Το αδίστακτο κόκκινο σκαθάρι και οι καταστροφικές του συνέπειες
Με σταθερούς ρυθμούς «εξαφανίζονται» τα φοινικοειδή δέντρα στις Κυκλάδες τα τελευταία χρόνια, λόγω ασθενειών που έχουν εξαπλωθεί και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, προερχόμενο από την Αφρική. Οι ασθένειες των φοινικόδεντρων πήραν επιδημικές διαστάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, ενώ μέσα σε λίγα χρόνια εμφανίστηκαν και στα νησιά των Κυκλάδων, ειδικά στα μεγαλύτερα.
Αρχικά, οι Κυκλάδες «χτυπήθηκαν» από την επονομαζόμενη πεταλούδα (Paysandisia Archon) η οποία αφάνισε ουκ ολίγα φοινικόδεντρα διαφόρων ειδών μέσα σε διάστημα 7-8 ετών. Η δράση της πεταλούδας είναι αργή αλλά σταθερή και η ζημιά που προκαλεί στο φοινικόδεντρο μπορεί να καταστεί ανεπανόρθωτη αν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, είναι αντιμετωπίσιμη σε περίπτωση συχνών και προγραμματισμένων ψεκασμών με ειδικά φυσικά ή χημικά σκευάσματα.
Τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκε στις Κυκλάδες το έντομο με την επιστημονική ονομασία κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος ή κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus) που καταστρέφει τα φοινικόδεντρα και η αντιμετώπισή του έχει αποδειχτεί, μέχρι σήμερα, εξαιρετικά δύσκολη. Το κόκκινο σκαθάρι πολλαπλασιάζεται σε θεαματικό χρόνο και εξοντώνει τα φοινικόδεντρα μέσα σε μερικούς μήνες. Ήδη, έχει κάνει καταστροφική επέλαση σε νησιά όπως Νάξος, η Πάρος, η Άνδρος, η Τήνος, η Μήλος, ενώ τελευταία εμφανίστηκε και στην Σύρο.
Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, το κόκκινο σκαθάρι εμφανίστηκε εδώ και περίπου ένα έτος και η ζημιά που έχει προλάβει να κάνει είναι πολύ μεγάλη, έχοντας ήδη «θερίσει» δεκάδες φοίνικες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κυρίως στην περιοχή της Ερμούπολης. Παρά τις προσπάθειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που έχει καθιερώσει πρόγραμμα ψεκασμών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τουλάχιστον σε κάποια κεντρικά σημεία, αλλά και την ενημερωτική καμπάνια της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η κατάσταση δε φαίνεται πως θεωρείται αντιμετωπίσιμη.
Το κόκκινο σκαθάρι βρίσκεται και συνεχίζει ένα καταστροφικό έργο χωρίς επιστροφή. Ειδικοί και γεωπόνοι εκτιμούν με σχετική βεβαιότητα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα εξαφανιστούν όλα τα είδη φοινικόδεντρων που προσβάλλονται από αυτό, ανεξάρτητα με τις μεθόδους αντιμετώπισης που θα εμφανιστούν για να το αποκρούσουν.
Ανακοίνωση από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων για το κόκκινο σκαθάρι των φοινίκων
Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων στα πλαίσια των Ετήσιων Επισκοπήσεων για τη διαπίστωση της παρουσίας ή μη, καθώς και της διασποράς επιβλαβών οργανισμών για τα φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα γεωργικής σημασίας, εντόπισε στην Π.Ε. Σύρου τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Rhynchophorus Ferrugineus (ρυγχοφόρος- κόκκινο σκαθάρι των φοινίκων) που προσβάλλει τα φοινικοειδή.
Για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης και την καταπολέμησή του εκδίδει το παρακάτω δελτίο τύπου προς ενημέρωση του κοινού.
https://cyclades24.gr/wp-content/uploads/2017/11/kokkino-skathari-foinikes1.jpg
https://cyclades24.gr/wp-content/uploads/2017/11/kokkino-skathari-foinikes2.jpg
https://cyclades24.gr/wp-content/uploads/2017/11/kokkino-skathari-foinikes3.jpg