"Μηλέικα Νέα"

Για ακόμη μία χρονιά, το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου ολοκλήρωσε με επιτυχία σειρά δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση με τους νέους και τη μαθητική κοινότητα αποτελούν στόχο και προτεραιότητα στα προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί κάθε χρόνο το Μουσείο.


Έτσι, πάνω από 750 νέοι και μαθητές από τη Μήλο και σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας συμμετείχαν στα προγράμματα της φετινής χρονιάς. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, 350 παιδιά γνώρισαν τα τοπικά ενδημικά φυτά καθώς και τις χρήσεις των ορυκτών στην καθημερινή μας ζωή μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις «Μεταφύτευση Τοπικών Φυτών» και «Γύρω-Γύρω-Όλα» τα οποία υλοποιήθηκαν στους χώρους του Μουσείου.

mmm gymnasio draseis 2023 min

Στο τέλος του Οκτώβρη, 140 μαθητές του Γυμνασίου Μήλου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Οψιδιανός της Μήλου: Στα ίχνη της προϊστορίας», το οποίο υλοποιήθηκε από την κα Τάνια Κωλέτσιου, συνεργάτη του Μουσείου στις εκπαιδευτικές του δράσεις. Η Εταιρία Imerys Μήλου ανέλαβε το κόστος μεταφοράς των μαθητών προς και από το Μουσείο.

Τον Νοέμβριο, ομάδα φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων & Μηχανικών του ΕΜΠ, επισκέφτηκε όπως και πέρσι το Μουσείο μαζί με τη διδάσκουσα κα Ρίβα Λάββα. Οι εκπαιδευτικές δράσεις δεν περιορίζονται στους χώρους του Μουσείου μόνο. Η Μουσειοσκευή μας ταξίδεψε αυτό το φθινόπωρο στον Δήμο Λαμιέων, δίνοντας την ευκαιρία σε 250 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να έλθουν σε επαφή όχι μόνο με τη μεταλλευτική ιστορία της Μήλου αλλά και με τον εξοπλισμό ενός σύγχρονου εργαζόμενου στον μεταλλευτικό κλάδο.

mmm foithtes emp draseis 2023a min

Τέλος, το Μουσείο συνέχισε και φέτος το εκδοτικό του έργο. Με την επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής ανέλαβε την έκδοση του φωτογραφικού άλμπουμ «Διάλογος με την Αφροδίτη» το οποίο δημιουργήθηκε από τη Μάντη Λυκερίδου το 2020 με τη συμμετοχή των κατοίκων της Μήλου και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την εύρεση του αγάλματος της θεάς Αφροδίτης στη Μήλο.

mmm koutoulakis draseis 2023 min

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης επισκέφτηκε το Μουσείο και την ομώνυμη έκθεση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μήλο. Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που έκαναν δυνατή τη διοργάνωση όλων των δράσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου το 2023.

Μήλος, 13/11/2023

Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου

mmm ekpaideytika draseis 2023 min

mmm gymnasio draseis 2023a min

mmm mouseiosyskeyh draseis 2023a min

mmm mouseiosyskeyh draseis 2023 min

Φωτογραφίες: Μάντη Λυκερίδου