Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Μία μάχη για το ΟΧΙ στο αιολικό «τερατούργημα» της Σκύρου κερδήθηκε πριν από λίγες μέρες, την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 από τους κατοίκους της Σκύρου. Παρά την αντίδραση της Μονής Μεγίστης Λαύρας και των…επενδυτών που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για την προστασία του βουνού και τη διετή απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών του τ. Υπουργού Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου, η Δικαιοσύνη μόλις αρνήθηκε να τους δικαιώσει με σημερινή της απόφασης (αριθμ. απόφασης ΣτΕ 3690//31-8-2020).

Ιστορική νίκη κατά των ανεμογεννητριών

Ταυτόχρονα Ένας νομικός αγώνας που κράτησε 5 ολόκληρα χρόνια μεταξύ μιας μεγάλης εταιρείας Αιολικής Ενέργειας και κατοίκων της περιοχής South Gippsland της Βικτώριας, έληξε την εβδομάδα αυτή με νίκη των κατοίκων. Ιστορική χαρακτηρίζεται η νίκη τους απέναντι στην Bald Hills Wind Farm (BHWF) η οποία είχε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή τους 52 ανεμογεννήτριες. Το South Gippsland βρίσκεται 100 χλμ νοτιοανατολικά της Μελβρούρνης.

Πριν 5 χρόνια ένας δικηγόρος και μόλις 12 κάτοικοι, αγρότες κατά το πλείστον, κατήγγειλαν ότι προσβλήθηκαν από το "σύνδρομο των ανεμογεννητριών", τις κατέστησαν υπεύθυνες για προβλήματα ακατάστατου ύπνου και άλλων επιπτώσεων υγείας και κατέθεσαν την πρώτη τους αγωγή.

Στόχος τους να αναγκάσουν την εταιρεία να τις περιορίσει ή να τις απομακρύνει από την περιοχής τους. Ακολούθησαν αγωγές και εφέσεις από τις δύο πλευρές. Η αξίωση των κατοίκων είχε ως βάση ότι η εταιρεία υποτίμησε τις συνέπειες του αιολικού πάρκου στην δημόσια υγεία και συγκεκριμένα στην έκθεσή τους αναφέρουν "μεγάλη αναστάτωση, δυσφορία, διαταραχές, όπως πονοκεφάλους, πόνους στα αυτιά και τον λαιμό, συνεχείς εμβοές, ακατάστατους καρδιακούς παλμούς, διαταραγμένο ύπνο, άγχος και ανθυγιεινές συνθήκες περιβάλλοντος για να ζουν και να εργάζονται".

Η δικαστική διαμάχη πήρε διαστάσεις και πριν ένα χρόνο η μικρή ομάδα κέρδισε την υποστήριξη και της τοπικής αυτοδιοίκησης και στάθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, καταγγέλλοντας παραβίαση του νόμου περί Δημόσιας Υγείας και Ευημερίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε να διενεργηθεί έρευνα, με ανεξάρτητο αξιολογητή υγείας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρχαν "διαταραχές που προκαλούνται από τον θόρυβο του αιολικού πάρκου, καθώς ακούγεται ακόμη και σε καλά ηχομονωμένες κατοικίες και επηρεάζει δυσμενώς την προσωπική άνεση και ευημερία των ατόμων".

Το Ανώτατο Δικαστήριο, την Πέμπτη 20 Αυγούστου, αποφάνθηκε υπέρ των κατοίκων, που μετά πενταετίας και συνεχών αγώνων αισθάνονται δικαιωμένοι. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση αλλά, ως οφείλουν, θα την σεβαστούν.

Το αιολικό πάρκο της Bald Hills στην περιοχή South Gippsland της Βικτώριας αποτέλεσε την πρώτη νομική αγωγή της Αυστραλίας, με θέμα τις ανεμογεννήτριες και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στον άνθρωπο, άνοιξε τον δρόμο και για άλλες ανάλογες διαμαρτυρίες, αλλά έδωσε και ένα ισχυρό μήνυμα στις εταιρείες αιολικής ενέργειας. Ναι στην αιολική ενέργεια, αλλά όχι όπου επιλέγει η κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία η οποία με τον α’ ή β’ τρόπο εξασφάλισε άδεια τοποθέτησης, παραβλέποντας και υποτιμώντας τις συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Οι άνθρωποι ένωσαν τις φωνές τους και ακολούθησαν την ενδεδειγμένη νόμιμη οδό για να εισακουστούν και δικαιωθούν. Φυτά, ζώα, πουλιά, δάση, πηγές, ποτάμια και λίμνες, δεν έχουν φωνή. Μόνη τους φωνή ο άνθρωπος. Ως θύτης ή προστάτης τους.