"Μηλέικα Νέα"

petros-iliakis

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Ο νέος χρόνος, το 2017, εύχομαι να φέρει σε όλους υγεία, χαρά, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Ο νέος αυτός χρόνος με βρήκε εκτός υπηρεσιακών καθηκόντων, λόγω σύνταξης.

Μετά την πρόσληψη μου στο Δημόσιο, ως Πολιτικός Μηχανικός ΠΕ, για 32 συναπτά χρόνια, υπηρέτησα αρχικά στην Νομαρχία Κυκλάδων και στην συνέχεια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από την αρχή, (1984), υπηρετώντας στην Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών στην Σύρο, χρεώθηκα την Μήλο και την Κίμωλο και στην συνέχεια, με την σύσταση των Επαρχείων (1985) μετατέθηκα στην Μήλο και ανέλαβα και την Σίφνο και Σέριφο, τα 4 από τα διαμάντια του Αιγαίου που απαρτίζουν την Περιφερειακή μας Ενότητα.

Διετέλεσα Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου (του Επαρχείου ), με καθήκοντα την μελέτη και επίβλεψη των Δημοσίων Έργων και τον χειρισμό των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Διετέλεσα ταυτόχρονα Προϊστάμενος και της (ενοποιημένης) Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ), καλύπτοντας μέχρι πρόσφατα τις ανάγκες όλων των Δήμων των νησιών μας σε μελέτες και έργα.

Με παράλληλη άσκηση καθηκόντων διετέλεσα Προϊστάμενος και της Πολεοδομίας Μήλου κατά διαστήματα μικρά ή μεγαλύτερα, ιδίως όταν δεν υπηρετούσε σε αυτήν άλλος Μηχανικός και υπήρχαν τεράστιες ανάγκες και εκκρεμότητες.

Μετά τον σεισμό των 5,1 Richter που έπληξε την Μήλο την 20 Μαρτίου 1992, διενήργησα άμεσα περισσότερες από 1000 αυτοψίες σε σεισμόπληκτα κτίρια και ανέλαβα και τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Μήλου, παρέχοντας στους παθόντες κάθε δυνατή βοήθεια.

Ανέκαθεν πίστευα ότι όποιος κληθεί να ασκεί οποιουδήποτε είδους εξουσία ή Διοίκηση και κατέχει κάθε είδους αξίωμα, που είναι πολύ μικρά στην περίπτωση μου, πρέπει πάντα να θυμάται ότι:

Είναι άνθρωπος και διοικεί ανθρώπους, Διοικεί σύμφωνα με τους Νόμους και

Δεν θα διοικεί αιώνια.

και ότι η εφαρμογή αυτών των γεμάτων νοήματος και αξίας κανόνων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για όποιον επιθυμεί ειλικρινά, εκτός από τον βιοπορισμό, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία.

Η τήρηση των σε συνδυασμό με όραμα και στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, είναι όσα με διακατείχαν καθ όλη τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου. (Αυτά εξ άλλου τήρησα και όταν αρχικά με εκλέξατε σαν Νομαρχιακό Σύμβουλο την περίοδο 2006-2010 και στη συνέχεια σαν Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Έπαρχο Μήλου, την περίοδο 2011-2014).

Όσον αφορά στις σχέσεις με τους συμπολίτες μου, σας αντιμετώπισα όλους με σεβασμό και κατανόηση, χωρίς να κάνω κανενός είδους διάκριση, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση σας και την επίλυση των προβλημάτων σας. Συνήθιζα να αντιστρέφω τους ρόλους και από ελεγκτής να γίνομαι ελεγχόμενος ούτως ώστε να αποκτώ ευθυκρισία και να είμαι δίκαιος στους χειρισμούς μου.

Τήρησα πάντα χωρίς κατάχρηση και αγκυλώσεις την ισχύουσα Νομοθεσία και εισηγήθηκα την τροποποίηση και την βελτίωση όσων διατάξεων είναι άστοχες, ανεφάρμοστες, υπερβολικές, ή άδικες για μας τους νησιώτες, εκτέθηκα καθ υπέρβαση σε κινδύνους εις βάρος της υγείας, της ηρεμίας και του προσωπικού μου συμφέροντος, μη υπολογίζοντας κανενός είδους κόστος προκειμένου να επιτύχω το καλύτερο για την Κοινωνία και την Χώρα μας.

Εξ αιτίας της ευαίσθητης φύσης των θεμάτων της Υπηρεσίας μου, συκοφαντήθηκα επανειλημμένα από ιδιοτελή και ιταμά συμφέροντα, διώχθηκα, αλλά πάντοτε δικαιώθηκα πανηγυρικά από τις Δικαστικές Αρχές.

