Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Το 2011 «εξαφανίζονται» από τις στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών Κίναρος και Λέβιθα. Μόλις δύο μήνες αργότερα η εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια», θυγατρική της Eunice Energy, λαμβάνει άδεια παραγωγής για τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στην Κίναρο, τα Λέβιθα και 12 ακόμα νησίδες.

Το 2021 είναι ξανα χρονιά απογραφής. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Κινάρου και των Λεβίθων απαιτούν να απογραφτούν όπως ορίζει ο νόμος. Μαζί με την «Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου» και πολίτες από διάφορα μέρη της χώρας έστειλαν στις 2 Φεβρουαρίου 2021 ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ώστε να δώσει μία σαφή και δημόσια απάντηση στο εξής ερώτημα:

Τα νησιά Λέβιθα και Κίναρος κατοικούνται μόνιμα ή όχι; 

Η κ. Ειρήνη Κατσοτούρχη, μόνιμη κάτοικος στην Κίναρο, είναι ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό, ειδικά από τότε που κατέπεσε στο νησί ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη στις 23/12/2020 στην Κίναρο και την επισκέφτηκε. 

Τα Λέβιθα, μόλις 6 ναυτικά μίλια από την Κίναρο, κατοικούνται εδώ και 250 χρόνια. Τους κατοίκους, την οικογένεια Καμπόσου,  επισκέπτονται όχι μόνο καΐκια και σκάφη, αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τον Οκτώβριο 2020 ένα συνεργείο από το γερμανικό κρατικό κανάλι ARD έκανε το μεγάλο ταξίδι μέχρι τα Λέβιθα, δείχνοντας τους κατοίκους να ασκούν τις γεωργικές δραστηριότητές τους και να αρνούνται εμφατικά την καταστροφή του τόπου τους.

Η επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο...

kinaros apografh2021 nhsides