"Μηλέικα Νέα"

Η Ίνα Ταράντου παρουσιάζει το «Το νησί – γλυπτό, το νησί των αισθήσεων»! Σε αυτό το νησί των Κυκλάδων πρέπει να είσαι έτοιμος να ξαφνιαστείς. Να σκαρφαλώσεις σε άσπρα, γκρι και πορτοκαλί βράχια, που σε καλούν να γίνεις και πάλι παιδί. Και βγάζοντας μια κραυγή φόβου και ευχαρίστησης μαζί, να βουτήξεις από ψηλά στα πρασινογάλανα και τουρκουάζ νερά.

Η Μήλος θα μπορούσε να θεωρηθεί και νησί – γλυπτό! Διαθέτει τοπία ανέγγιχτα, γοητευτικές ιστορίες πειρατών, και τον αθέατο κόσμο των ορυχείων της, αυτό το σεληνιακό τοπίο με τα ιδιαίτερα χρώματά του. Στο νησί ζήσαμε την εμπειρία μιας γεωλογικής περιήγησης και είδαμε από κοντά αυτό το ηφαιστειακό οικοδόμημα με κρατήρες και ατμίδες που χαράζει κινηματογραφικές εικόνες στο νου.

Μπήκαμε όμως και στα έγκατα της μόδας, καθώς σε αυτόν τον όμορφο τόπο, γεννήθηκε ένας όμορφος, ταλαντούχος άνθρωπος της μόδας, ο Βασίλης Ζούλιας. Τον συναντήσαμε στο νησί του μετά από 23 χρόνια απουσίας, και κάναμε μαζί του μια νοσταλγική διαδρομή στη Μήλο του τότε. Kαι φυσικά πήγαμε στο Κλέφτικο, διότι λένε ότι αν πας στη Μήλο και δεν πας στο Κλέφτικο έχεις χάσει τη μισή ομορφιά του νησιού. Το Κλέφτικο ή τα Θαλασσινά Μετέωρα όπως τα αποκαλούν είναι ένα σύνολο γκριζόλευκων βράχων με παράξενες μορφές και σχηματισμούς, με σπηλιές και κοιλώματα.

Πας μόνο με καράβι, οπότε μπήκαμε κι εμείς στο πειρατικό μας καράβι και βγήκαμε σε μια άλλη εποχή! Ακούσαμε ιστορίες για μια Ζωή Αλλιώς, μαγειρέψαμε, βουτήξαμε, τραγουδήσαμε, συγκινηθήκαμε. Ζήσαμε τη Μήλο έτσι όπως της αξίζει!

Η ζωή αλλιώς | Μήλος, το νησί – γλυπτό (Α’ Μέρος)

Η ζωή αλλιώς | Μήλος, το νησί των αισθήσεων (B’ Μέρος)

Η Μήλος είναι ένα από τα 56 ονοματισμένα νησιά των Κυκλάδων. Και μάλλον υπάρχουν τουλάχιστον 56 λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η Μήλος είναι πρώτα από όλα ένα ζωντανό γεωλογικό μουσείο. Εδώ έχεις να απολαύσεις ιστορία, λαογραφία, έχεις να απολαύσεις πολύ καλό φαγητό και εξαιρετικές παραλίες που μπορείς αν θες να είσαι εσύ, ο ήλιος και η θάλασσα.

zwh alliws tarantou1

Κάπως έτσι περιγράφει τη Μήλο ο Ηλίας Μαμαλάκης που συναντήσαμε εκεί. Ο άνθρωπος που έμπαινε στα σπίτια μας για να μας χορτάσει γεύσεις, εικόνες, μυρωδιές, ταξίδια και ιστορίες. Μιλήσαμε μαζί του για πολλά, για ό,τι συγκινεί την ψυχή, τα μάτια και τη γαστέρα του! Στις δικές τους γευστικές και μουσικές ιστορίες μας έβαλαν οι μάγειρες και οι μουσικοί που μας περίμεναν στο χρωματιστό Κλήμα. Δοκιμάσαμε τυριά, σκορδολάζανα, συκωταριά μαρινάτη, κατσικάκι με πελτέ μηλέικο, ψάρι με λαχανικά και κρασί και ακούσαμε μουσική μέχρι να μας βρει το ηλιοβασίλεμα. Στη Μήλο δεν γινόταν να μην ασχοληθούμε και με το κρασί καθώς οι αμπελώνες εδώ απολαμβάνουν τα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού και η οινοποίηση γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Ο Κώστας και ο Πέτρος, μπαμπάς και γιός, μας ξενάγησαν στη δική τους ξεχωριστή σπηλιά.

Βρεθήκαμε όμως και στη σημαντικότερη νεκρόπολη των Βαλκανίων και από τις σημαντικότερες της Μεσογείου. Όπως μας είπε ο Πατέρας Νεκτάριος, το μνημείο αυτό είναι σε σημαντικότητα το τρίτο μεγαλύτερο πρωτοχριστιανικό μνημείο μετά τους Αγίους Τόπους και τις κατακόμβες της Ρώμης.

Και μετά τις κατακόμβες, περιηγηθήκαμε στα εγκαταλελειμμένα θειωρυχεία της Μήλου. Οι παλιές εντυπωσιακές εγκαταστάσεις μαρτυρούν ότι κάποτε το ορυχείο ήταν στις δόξες του. Ο κύριος Γιάννης θυμάται για εκείνην την εποχή ιστορίες που μέχρι και σήμερα έχουν αφήσει τη χαρακτηριστική μυρωδιά από το θειάφι στις αισθήσεις του. Ο επίλογος, είναι χορευτικός. Με τη Φιλιώ που έγινε Μηλιά από επιλογή και τα παιδιά της να γεμίζουν με την κίνηση, τον ρυθμό και την ενέργειά τους το Σαρακίνικο.

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου

Δημοσιογραφική έρευνα και επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου

Σχετικό άρθρο: