"Μηλέικα Νέα"

Η οχιά της Μήλου «ξύπνησε» με άγριες διαθέσεις και όπως έκανε γνωστό μέσω ανάρτησης του στα social media ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μήλου «δάγκωσε» για πρώτη φορά φέτος. Μάλιστα ο γιατρός Ηλίας Αποστολόπουλος έκανε κι ένα άλλο θέμα γνωστό, ότι δεν υπάρχει αντιοφικός ορός στο Κέντρο Υγείας Μήλου(!) καθώς «ακόμα τους περιμένουμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Με αφορμή το φετινό «ξύπνημα» της χρονιάς η συνεργάτης μας Κέλλυ Κωστούλια μας παρουσιάζει πώς η οχιά «Σαν τα ιερά φίδια του Ασκληπιού, καλεί και εμάς σε Αφύπνιση Ψυχής και θεραπεία…»

Ακολουθεί βίντεο ντοκιμαντέρ του Nigel Marven γυρισμένο στη Μήλο για τα «Τα 10 πιο θανατηφόρα φίδια στον κόσμο - Ten Deadliest Snakes», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η Οχιά της Μήλου και το οποίο προβλήθηκε από το Eden Channel του Ηνωμένου Βασιλείου

Έκτοτε το επεισόδιο έχει προβληθεί παγκόσμια και σε πολλά άλλα κανάλια διαφόρων χωρών μέσω της πλατφόρμας του National Geographic.

Τα γυρίσματα για την Οχιά της Μήλου, πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Χάλακα της Μήλου!

oxia kostoulia nigel

«Σαν τα ιερά φίδια του Ασκληπιού, καλεί και εμάς σε Αφύπνιση Ψυχής και θεραπεία…»

«Επίδαυρος. Ένας άνθρωπος προβληματισμένος με ένα θέμα υγείας του βαδίζει προς το Ασκληπιείο. Ιερείς τον υποδέχονται και τον καθοδηγούν σε τυπικά εξαγνιστικά και τελετουργίες που περιλαμβάνουν νηστεία, προσευχή και εξαγνιστικά λουτρά. Μια προετοιμασία για την κύρια θεραπεία. Την Εγκοίμηση. Ο ασθενής μπαίνει σε μια τεράστια αίθουσα, το Άβατον, ξαπλώνει και αφού μέσα από διάφορα τελετουργικά μπαίνει σε μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης/ύπνου, εισέρχονται στον χώρο οι ιερείς μαζί με τις παρείες. Τα ιερά φίδια του Ασκληπιού που επικουρούν το θεραπευτικό έργο. Την επόμενη μέρα ο ασθενής ξυπνάει μετά από όνειρα που του αποκάλυψαν την θεραπεία του..  

Τα φίδια στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν από τα ιερότερα ζώα. Το φίδι λατρεύτηκε κάποτε ως θεραπευτής θεός και μέχρι σήμερα είναι σύμβολο της Ιατρικής. Μέσα από την διαδικασία της έκδυσης, μας μαθαίνει πώς να αποβάλλουμε και εμείς τα τραύματα από το παρελθόν μας, να ακούμε το σώμα μας και να απελευθερωνόμαστε από τις προσκολλήσεις μας. Όπως ανανεώνει την ζωτικότητά του, έτσι και ο άρρωστος μετά την θεραπεία του ξανανιώνει. Το σύμπλεγμα της ράβδου με το φίδι του Ασκληπιού, αναπαριστά την δύναμη του σώματος και της ψυχής. Σύμβολο αθανασίας, δύναμης και αναγέννησης..

Λόγω της πολύ ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της η Μήλος και κάποια γειτονικά νησιά, λειτουργούν σαν εργαστήρι φυσικής εξέλιξης και έτσι ευνοούν την δημιουργία ενδημικών ειδών. Ένα από αυτά τα είδη είναι η Οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri), η οποία είναι ένα είδος μοναδικό στον κόσμο που ζει και αναπαράγεται στην Μήλο, Σίφνο, Κίμωλο και Πολύαιγο των Κυκλάδων όπου και παρατηρείται η παγκόσμια γεωγραφική της εξάπλωση. Πριν 4.000.000 χρόνια, τα νησιά αυτά αποκόπηκαν από την κεντρική Ελλάδα και έτσι η Οχιά της Μήλου, διαχωρίστηκε από τις υπόλοιπες ακολουθώντας ένα διαφορετικό μονοπάτι εξέλιξης. Η βασική διαφορά της από άλλα είδη οχιάς είναι ότι είναι ωοτόκα.

Ο χρωματισμός της την βοηθάει να καμουφλάρεται έτσι ώστε να αποφεύγει πιθανούς θηρευτές της και να παραμονεύει την λεία της. Την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ημερόβια, ενώ όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει την περίοδο του καλοκαιριού τότε αλλάζει συμπεριφορά και γίνεται νυκτόβια.

Σήμερα συγκαταλέγεται στα πλέον απειλούμενα είδη της Ευρώπης καθώς συρρικνώνεται ο πληθυσμός της και απειλείται με εξαφάνιση λόγω υποβάθμισης του βιοτόπου της, παράνομης συλλογής της, θνησιμότητάς της στους δρόμους και απευθείας θανάτωσής της. Η κυριότερη απειλή είναι η ανεξέλεγκτη καταστροφική δραστηριότητα των ορυχείων στο νησί όπου έχουν περιορίσει τα φυσικά ενδιαιτήματά της. Προστατεύεται τόσο από την εθνική νομοθεσία όσο και διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας και απαγορεύεται η θανάτωση, η σύλληψη και η κατοχή της. Κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη σύμφωνα με την IUCN κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών και προστατεύεται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ της σύμβασης της Βέρνης. Η προστασία του βιότοπού της στην Δυτική Μήλο είναι επιτακτική, καθώς έτσι επίσης προστατεύονται και διατηρούνται οι ιδιαίτεροι και μοναδικοί οικότοποι του νησιού.

