"Μηλέικα Νέα"

apostolopoulos-kymilou

Το Κ.Ε.Π. Υγείας του Δήμου Μήλου και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στα πλαίσια του Τομέα πρόληψης προβλημάτων Υγείας, προγραμμάτισαν να πραγματοποιήσουν δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας , από 31/07/2017 έως και 07/08/2017.

Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Γηροκομείου «Αγ.Ελένη». Μετά από αίτημα του Δήμου προς το Κ.Υ. , να ορισθεί Ιατρός ομιλητής, για να ενημερώσει το κοινό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Νόσου , θα πρέπει να τονίσω ότι: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών θα πρέπει να προγραμματίζονται «όχι» στο μέσο της θερινής περιόδου αλλά όπως προτείναμε από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Επίσης, καθώς πρόκειται για σοβαρά θέματα Υγείας και πρόληψης , θα πρέπει να υλοποιούνται «όχι» σε εγκαταλελειμμένα κτίρια (όπως για τις μαστογραφίες) ή στο γηροκομείο αλλά στον χώρο παροχής Πρωτοβάθμιας και Δημόσιας ΦροντίδαςΥγείας που είναι το Κ.Υ.Μήλου!

Όσων αφορούν την επιστημονική πλευρά της εκδήλωσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι:

α) Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας γίνεται για να ελεγχθεί η οστεοπόρωση, η οποία είναι μία ασθένεια των οστών που χάνουν ασβέστιο και γίνονται λεπτά και ευαίσθητα . Η απώλεια της οστικής μάζας στις γυναίκες και στους άνδρες αρχίζει από την ηλικία των 50 ετών.

β) Η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ειδικότερα σε αυτές που πρέπει να αρχίσουν ορμονική θεραπεία.

γ) Διεθνής σύσταση για την μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι η χρήση της μεθόδου «Κεντρομελικής»DXA, στο ισχίο και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η επιλογή αυτών των οστών γίνεται για τους λόγους: 1) επειδή τα οστά αυτά είναι πιο επιρρεπή στα οστεοπορωτικά κατάγματα. 2) τα κατάγματα αυτά προκαλούν σοβαρά προβλήματα , απαιτούν μακροχρόνια ανάρρωση και μπορεί να οδηγήσουν στην αναπηρία.

δ) Η μέθοδος QUS(πτέρνας) χρησιμοποιείται κυρίως ως ένδειξη για περαιτέρω έλεγχο. Γίνεται για ερευνητικούς κυρίως σκοπούς και όταν δεν είναι διαθέσιμη η «κεντρομελική» DXA. Δεν πρέπει επ’ ουδενεί να γίνεται χρήση αυτής της μεθόδου για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης ή την αξιολόγηση της φαρμακευτικής αγωγής.

Θα πρέπει λοιπόν για το καλό των κατοίκων της Μήλου, η συνεργασία μας να ξεκινάει στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων που αφορούν θέματα υγείας και πρόληψης .ώστε να μπορεί το Κ.Υ. να συμμετέχει.

Ο Επιστ. Δ/ντής του Κ.Υ.Μήλου

Αποστολόπουλος Ηλίας

Ιατρός