"Μηλέικα Νέα"

«Σαν σήμερα, 200 χρόνια πριν στο νησί μας, στις 8 Απριλίου, η Αφροδίτη της Μήλου «ξαναγεννιέται». Ένας αγρότης, ο Γεώργιος ή Θεόδωρος Κεντρωτάς, καθώς έσκαβε στο χωράφι του βρήκε το γνωστό σε όλους μας άγαλμα της Αφροδίτης.

Από τότε η ιστορία της, η φήμη της  και η ομορφιά της έχουν ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, εμπνέοντας αμέτρητους καλλιτέχνες.

Δύο φωτογράφοι, η Μάντη Λυκερίδου από τη Μήλο και ο Fabrice Vallon από το Παρίσι, δημιουργούν  το “VENUS VISION 200” προκειμένου να γιορτάσουν τα 200 χρόνια από την εύρεση της. Ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη.

Μια χειρόγραφη καρποστάλ γραμμένη λίγες μέρες πριν,  από την σειρά  «Διάλογος με την Αφροδίτη» της Μάντης Λυκερίδου  και ένα φωτογραφικό κολλάζ από την σειρά «Μέσα από τα μάτια της Αφροδίτης» του Fabrice Vallon, είναι εμπνευσμένα από την μορφή της και θα αποτελέσουν το “VENUS VISION 200” όταν οι εξελίξεις το επιτρέψουν. Προς το παρόν μένουμε σπίτι και απολαμβάνουμε την τέχνη από τις οθόνες και όχι μόνο.»

Μάντη Λυκερίδου και Fabrice Vallon

www.madylykeridou.com,

www.fabricevallon.com/portfolio/

afrodith milos 200xronia1

«Σήμερα, 200 χρόνια μετά την ανακάλυψη του γλυπτού της Αφροδίτης της Μήλου (8 Απριλίου 1820), λογικά θα είχαμε διοργανώσει κάποια γιορτή, ένα μικρό αφιέρωμα, μία περφόρμανς, μία έκθεση ή όλα αυτά μαζί, έξω, στα απομεινάρια της αρχαίας πόλης της Μήλου, κοντά στο σημείο που βρέθηκε ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης της ανθρωπότητας.

Ωστόσο σήμερα οι συγκυρίες δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια εκδήλωση...

Το βίντεο αυτό είναι μια μικρή "αφιέρωση", ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη "δική" μας Αφροδίτη, με την ευχή να ξανανταμώσουμε και πάλι, υγιείς, στις σκηνές και στις πλατείες. Καλή θέαση!»

Φιλιώ Λούβαρη & Μάντη Λυκερίδου

Ποίηση: Ανδρέας Εμπειρίκος («Αφροδίτη») http://www.greek-language.gr/digitalR...

Ανάγνωση: Φιλιώ Λούβαρη https://www.facebook.com/dance.theatr...

Φωτογραφία: Μάντη Λυκερίδου https://madylykeridou.com

Δημιουργία video: Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου

Η Αφροδίτη της Μήλου: https://www.sansimera.gr/articles/1340

*Βίντεο τρέιλερ από την περσινή εκδήλωση (2019) για τα 199 χρόνια από την εύρεση της «Αφροδίτης της Μήλου» με αποσπάσματα από τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας των Μάντη Λυκερίδου («Aphrodite of Milos») και Κατερίνας Τσάκωνα («Primal») και την Performance «Αναδυόμενες» της Φιλιώς Λούβαρη του Διεθνούς Κέντρου Χορού & Θεάτρου Μήλου.

Βίντεο & μοντάζ: Νίκος Λιακάκος: https://www.youtube.com/watch?v=u_9q3...