Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

kea-skyloi

Η Κέα είναι ένα υπέροχο νησί. Ένα νησί που βασίζει την εσωτερική του οικονομία, κυρίως στους παραθεριστές των Αθηνών με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει την τελευταία δεκαετία στην παραθεριστική κατοικία. Οι επενδύσεις αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν ιδιαίτερα και ως προς το τουριστικό προϊόν, αφού το 2015, παρά τα capital controls, το νησί προτίμησαν για τις διακοπές τους χιλιάδες Ευρωπαίοι τουρίστες που ενοικίασαν σπίτια και τόνωσαν ιδιαίτερα την τοπική οικονομία.

Αυτό που κυρίως διαφοροποιεί την Κέα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες είναι το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αττική και ότι είναι το πιο φιλικό νησί απ΄ όλα, στα κατοικίδια και τους ιδιοκτήτες τους.Όσοι επισκέπτονται το νησί, είτε τα Σαββατοκύριακα, είτε τις αργίες, διαπιστώνουν ότι δεκάδες κατοικίδια συνοδεύουν τους ταξιδιώτες, ενώ το ίδιο βλέπει κανείς παντού στο νησί, όπου κάτοικοι, παραθεριστές και κατοικίδια συμβιώνουν απολύτως αρμονικά…

Αυτά όμως ίσχυαν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Γιατί εντελώς αυθαιρέτως, ο δήμαρχος αποφάσισε να τοποθετήσει παντού στο νησί πινακίδες που «απαγορεύουν την είσοδο σκύλων».

Τόσο στο λιμάνι, όσο και σε διάφορες οργανωμένες και μη παραλίες, ο δήμαρχος αποφάσισε να «νομοθετήσει» ο ίδιος εξοστρακίζοντας από το νησί τους σκύλους.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ευαγγέλου ψηφίστηκε ως άνθρωπος που φερόταν προσανατολισμένος στον τουρισμό, όμως όλες του οι βασικές αποφάσεις φαίνεται πως προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Και αυτό γιατί δεν αντιλαμβάνεται ότι οι δημότες του νησιού είτε είναι μόνιμοι, είτε είναι παραθεριστές, δεν είναι αδαείς, αλλά αντιθέτως έχουν και βαθιά γνώση του νομικού πλαισίου, και πλήρη συναίσθηση για τις υποχρεώσεις τους και την ευθύνη τους.

Ο δήμαρχος του νησιού δείχνει να περιφρονεί το νομικό πλαίσιο που αφορά τα κατοικίδια και τους συνοδούς τους.

Και με την ανάρτηση των πινακίδων του θέλει να μπερδέψει τους πολίτες απαγορεύοντας τόσο την κυκλοφορία του σκύλου, όσο και το λούσιμό του, που άλλωστε, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να περιοριστεί.

Σε ό,τι αφορά τη κυκλοφορία του σκύλου, αυτή είναι παντού ελεύθερη, οπότε οι πινακίδες του δημάρχου είναι και παράνομες και απαράδεκτες!

Σύμφωνα με τον ν. 4039/2012 (καθώς και κατά τον προϊσχύοντα 3170/2003) επιτρέπεται ο περίπατος του σκύλου σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, αρκεί να μην κυκλοφορεί ελεύθερος, αλλά με λουρί και να γίνεται ο περίπατος πάντα με συνοδό (άρθρο 5 παρ. 3).

Ο σκύλος μπορεί να ακολουθεί τον συνοδό του σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες, οργανωμένες και μη, αρκεί να είναι πάντα συνοδευόμενος, ενώ ο συνοδός του πρέπει να φέρει το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξει ότι είναι εμβολιασμένος, εάν του ζητηθεί.

Ελαφρώς πιο περίπλοκο είναι το λούσιμο, ή το κολύμπι του ζώου:

1.Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (4/6/2014), κανείς δεν μπορεί να απαγορέψει την πρόσβαση του ζώου στους χώρους λουομένων, αρκεί να τηρούνται οι υποχρεώσεις των συνοδών τους και το ζώο να είναι ελεγχόμενο.

2.Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ, η οποία επαναλαμβάνεται και στη νεότερη υπ΄ αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006: «…Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται τη δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση.

Εάν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει, είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση». Αυτή, όμως, δεν ισχύει κατά το μέρος που μιλάει για άμεση απομάκρυνση των σκύλων από την παραλία άμα τη εμφανίσει λουομένων, καθόσον ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου.

Το ζήτημα επομένως δεν είναι η κυκλοφορία και παρουσία των σκύλων στις παραλίες, η οποία είναι πάντοτε ελεύθερη, αλλά οι προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να μπαίνουν ανεμπόδιστα τα σκυλιά στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες κάτοικοι και παραθεριστές της Κέας, που ενημερώθηκαν για την αυθαιρεσία αυτή, έχουν ήδη συντονίσει τη δράση τους και ετοιμάζονται να προβούν σε ομαδικές καταγγελίες και αγωγές κατά της δημοτικής αρχής για την ανάρτηση των εν λόγω πινακίδων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ήδη ενημερωθεί οι φιλοζωικές ενώσεις, που ετοιμάζονται και αυτές για δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του δημάρχου της ΚΕΑΣ.

Πηγή: http://www.liberal.gr/

X

Απαγορεύεται

Απαγορεύεται η αντιγραφή κειμένου ή/και φωτογραφίας