Ο γνωστός παρουσιαστής του Discovery Channel, Nigel Marven, επισκέφθηκε τον βιότοπο της Οχιάς στο κέντρο της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 στην Δυτική Μήλο, πραγματοποίησε γυρίσματα τον Σεπτέμβριο του 2014 και στην συνέχεια η Οχιά της Μήλου, προβλήθηκε σε Ντοκιμαντέρ του από το Eden channel του Ηνωμένου Βασιλείου. Έκτοτε έχει προβληθεί παγκόσμια και σε πολλά άλλα κανάλια.

Η Οχιά της Μήλου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φιδιού που αν και δηλητηριώδες ζει εδώ και αιώνες κοντά σε ανθρώπινες κατοικίες και καλλιέργειες χωρίς ποτέ να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο. Είναι θύμα προκαταλήψεων των ανθρώπων λόγω άγνοιας και φόβου, επειδή δεν υπάρχει ενημέρωση. Δεν επιτίθεται παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις όταν κάποιος την πατήσει απρόσεχτα ή προσπαθήσει να την πιάσει. Η πρώτη τους αντίδραση όταν αισθανθούν απειλή είναι να απομακρυνθούν.

Οι Οχιές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την ισορροπία του οικοσυστήματος της Μήλου και για τις καλλιέργειες. Τα μωρά τρώνε μεγάλα έντομα και τα ενήλικα φίδια τρέφονται κυρίως με τρωκτικά, ελέγχοντας τους πληθυσμούς τους, προστατεύοντας έτσι τις καλλιέργειες και την δημόσια υγεία, μειώνοντας τις πιθανότητες μεταδοτικών ασθενειών. Αν σκοτωθεί ένα φίδι και μειωθεί ο πληθυσμός της Οχιάς, επηρεάζεται ο αριθμός των θηρευτών και έτσι έχουμε ανισορροπία στο οικοσύστημα.

Βρισκόταν εδώ πριν από εμάς εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Έχει μεγαλύτερη ιστορία από εμάς και τεράστια συνεισφορά στην διατήρηση της φυσικής μας κληρονομιάς. Μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε αυτό το πλάσμα με σεβασμό και αναγνώριση; Οφείλουμε σαν ώριμοι άνθρωποι και εξελιγμένα όντα να αντιμετωπίσουμε κατάματα τους φόβους μας, να ξεπεράσουμε την άγνοια και να αφήσουμε την φύση μαζί με εμάς, να ωφεληθούμε από αυτά. Απλά με το να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν και να κάνουν ότι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Ο σύγχρονος άνθρωπος ο οποίος έχει αποκοπεί από την φύση, δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται την άμεση αλληλεπίδραση που έχει το περιβάλλον και η φύση στην υγεία του, την διατροφή του και την ποιότητα της ζωής του. Τα πλάσματα της φύσης, εξυπηρετούν το καθένα τον δικό του σκοπό. Η επιβίωσή μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φυσικό μας περιβάλλον. Αν δεν το σεβαστούμε, κατ’ επέκταση δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη προστασίας αυτού του είδους και του βιότοπού του, προκειμένου να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, το νησί μας με τα ιδιαίτερα πολύτιμα χαρακτηριστικά του. Η φυσική μας κληρονομιά είναι αρχαιότερη και εξίσου πολύτιμη με την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά. Αν η Οχιά της Μήλου εξαφανιστεί τότε η Μήλος θα έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι από την ίδια της την υπόσταση.

Ας μην κάνουμε την Οχιά της Μήλου αποδιοπομπαίο τράγο του θυμού, της απελπισίας και του φόβου μας που τυχόν έχουν ενεργοποιηθεί λόγω της κατάστασης που βιώνει ο πλανήτης το τελευταίο διάστημα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από τον συνδυασμό άγνοιας και φόβου ο οποίος καταστρέφει την σκέψη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ωθεί τον άνθρωπο σε πράξεις βίας προς τα άλλα πλάσματα. Οι φόβοι που έχουμε μας βοηθούν να αποκαλύψουμε μια βαθύτερη αλήθεια που συμβαίνει μέσα μας. Ας λειτουργήσουν σαν έναυσμα για θεραπεία, ψάχνοντας να ανακαλύψουμε το νόημα που κρύβεται πίσω από αυτούς.

Ίσως η Μήλος είναι ο τόπος της δικής μας θεραπείας, το δικό μας Άβατον, όπου περνάμε την διαδικασία της Εγκοίμησης, προκειμένου να καταπολεμήσουμε την δική μας ασθένεια, σε μια ονειρική κατάσταση όπου οι οχιές τώρα λειτουργούν σαν παρείες, ιερά φίδια με σκοπό να μας καθοδηγήσουν σε μια πολυδιάστατη μεταμόρφωση, μια προσωπική εσωτερική έκδυση από τα τραύματά μας, επανασύνδεση με την φύση και να οδηγηθούμε έτσι στην Άνοιξη της Ψυχής μας..

Για τα «Μηλέικα Νέα»

Κέλλυ Κωστούλια

Δασοπονία και διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος

Ενεργειακή Σαμανική Ιατρική