"Μηλέικα Νέα"

Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου οργανώνει την Κυριακή 11/10/2020, στο ξεκίνημα της πεζοπορικής περιόδου 2020-21, ημερήσια εκδρομή στην Αντίμηλο, σε συνεργασία και με τον έλεγχο του Δασονομείου Μήλου.


Η εκδρομή θα περιλαμβάνει:

- Ενδεχόμενη ανάβαση στην Αντίμηλο από ομάδα με τον έλεγχο του Δασονομείου Μήλου.

- Τον γύρο (περίπλου) του νησιού με στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία για τον εντοπισμό από ομάδα εργασίας πηγών γλυκού νερού, σημαντικών για τους αιγάγρους της Αντιμήλου.

- Στάση  στο ανατολικό σημείο του νησιού όπου και υπάρχει μικρή παραλία. Ενδεχομένως ομάδα εργασίας θα  πραγματοποιήσει καθαρισμό στο πηγάδι γλυκού νερού που βρίσκεται εκεί.

Η αναχώρηση θα είναι στις 6.00 πμ το πρωί της Κυριακής από τον Αδάμαντα με το σκάφος «Λελούδω». 

Το δικαίωμα συμμετοχής στην εκδρομή είναι 30  Ευρώ το άτομο και το παιδικό 15 ευρώ.  

- Στο σκάφος θα υπάρχει  μπουφές που συνυπολογίζεται στην τιμή συμμετοχής.

Στην εκδρομή θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή εξάπλωσης του covid-19. Η χρήση μάσκας δεν επιβάλλεται από το  πρωτόκολλο ασφαλείας.  Όποιος επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιεί.

Ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν είναι περιορισμένος  (28 άτομα η χωρητικότητα του σκάφους λόγω covid-19). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978585487

Η Αντίμηλος ή αλλιώς Ερημόμηλος

Η Αντίμηλος είναι μικρό απόκρημνο νησί των Κυκλάδων δυτικά της Μήλου, στο Μυρτώο Πέλαγος. Είναι ένα βραχώδες και εξαιρετικά απόκρημνο νησί, με το υψηλοτερό του σημείο να βρίσκεται στα 671 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει έκταση 8 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητο. Οι ντόπιοι το αποκαλούν και Ερημόμηλος, ονομασία με την οποία ήταν γνωστό και κατά το Μεσαίωνα, ενώ στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως Έφυρα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν την ύπαρξη οικισμών από τους προϊστορικούς χρόνους. Ήταν ενεργό ηφαίστειο έως την αρχή της Τεταρτογενούς περιόδου: ακόμα και σήμερα υπάρχει ανενεργός κρατήρας στην κορυφή του νησιού. Έχει θαμνώδη βλάστηση και έχει χαρακτηριστεί από το δίκτυο Φύση 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας. Φιλοξενεί ένα σπάνιο είδος αιγάγρων (Capra aegagrus pictus), παρόμοιο με της Κρήτης, το σπάνιο είδος των μαυροπετριτών γερακιών, καθώς και ένα σπάνιο είδος φιδιών, το είδος macrovipera schweizeri, γνωστό και ως ``οχιά της Μήλου``. 

Συμπληρωματική ανακοίνωση Ομίλου Φίλων Βουνού & Θάλασσας Μήλου

«Εκδίδουμε αυτή την δεύτερη ανακοίνωση για την εκδρομή της Κυριακής 11/10  στην Αντίμηλο επειδή προέκυψαν καινούργια δεδομένα αλλά και κάποια ζητήματα που ήδη έχουν αναφερθεί χρειάζονται διευκρίνιση. Συγκεκριμένα :

Επειδή εκδηλώθηκε  μεγάλο ενδιαφέρον για την εκδρομή με τις συμμετοχές να υπερβαίνουν τον αριθμό των 28 ατόμων που επιτρέπονται στο σκάφος « Λελούδω» δημιουργήθηκε η ανάγκη  δεύτερου σκάφος για την εκδρομή.Το σκάφος αυτό θα είναι το «Volcano». Πρόκειται για μεγάλο φουσκωτό με χωρητικότητα 19 ατόμων με βάση το πρωτόκολλο ασφαλείας. Οι όροι συμμετοχής παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 30 ευρώ το άτομο με δυνατότητα σίτισης στον μπουφέ που θα υπάρχει στο «Λελούδω».

Tο «Volcano» θα αναχωρήσει από τον Αδάμαντα στις 6.30 το πρωί της Κυριακής και λόγω της ταχύτητας του σε μισή ώρα θα βρίσκεται στην Αντίμηλο. Γι’ αυτό το λόγο προτιμήθηκε όσοι συμμετέχουν στην ομάδα ανάβασης να ταξιδέψουν με αυτό το σκάφος ώστε να ξεκινήσουν την ανάβαση νωρίτερα. Για το ταξίδι αυτό καλό θα είναι να έχουν κάποιο αντιανεμικό η άλλο ρούχο για προστασία.

Η ανάβαση στην Αντίμηλο διαρκεί γύρω στις 3 ώρες και το κατέβασμα γύρω στις 2. Είναι μια αρκετά δύσκολη, κακοτράχαλη αλλά όχι επικίνδυνη ανάβαση με υψομετρική διαφορά πάνω από 700 μέτρα, χωρίς παρουσία μονοπατιού στο μεγαλύτερο τμήμα.  Συνίστανται :

α. νερό β. μακρύ παντελόνι και μποτάκια ή καλά αθλητικά  και ελαφρύ ντύσιμο γ. ξηρά τροφή δ. καπέλο ε. μπατόν. Η ανάβαση θα γίνει με την συμμετοχή και τον έλεγχο του Δασονομείου Μήλου.

Οι όποιες καινούργιες συμμετοχές αλλά και διευκρινήσεις για τις λεπτομέρειες της εκδρομής στο τηλ. 6978585487.»