"Μηλέικα Νέα"

adamantas-limani

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για προβλήματα σε δεκάδες λιμάνια της χώρας, που θέτουν σε ρίσκο την ασφάλεια των πλοίων και των επιβατών, κρούει η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.

Η αυτοψία της ένωσης κατέγραψε ελλείψεις σε προβλήτες και κυματοθραύστες σε 77 λιμάνια, ενώ σε πολλά από αυτά κρίνεται απαραίτητη η εκβάθυνσή της και η αναβάθμιση των υποδομών στην χερσαία τους ζώνη.

Σύμφωνα από τα όσα αναφέρει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», «στην έκθεση της ΠΕΠΕΝ υπάρχουν λιμάνια που χαρακτηρίζονται ακόμη και επικίνδυνα, ενώ στον αντίποδα ορισμένα χρειάζονται μικρού εύρους επεμβάσεις» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα που σημειώνεται ακόμη ότι οι έλληνες πλοίαρχοι απευθύνουν έκκληση προς τους αρμόδιους να πραγματοποιήσουν υποθαλάσσια αυτοψία κρηπιδωμάτων - προβλητών στη ζώνη λιμένα ευθύνη τους.

Από την έκθεση προκύπτει ότι δυο λιμάνια, της Άνδρου (Γαύριον) και των Αντικυθήρων, χρειάζονται νέο προβλήτα, ενώ επέκταση ή προέκταση απαιτείται στα λιμάνια πολλών τουριστικών νησιών του Αιγαίου μεταξύ των οποίων είναι η Σέριφος, η Σίφνος, η Μήλος, η Κίμωλος και η Φολέγανδρος. Για το λιμάνι της Σαντορίνης, οι πλοίαρχοι εκτιμούν ότι θα ήταν προτιμότερη η μεταφορά του.

«Από το 2012, δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτε εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις. Σε αυτήν την έκθεση χωρίς βέβαια να διεκδικούνται περγαμηνές λιμενολόγου, φαίνεται ξεκάθαρα η αγωνία των συναδέλφων μου στην καθημερινή άσκηση των καθηκόντων τους. Μια αγωνία για το απρόοπτο, που πάντα τέτοιες συνθήκες επιφυλάσσουν» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ Μανώλης Τσικαλάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα μεγάλα έργα υποδομής στα λιμάνια είναι στο σύνολό τους μη ανταποδοτικά και επομένως δεν προσφέρονται για ιδιωτική χρηματοδότηση. Επομένως θα πρέπει να αναζητηθούν πόροι είτε, από κοινοτική χρηματοδότηση, είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Μέρος αυτών των κονδυλίων θα πρέπει να κατευθυνθούν σε έργα εκβάθυνσης, καθώς το συγκεκριμένο πρόβλημα διαπιστώθηκε σε πολλά λιμάνια μεταξύ των οποίων του Πόρου, των Κυθήρων, της Κύθνου, της Μήλου, της Σίκινου, της Ιου, της Νάξου, της Πάρου, της Σύρου, αλλά και της Ραφήνας και του Πειραιά.

Πηγή: newsbomb.gr