"Μηλέικα Νέα"

geniko-lykeio

Ως μάχιμος εκπαιδευτικός με 28 χρόνια στις σχολικές αίθουσες, ήρθε η ώρα να παραδώσω την κατάθεσή μου.

Το έπραξα απόψε, 27 Ιανουαρίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου, με μια ματιά στο παρελθόν του Σχολείου που έχω την τιμή να διευθύνω και το οποίο αδιάλειπτα υπηρετώ, τα τελευταία 18 χρόνια.

Το Γενικό Λύκειο Μήλου υπήρξε όλον αυτόν τον καιρό ένα Σχολείο που έκανε όλα όσα μπόρεσε και τα περισσότερα από όσα θέλησε, αυτό το μικρό Σχολείο ενός όμορφου νησιού της άγονης γραμμής, στην εσχατιά του  Αρχιπελάγους.

Δεκαοχτώ πρωτεύσαντες αριστούχοι που διαπρέπουν, από την διπλανή πόρτα ως τα πέρατα του Κόσμου, είναι οι κήρυκές και οι αδιάψευστοι μάρτυρες της προσπάθειάς μας  για το «αεί βέλτιον». Δεκάδες ξενιτεμένα παιδιά στις ισχυρές στράτες της Οικουμένης είναι η δυνατή μας φωνή. Ήταν όλοι τους απόψε εκεί, με την βοήθεια των σύγχρονων μέσων, κυρίως όμως με την σπουδαία τους καρδιά και την μοναδική τους δύναμη στον δρόμο για ένα μέλλον που τίποτα δεν φοβάται, και μπρος  σε τίποτα δεν δειλιάζει. Περισσότεροι από εκατό  αριστούχοι μας και πάνω από τετρακόσιοι απόφοιτοί μας πέρασαν σαν αεράκι, σαν δροσιά, από την μνήμη των εκατοντάδων συμπολιτών που μας τίμησαν με την παρουσία τους απόψε, στον φιλόξενο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, αφήνοντας στους τωρινούς μαθητές μας ένα ζωντανό παράδειγμα για μίμηση εκείνων που πέπρωται να πάνε τον Τόπο ψηλότερα..

Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου της καθημερινής μάχης για «το καλύτερο», στο Γενικό Λύκειο Μήλου. Ευχαριστώ τους γονείς πλάι μας, όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν αυτές τις αξέχαστες γενιές παιδιών, όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ όλα αυτά τα σπουδαία παιδιά για το νόημα που έδωσαν στην δουλειά μας.

Ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά από όσους δίδαξα, για το νόημα που έδωσε στην ζωή μου, και -ανάμεσά τους- στην κόρη μου.

Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ αυτήν την διαδρομή.

Κώστας Παπαδόπουλος

Φιλόλογος

Διευθυντής του ΓΕ.Λ. Μήλου