ για τις καλλιτεχνικές περιόδους 2007, 2008, 2009.

Η μέθοδος body/word είναι η πολυτροπική μέθοδος Performance Writing για τη δημιουργία, την έρευνα και την εκπαίδευση που ο Χρήστος εξελίσσει επίσημα από το 2009. Εργασίες, εργαστήρια, άρθρα, παρουσιάσεις, μαθήματα δια ζώσης ή μέσω διαδικτύου που εφαρμόζουν και εξελίσσουν την μέθοδο body/word φιλοξενούνται δια ζώσης και online από Κρατικά και Ιδιωτικά Ιδρύματα, από Ιδιώτες καθώς και από Ανεξάρτητες Ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Στέγη Ιδρύματος Ωνάσση, Κινητήρας, Κέντρο Μελέτης Χορού Ραϋμόνδου & Ισιδώρας Ντάνκαν, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Κινητήρας – Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου κ.α.). Άρθρα, ομιλίες και παρουσιάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια και εκδόσεις στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο και το διαδίκτυο.

https://christospolymenakos.com