"Μηλέικα Νέα"

Η αγορά ακινήτων της Τήνου, της Ιου, της Αμοργού και της Μήλου ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Ελλάδα στον κόσμο» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’αυτό μιλήσαμε με τους μεσίτες Μιχάλη Κοντονικολή απο την Ιο, τον Γιώργο Σιταρά απο την Τήνο, τον Μιχάλη Μεθενίτη από την Αμοργό και τον Γιώργο Καβαλιέρο από την Μήλο.

Μιχάλης Κοντονικολής, μεσίτης Ιος

Το 70% των αγοραστών στο νησί της Ιου είναι ομογενείς και ξένοι, κυρίως, Ιταλοί και Γάλλοι. Ομογενείς, π.χ. από την Αυστραλία, έχουν αγοράσει μαγαζιά και ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 14% της έκτασης του νησιού ανήκει στον Ελληνοαμερικανό ‘Αγγελο Μιχαλόπουλο. Πάντως, Ασιάτες αγοραστές δεν έχουν εμφανισθεί ακόμη.

Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων πωλείται σήμερα προς 50 χιλ. ευρώ έναντι 100 χιλ. πριν από την κρίση σύμφωνα με τον κ. Κοντονικολή.

Απο την άλλη πλευρά, στο Μαγγανάρι, 4 στρέμματα πωλούνται 100 χιλ. ευρώ.

Τα ενοίκια για δυαράκι κυμαίνονται μεταξύ 300 και 350 ευρώ τον μήνα ενώ το μίσθωμα για επαγγελματικό ακίνητο μέτριας απόδοσης, δηλ. καφέ, σουβλατζίδικο, κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 χιλ. ευρώ τον χρόνο.

Παλιά πέτρινα σπίτια δίπατα των 50-60 τ.μ.που χρήζουν σημαντικών επισκευών πωλούνται από 25 έως 60 χιλ. ευρώ στην παλιά Χώρα. Οι τιμές των νέων σπιτιών κυμαίνονται από 200 έως 300 χιλ. ευρώ

Γιώργος Σιταράς, μεσίτης Τήνος

Οι τιμές των ακινήτων είχαν υποχωρήσει έως 50% μέσα στην κρίση αλλά έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν απο τον Χειμώνα του 2018 με την ζήτηση να ανακάμπτει, φέρνοντας ρεκόρ αγορών. Σήμερα αγοράζουν ξένοι ενώ παλαιότερα αγόραζαν ‘Ελληνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τήνος είναι ένα αυθεντικό νησί, ένα ησυχαστήριο με μοναδικά χωριά και ο ίδιος θεωρεί ευλογία την μη ύπαρξη αεροδρομίου.

Στην Τήνο σπανίζουν τα σπίτια για ενοικίαση, τόνισε ο κ. Σιταράς.

Παραδοσιακά σπίτια σε χωριά με θέα κοστίζουν απο 70 έως 140 χιλ. ευρώ αλλά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος αναστήλωσης, πρόσθεσε.

Παραδοσιακά σπίτια στην ενδοχώρα πωλούνται προς 40-50 χιλ. ευρώ αλλά η αναστήλωση μπορεί να φτάσει τις 100 χιλ. ευρώ.

Τέσσερα στρέμματα μεσαίας κατηγορίας με θέα σε θάλασσα πωλείται απο 70 έως 100 χιλ. ευρώ και πάνω στη θάλασσα προς 200 χιλ. ευρώ.

Μιχάλης Μεθενίτης, μεσίτης Αμοργός

Ομογενείς απο τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία και ξένοι από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία είναι οι κυριότεροι αγοραστές ακινήτων στο νησί. ‘Εχουν ξεκινήσει όμως να δείχνουν ενδιαφέρον Σουηδοί, Δανοί και Τούρκοι.

Ο ίδιος επισήμανε πως δεν υπάρχουν πλέον πολλά σπίτια για πώληση. Ερωτηθείς σχετικά με τις τιμές πώλησης όσων απομένουν, ο κ. Μεθενίτης ανέφερε πως σπίτι 110 τμ.μ σε οικισμό με κήπο 200 τ.μ. πουλήθηκε προς 300 χιλ. ευρώ.

Οσον αφορά τα αγροτεμάχια, 4-5 στρέμματα πωλούνται στο Βόρειο τμήμα προς 70 χιλ. ευρώ ενώ στην Ανατολική πλευρά του νησιού που έχει κλίση 30-40 στρέμματα πωλούνται προς 200-220 χιλ. ευρώ.

Μικρό οικόπεδο 150 τ.μ. σε οικισμό στην Λαγκάδα που χτίζει 300 τ.μ. πωλείται μεταξύ 40 και 70 χιλ. ευρώ

Γιώργος Καβαλιέρος, μεσίτης Μήλος

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία είναι αγοραστές ακινήτων στο μοναδικό αυτό ηφαιστιογενές νησί, μαζί με τους Ιταλούς, τους Γάλλους και τους Ελβετούς που είναι οι κυριότεροι αγοραστές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι τιμές υποχώρησαν έως 30% κατά την διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης αλλά έχουν πάρει την ανηφόρα από πέρυσι.

Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων εκτός οικισμού χωρίς θέα πωλείται προς 28-30 χιλ. ευρώ σήμερα έναντι 40 χιλ. πρίν από την κρίση. Επίσης, αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με θέα πωλείται προς 100 χιλ. ευρώ έναντι 120 χιλ. πριν από την κρίση.

Σε χωριά χωρίς θέα, παλιές πέτρινες μονοκατοικίες πωλούνται προς 900 ευρώ το τ.μ. έναντι 1200 ευρώ πριν απο την κρίση ενω οι τιμές ανεβαίνουν σε χωριά με θέα.

Πηγή: ert.gr