"Μηλέικα Νέα"

Στη Μήλο υπάρχουν τα ερείπια των πιό εξελιγμένων συστημάτων ραντάρ που κατασκεύασαν οι Γερμανοί, δύο ραντάρ αεράμυνας που ανίχνευαν και κλείδωναν στόχους και υπήρξαν πραγματικοί πρωταγωνιστές του Β' παγκοσμίου πολέμου.

Για να καταλάβουμε πως λειτουργούσε αυτό το σύστημα πρέπει πρώτα να δούμε πως χρησιμοποιήθηκε στη Γερμανία. Όπως γράφει ο Ιωάννης Σκαρλάτος στο choicegreece.com οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν ένα σύστημα αεράμυνας που βασιζόταν σε ραντάρ. Το Freya ήταν το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, που ανίχνευε εχθρικά αεροσκάφη στα 100 χλμ μακριά και κατόπιν το ραντάρ διεύθυνσης πυρός Würzburg Riese (Βούρτσμπουργκ Ρίζε) κλείδωνε τους στόχους και κρατούσε το ίχνος της πορεία τους από τα 70 χλμ.

Τα δεδομένα διαβιβαζόντουσαν σε κέντρα ελέγχου όπου καθόριζαν πόσα αεροσκάφη θα απογειωθούν και προς τα που. Χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από το 1942 από τη γερμανική αεροπορία (Luftwaffe) για την αεράμυνα του Ράϊχ.

radar milos akrotiti topakas

Από τη Γερμανία στη Μήλο

Δύο από αυτά τα ραντάρ κατέληξαν στη Μήλο στα πλαίσια της άμυνας της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Η Μήλος έτσι κι αλλιώς ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς με το μεγάλο φυσικό λιμάνι που διέθετε θα ήταν εφαλτήριο για περαιτέρω επιθέσεις κατά γερμανικών στόχων.

Στον Τόπακα τοποθετήθηκε το Freya όπου με την μακρά του εμβέλεια ανίχνευε έγκαιρα τα εχθρικά αεροσκάφη. Το Würzburg στο Ακρωτήρι, μόλις οι στόχοι εισερχόταν στην εμβέλεια του, τα κλείδωνε και παρείχε τις συνεταγμένες τους είτε για να απογειωθούν αεροσκάφη είτε για να εκτελεστεί αντιαεροπορική βολή.

Οι τοποθεσίες των ραντάρ έχουν απεριόριστη θέα στο Κρητικό πέλαγος.

provatas milos radar

Τί μπορείτε να επισκεφθείτε

Το ραντάρ Βούρτσμπουργκ βρίσκεται δυτικά της παραλίας του Προβατά, στη νότια πλευρά του νησιού, στο βουνό που εισχωρεί στη θάλασσα και είναι σαν ακρωτήριο. Η πρόσβαση είναι εύκολη. Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα χάρτη για να μη μπερδευτείτε με τους χωματόδρομους.

Το Freya βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο, στα δυτικά του νησιού και δεν είναι καλή ιδέα να το επισκεφθείτε.