"Μηλέικα Νέα"

iptamenos-diskos1

Ήταν μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα του χειμώνα, χωρίς δυνατό αέρα, μπονάτσα χαρά Θεού! Τίποτα δεν προδίκαζε αυτό που θα συμβεί στο κέντρο της Πλάκας, ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνα, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι. Ένας ιπτάμενος δίσκος έμελλε να ταράξει την ησυχία των λιγοστών κατοίκων της πρωτεύουσας της Μήλου.

iptamenos-diskos5

Όπου ιπτάμενος δίσκος βάλτε το εικονιζόμενο «πιάτο» της λάμπας από κολώνα της ΔΕΗ που «προσγειώθηκε» δίπλα από γυναίκα που γυρνούσε με τα ψώνια προς το σπίτι της και ήταν τυχερή αφού γλίτωσε τα χειρότερα. Το συγκεκριμένο «πιάτο» όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, σκουριασμένο από την φθορά του χρόνου, ταλαιπωρημένο από τους χειμώνες, τα καλοκαίρια, τις υγρασίες και τους βοριάδες, δεν άντεξε και αποφάσισε να αφήσει την θέση του. Θα μπορούσε να βρεθεί στο κεφάλι της γυναίκας αυτής ή όποιου άλλου περνούσε εκείνη την ώρα από κάτω. Θα μπορούσε επίσης να πέσει όχι μέσα στην καρδιά του Δεκέμβρη, αλλά μέσα στην καρδιά του Αυγούστου από κάποιο δυνατό μελτέμι. Σε ώρα αιχμής, με εκατοντάδες τουρίστες να κάνουν την βόλτα τους στα γραφικά σοκάκια της πανέμορφης Πλάκας.

iptamenos-diskos2

Όπως επίσης θα δείτε στις φωτογραφίες στην κολώνα δεν υπάρχει καν λάμπα! Έχει καταντήσει γραφικό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας του νησιού να διαμαρτύρονται γιατί μόλις πέσει ο ήλιος, νωρίς πια λόγω χειμώνα, δεν βλέπεις να περπατήσεις ακόμα και σε κεντρικά σημεία. Εκτός από λάμπες που δεν υπάρχουν όπως στην προκειμένη περίπτωση, πολλές ακόμα είναι καμένες και πολλά στενάκια είναι βυθισμένα στο σκοτάδι. Κάποια από αυτά, όπως το στενό που μένει ο παπάς έχουν φως μόνο από την ευσυνειδησία των κατοίκων να κρατούν αναμμένες τις εξωτερικές λάμπες των σπιτιών τους με δικό τους κόστος, όπως ο παπάς.

iptamenos-diskos3

Τι απέγινε αλήθεια το περίφημο έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ και η αντικατάσταση των παλιών αντιαισθητικών κολωνών;

Λίγο πιο πέρα κάδοι γεμάτοι σκουπίδια, έχουν να αδειάσουν εβδομάδες ολόκληρες, ίσως και μήνες. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που, για να μην ξεφύγουμε, θα το θίξουμε κάποια άλλη στιγμή. Η πρωτεύουσα της Μήλου παρατημένη, αφημένη μόνο στις ενέργειες μεμονωμένων κατοίκων και καταστημάτων που λίγο πριν την έναρξη της σεζόν φροντίζουν για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του χωριού, στα κεντρικά τουλάχιστον σημεία του.

marmara-kados1217