Αγωνίσθηκα για την δρομολόγηση και επίλυση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων των νησιών μας (χωροταξία, ενέργεια, νερό, λύματα, απορρίμματα, συγκοινωνία, υγεία, παιδεία, πολιτισμό, περιβάλλον κ.α.), σε αγαστή και άριστη συνεργασία με τους εκάστοτε Πολιτικούς και Διοικητικούς Προϊσταμένους μου, δίνοντας βάρος στην ενημέρωση και την ενεργοποίηση όλων σας, για να αποφασίζετε εσείς –όσο γίνεται περισσότερο-- για το μέλλον σας. Ομολογώ ότι σύμμαχος μου ήταν πάντα η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη σας και αντίπαλος μου η δημοσιονομική στενότητα, η γραφειοκρατία, τα ιδιοτελή συμφέροντα, ο κάθε είδους φανατισμός και η ελλιπής ενημέρωση των απλών πολιτών.

Έφτασε η ώρα της παράδοσης της σκυτάλης των υπηρεσιακών καθηκόντων, που παραδίδεται στα πλέον κατάλληλα και άξια αλλά λίγα χέρια. Εξ άλλου, όσα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια δεν θα ήταν εφικτό να γίνουν χωρίς την συμβολή και την αρωγή των συνεργατών μου.

Η σύγκριση της σημερινής κατάστασης των νησιών μας με εκείνη στην οποία ήταν 32 χρόνια πριν, από πλευράς υποδομών, δείχνει το μέγεθος και την ποιότητα του έργου που επιτελέσθηκε. Χωρίς να ξεχνάμε ότι διαχρονικά, υπήρχαν και υπάρχουν τεράστιες ανάγκες και ελλείψεις, εν μέσω πάντα δημοσιονομικής στενότητας, την οποία δυστυχώς επιτείνει τραγικά η οικονομική (και όχι μόνο) κρίση που διέρχεται η Πατρίδα μας.

Αποχωρώντας από την ενεργή Υπηρεσία, με ιδιαίτερη μνεία και συγκίνηση για Εκείνους που έχουν φύγει από την ζωή, ευχαριστώ θερμά:

-Τον Ελληνικό λαό και την Πολιτεία που όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο εργοδότης μου και εξασφάλισε τον βιοπορισμό μου.

-Τους Αιρετούς και Διοικητικούς Προϊσταμένους μου, πρώην και σημερινούς για την εμπιστοσύνη και την στήριξη που μου παρείχαν.

-Τους Αιρετούς της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού των νησιών μας για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία των.

-Τους συνεργάτες μου στις Υπηρεσίες που υπηρέτησα, τους συναδέλφους μου των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, των Δήμων Μήλου, Κιμώλου, Σίφνου και Σερίφου και των άλλων Υπηρεσιών και Αρχών, όπως τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, της Πυροσβεστικής, των υγειονομικών μονάδων μας, των ΔΕΚΟ, τους καθηγητές και δασκάλους, τους Μηχανικούς (μελετητές και εργολήπτες) που συνέβαλαν στο έργο μας, τους τουριστικούς και εξορυκτικούς επιχειρηματίες, βιοτέχνες, μεταφορείς, χειριστές μηχανημάτων, τους ναυτικούς μας, (όλοι οι παραπάνω πάντοτε παρόντες), τους ευχαριστώ για την συνεργασία, την στήριξη, την αρωγή που μου προσέφεραν, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου.

Ευχαριστώ τον τοπικό τύπο για την αρωγή και την εποικοδομητική κριτική του.

Ευχαριστώ την οικογένεια μου που με συνέδραμε και ανέχθηκε τα επακόλουθα που μου προξενούσε το άγχος της άσκησης των καθηκόντων μου.

Πιο πολύ, Ευχαριστώ όλους εσάς τους συμπολίτες μου για την εμπιστοσύνη, την αρωγή   και την ανοχή σας όλα αυτά τα χρόνια (αφού κανείς δεν είναι τέλειος).

Θα είμαι πάντοτε κοντά σας, συναγωνιστής στην κοινή προσπάθεια για κάθε καλό.

Εύχομαι σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους που δικαιούνται πολλά και είναι το μέλλον μας, υγεία, δύναμη, προκοπή, αισιοδοξία και κάθε επιτυχία στην όμορφη περιπέτεια της ζωής.

Εύχομαι η Πατρίδα μας να ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ο λαός μας όπως και όλοι οι λαοί στην γη να ζουν όπως αρμόζει στο ανθρώπινο είδος.

Μήλος, 10-01-2017

Με εκτίμηση & φιλικούς χαιρετισμούς

Πέτρος Ηλιάκης

Πολιτικός Μηχανικός ΠΕ/Α