"Μηλέικα Νέα"

damoulakis-kede

Διίστανται οι απόψεις ανάμεσα στους Δημάρχους των Κυκλάδων σχετικά με τη δυνατότητα που δίδεται πλέον προς τους Δήμους να παρέχουν οικονομικά κίνητρα σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα προκειμένου να στελεχώνουν βασικές δομές και υπηρεσίες σε νησιωτικούς Δήμους, με φόντο τις οικονομικές δυνατότητες που διακρίνουν κάθε έναν εξ αυτών.

Αν και συνηγορούν στη θέση πως η τροπολογία του σχετικού πολυνομοσχεδίου που “λύνει” το πρόβλημα της δυνατότητας παροχής κινήτρων οριστικά, για το πεδίο της στελέχωσης των υγειονομικών δομών, αξιολογείται άκρως θετικά, ωστόσο, ορισμένοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους, αναφορικά με την επέκταση αυτής της δυνατότητας και σε άλλους τομείς, χωρίς να διαθέτουν πόρους, επισημαίνοντας κατηγορηματικά πως, η κυβέρνηση χωρίς μέτρο και οικονομική ενίσχυση, “επί της ουσίας πετά το μπαλάκι” στους ΟΤΑ.

Σημειώνεται πως, το πολυνομοσχέδιο φέρνει μία σειρά αλλαγών σε διάφορα επίπεδα λειτουργίας των Δήμων, με πέντε δημάρχους του νομού Κυκλάδων να τοποθετούνται ειδικότερα επί του άρθρου 32 που αφορά αποκλειστικά στο θέμα της παροχής κινήτρων.

Όσα προβλέπει το άρθρο 32 του πολυνομοσχεδίου

Ως φαίνεται η εξέλιξη της κατάθεσης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου φέρνει στο προσκήνιο το σοβαρό ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα τους νησιωτικούς Δήμους κυρίως, με το σχετικό άρθρο να αναφέρει τα εξής: “11.α. Προβλέπεται η παροχή κινήτρων (δωρεάν σίτιση και διαμονή) από τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, καθώς και από τα ΝΠΔΔ αυτών στους εργαζόμενους υπαλλήλους σε αυτούς (ιατροί και νοσηλευτές Κέντρων Υγείας, αστυνομικό, λιμενικό και πυροσβεστικό προσωπικό, προσωπικό του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων), με τις οριζόμενες εξαιρέσεις. β. Καθορίζεται η σχετική διαδικασία χορήγησης των εν λόγω κινήτρων (λήψη απόφασης ΔΣ, καθορισμός χρονικού διαστήματος, ύπαρξη σχετικών πόρων κλπ)”.

Δήμαρχος Μήλου: “Δημιουργεί κακούς Δημάρχους, αν οι Δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν”

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης αν και υπογράμμισε πως, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης κυρίως στις δομές Υγείας των νησιών, η πρόβλεψη παροχής κινήτρων “κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”, ωστόσο εξήγησε πως, “παράλληλα, δημιουργεί ένα πρόβλημα στους Δήμους οι οποίοι γνωρίζετε καλά πως έχουν μειωμένες χρηματοδοτήσεις από το κεντρικό κράτος κατά 80% και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν”.

Όπως υποστήριξε σε κριτικό τόνο δε, “το μόνο που πάει να κάνει το κράτος είναι να δημιουργήσει στους μικρούς Δήμους, κακούς δημάρχους” αφού οι περισσότεροι εξ αυτών όπως ανέφερε, “κοιτάζουν πώς να εκτελέσουν έναν προϋπολογισμό με τα δόντια και ορισμένοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν”.

Εξήγησε δε πως, “Όταν τοποθετήθηκα στην ΚΕΔΕ, εγώ συμφώνησα, αλλά είπα υπό μία προϋπόθεση: Να διοικεί ο Δήμος το Κέντρο Υγείας για παράδειγμα και να γνωρίζουμε που πηγαίνουν τα χρήματα”. Επί της ουσίας όμως, υποστήριξε πως, με αυτή την εξέλιξη καθώς δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη οικονομική στήριξη, “θεωρώ ότι φορτώνεται η τοπική Αυτοδιοίκηση με θέματα της κεντρικής διοίκησης με έναν και μοναδικό σκοπό: Να δημιουργήσουν κακούς δημάρχους και κακές πλειοψηφίες”.

Θέλησε να προσθέσει μάλιστα πως, “Το πιο σημαντικό είναι άλλο: Έρχεται το αίτημα και αν η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου κρίνει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, κανένας δήμαρχος και κανένας αιρετός δεν μπορεί να το κάνει”.

Υπογράμμισε μάλιστα πως, “Θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να πει ότι από τους φόρους που εισπράττει θα πρέπει να δώσω κίνητρο για τους ιατρούς της νησιωτικής Ελλάδας. Άρα, να μεριμνά επαρκώς για σίτιση και στέγαση”. Παρά τη δεδομένη οικονομική αδυναμία των περισσότερων Δήμων, ο κ. Δαμουλάκης επεσήμανε πως, “Το μπαλάκι έρχεται συνεχώς στην τοπική Αυτοδιοίκηση”, με αποτέλεσμα όπως είπε, “όλα αυτά να μας οδηγούν μόνιμα σε μία κόντρα με τις τοπικές κοινωνίες. Αν δεν μπορεί ένας δήμαρχος να ανταποκριθεί, θα είναι ένας κακός δήμαρχος. Η λογική τους είναι να ερχόμαστε κόντρα με τον δημότη”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις και των δημάρχων Σίφνου, Σερίφου, Πάρου, Μυκόνου εδώ…