"Μηλέικα Νέα"

Από την Κυριακή 27/2 έως την Τετάρτη 2/2 επισκέφθηκε τη Μήλο και την Κίμωλο ο Νίκος Συρμαλένιος, συνοδευόμενος από την Ελένη Γαϊτανή μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Στη Μήλο συναντήθηκε με τον δήμαρχο  Μανώλη Μικέλη με τον οποίο είχε μια εκτεταμένη συζήτηση για τα φλέγοντα προβλήματα του νησιού. Ανάμεσα τους τα ζητήματα κρίσιμων περιβαλλοντικών υποδομών που αναφέρονται στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της αποχέτευσης και των βιολογικών καθαρισμών, της διαχείρισης του νερού και της υδροδότησης των οικισμών. Επίσης συζήτησαν και τα γενικότερα ζητήματα των υποδομών, όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο, η αγροτική οδοποιΐα κλπ.

Στη συζήτηση τέθηκε επίσης το κρίσιμο ζήτημα της αναπτυξιακής προοπτικής της Μήλου που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η ταχεία τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, οδηγούν σε προβλήματα τόσο επάρκειας των υποδομών, όσο και ζητήματα προοπτικής μιας βιώσιμης ανάπτυξης που θα διασφαλίζει τόσο την περιβαλλοντική ισορροπία, όσο και την επίτευξη σημαντικού οικονομικού αποτελέσματος. Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό εργαλείο αποτελεί η ολοκλήρωση του Χωροταξικού (ΣΧΟΟΑΠ) που έχει δρομολογηθεί με ταχείς ρυθμούς, όσο και η μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη που εκπονείται με βάση τη Σύμβαση του Δήμου Μήλου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήδη έχουν οργανωθεί δύο διαδικτυακές διαβουλεύσεις με τους τουριστικούς επιχειρηματίες. Στα πλαίσια αυτά αντιμετωπίζεται θετικά και η αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας.

syrmalenios milos kimolos 2022

Στην Κίμωλο μαζί επίσης με τον Αγγελέτο Κανά και τη Ζαμπέτα Βεντούρη επισκέφθηκε το Δημαρχείο, το Περιφερειακό Ιατρείο και περπάτησε στα στενά του Χωριού.

Στο δημαρχείο συναντήθηκε με το δήμαρχο Κωσταντίνο Βεντούρη και τον αντιδήμαρχο Τάκη Σάρδη όπου συζητήθηκαν τα κρίσιμα θέματα του νησιού. Καταρχήν τέθηκε το ζήτημα της κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, όπου η προκήρυξη για το επικείμενο πρόγραμμα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα, αποκλείει από τη δυνατότητα συμμετοχής, τους πολίτες που είχαν συμμετάσχει στα προηγούμενα προγράμματα. Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες οι χρηματοδοτούμενες από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και στη συνέχεια «Αντώνης Τρίτσης» για τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,2 εκατομμυρίων για αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης εντός Χωριού, καθώς και η επέκταση ύδρευσης καθώς και η αποχέτευση Ψάθης  και η επέκταση ύδρευσης μέχρι το Καλαμίτσι και την Πήγαδο. Επίσης για τα συμπληρωματικά έργα ΒΙΟΚΑ με αλλαγή του τρόπου διάθεσης των λυμάτων (άρδευση). Ακόμη ενημερωθήκαμε ότι στις 9/12/2021 υπογράφτηκε σύμβαση με το μελετητή για το χρηματοδοτούμενο από το Ειδικό Αναπτυξιακό λιμενικό έργο στο Καλαμίτσι. Τέλος ενημερωθήκαμε για ώριμα έργα έτοιμα προς δημοπράτηση όπως η προμήθεια μηχανημάτων έργου, τα σάρωθρα καθαρισμού ακτών, η αναβάθμιση της παιδικής χαράς, η προμήθεια απορριμματοφόρου, η υπογειοποίηση καλωδίων ηλεκτροδότησης κλπ. Είναι φανερό ότι η καθυστέρηση έγκρισης του Π/Υ του 2021, στοίχισε στην ταχεία υλοποίηση των παραπάνω έργων.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. επισκέφθηκε το όπου συνομιλήσαμε με τον αγροτικό γιατρό, τη νοσηλεύτρια και τον διασώστη. Κατά ευτυχή συγκυρία τις μέρες αυτές βρίσκεται στην υπηρεσία του Π.Π.Ι. και ο γενικός γιατρός Ηλίας Αποστολόπουλος, που σημαίνει ότι αυτό το διάστημα υπάρχει σημαντική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί.

Τέλος στην περιοδεία και συζήτηση με απλούς πολίτες και επαγγελματίες, αναδείχθηκε η λαίλαπα της ακρίβειας με χαρακτηριστικό στοιχείο λογαριασμοί της ΔΕΗ του Ιανουαρίου 2022 να εμφανίζουν τεράστια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Νίκος Συρμαλένιος

Βουλευτής Κυκλάδων

2/3/2022