Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Προτάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας στα νησιά, λόγω της κατάστασης στο σύστημα υγείας, κατέθεσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Προτείνουν ενίσχυση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές, επείγουσα αποστολή ατομικού υλικού προστασίας και δημιουργία δομών ή ξενώνων στα μεγάλα νησιά προκειμένου να περιθάλπονται επιβεβαιωμένα κρούσματα που δεν χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας. 

Παράλληλα θέτουν ως ιδιαιτέρως σοβαρό το ζήτημα των διακομιδών, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση αν υφίσταται επιχειρησιακό σχέδιο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν προτείνουν συγκεκριμένα τα εξής:

 -Να αποσταλεί επειγόντως ατομικό υλικό προστασίας στους Ιατρικούς Συλλόγους (μάσκες, γάντια, γυαλιά, χειρουργικές ποδιές, αντισηπτικά διαλύματα, κλπ) με ευθύνη της πολιτείας, προκειμένου να διατεθεί στα μέλη τους.

 Είναι γνωστό ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση προχώρησε σε επίταξη υγειονομικού υλικού, και δεν υπάρχει διαθέσιμο υλικό στην αγορά προκειμένου να εφοδιαστούν τα μέλη μας. 

-Να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών που έχουν ανάγκες με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση. 

-Παρατηρούνται αποσπάσεις και μετακινήσεις ιατρών των δημόσιων δομών προς άλλες περιοχές και γενικώς έλλειψη συντονισμένης δράσης ή επιχειρησιακού σχεδίου για τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στα νησιά μας. 

-Στα μεγαλύτερα νησιά είναι επιβεβλημένη η εγκατάσταση ειδικών θαλάμων (isolation box) για την αρχική κλινική εξέταση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού και να λαμβάνεται δειγματοληψία φαρυγγικού επιχρίσματος στα ύποπτα κρούσματα προκειμένου να μην εισέρχονται στα Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία και να μειωθεί παράλληλα η πιθανότητα διασποράς της νόσου. 

-Δημιουργία δομών ή ξενώνων στα μεγάλα νησιά προκειμένου να περιθάλπονται επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον νέο κορωνοϊό που δεν χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας. 

Η βασική λειτουργία αυτών των δομών θα είναι να δέχονται ιατρούς ή υγειονομικό προσωπικό ή ασθενείς που έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό και χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης αλλά όχι νοσοκομειακής νοσηλείας τόσο στο αρχικό στάδιο της ασθένειας όσο και στην τελική φάση της.

Το πλεονέκτημα είναι ότι θα προστατευθούν μέλη των οικογενειών τους καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. -Το θέμα των διακομιδών αυτών των περιστατικών συνιστά σοβαρό ζήτημα αφού δεν υπάρχει ενημέρωση αν υφίσταται επιχειρησιακό σχέδιο και σε ποιο νοσοκομείο θα διακομίζονται. 

Πηγή : https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/notio_aigaio