Μήλος

Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

elme-apergia

Το Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων εν όψει των κρίσιμων εξελίξων των επόμενων ημερών αποφάσισε στο κάτωθι πρόγραμμα δράσης και απεργιακό πρόγραμμα:

1) Παρασκευή 12 Ιανουαρίου: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Σύρου στις 13:30 μ.μ.

2) Δευτέρα 15 Ιανουαρίου: Προκηρύσσουμε τρίωρη στάση εργασίας 11:00-14:00 μ.μ.

Η 3ωρη στάση εργασίας συμπληρώνει την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ  για την ίδια μέρα (8-11) και με αυτόν τον τρόπο ο κλάδος πραγματοποιεί 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενος για την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την 3η αξιολόγηση.

3) Γενικές συνελεύσεις σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, εν όψει της συνέλευσης προέδρων ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου. 

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Απαιτούμε:

-Αύξηση των δαπανών για την παιδεία

- Μόνιμους διορισμοί εκπαιδευτικών

- Όχι στην ελαστική εργασία.

- Επιμόρφωση σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.

- Το Λύκειο αυτόνομη μορφωτική βαθμίδα.

- Αλλαγές αναλυτικών προγραμμάτων με μείωση και εξορθολογισμό της ύλης. Ενίσχυση της γενικής παιδείας με διεύρυνση μαθημάτων.

- Αποφασιστική ενίσχυση της ΤΕΕ, ισότιμο απολυτήριο στην κατεύθυνση του ενιαίου Λυκείου.

- Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής ως πρώτη προτεραιότητα σε όλα τα πεδία αναφοράς της.

- Όχι στις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

- Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα ισχύοντα επίπεδα το 2013.

- Όχι στην υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών 30 ώρες στο σχολείο.

- Απόσυρση του σχεδίου για τη μοριοδότηση των σχολικών μονάδων της Β/θμιας εκπαίδευσης. Όχι στη γενική αναμοριοδότηση.

- Ανώτατο όριο μαθητών 20 στα τμήματα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια.

- Πλήρης σύνταξη στα 60 με 30 χρόνια εργασίας.

- Υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

- Όχι στον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας

- Ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας

Κοινή Ανακοίνωση Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων – Σύλλογος Δ-Ν Σύρου-Τήνου- Μυκόνου

Θέμα : Παράσταση Διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση την Παρασκεύη 12/ 1 στις 13:30 .

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

Μεγάλων διαστάσεων αντιδραστική εξέλιξη αποτελεί το εκπαιδευτικό μνημόνιο που συμφωνήθηκε     

με την τρόικα (θεσμούς) και τον Υπουργό Παιδείας στα πλαίσια της Γ’ αξιολόγησης. Μέρος αυτού,  περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που καταθέσε  η κυβέρνηση στη Βουλή, στις 9 Γενάρη . Ό,τι δεν έχει συμπεριληφθεί τώρα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και υπογράψει να νομοθετηθεί από το 3ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και μετά.Αποτελείται από πλήθος αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων σε Α’ βάθμια, Β’ βάθμια και Γ’ βάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα:

α) την κατάργηση της ώρας της σίτισης ως διδακτικό ωράριο και για τους υπεύθυνους του ολοημέρου

β) 30ωρο υποχρεωτικής παραμονής με νέο καθηκοντολόγιο που περιλαμβάνει νέα εξωδιδακτικά καθήκοντα ακόμα και την παροχή σχολικών γευμάτων στους μαθητές

γ) Αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και αξιολόγηση εκπαιδευτικών

δ) Νέες συγχωνεύσεις Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή μπροστά στην γ’ αξιολόγηση( άρθρο 246) καθορίζει τα νέα κριτήρια συγχωνεύσεων/καταργήσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι επαναφέρει τη συζήτηση για την οργανικότητα των σχολικών μονάδων που ζήσαμε επί Γιαννάκου, Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου. Συγκεκριμένα αναφέρει ως ένα από τα κριτήρια των συγχωνεύσεων: την οργανικότητα προκειμένου για σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 1566/85 (άρθρο 4, παράγραφος 6). Μόνο που εκεί ο 1566/85 καθορίζει ως 6θέσιο το σχολείο που έχει 151 και πάνω μαθητές (!!!). Η απλή διαίρεση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα σχολείο για να έχει οργανικότητα 6θεσίου χρειάζεται να έχει σε όλες τις τάξεις του 25 μαθητές και σε μία 26(!!!), δηλαδή πάνω από το σημερινό όριο μαθητών ανά τμήμα, ενώ για να είναι 12θέσιο 311 μαθητές δηλαδή 27.5 μαθητές ανά τμήμα. 'Ολα τα σχολεία μας βρίσκονται υπό τη μέγγενη της μνημονιακής βαρβαρότητας.

Εξάλλου το Υπουργείο Παιδείας λίγες ημέρες πριν κατέθεσε μια αντιεκπαιδευτική πρόταση για την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό 430 σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα ανάμεσα στις οποίες είναι το νησί της Κύθνου και η περιοχή Κόρθι της Άνδρου, γεγονός που για άλλη μια φορά δεν λαμβάνει υπόψιν τη νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ζωής, εργασίας και μετακίνησης των συναδέλφων που ζουν και εργάζονται στις συγκεκριμένες περιοχές. Εξάλλου στις συγκεκριμένες περιοχές υπηρετούν πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές και η ήδη δύσκολη στελέχωση των σχολείων των περιοχών αυτών αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερη ελλείψει κινήτρων.

Η πολιτική αυτή είναι μια πολιτική διαιώνισης της ανεργίας και της ελαστικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών, την ίδια στιγμή που οδηγεί στην κλίνη του Προκρούστη τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Ταυτόχρονα η 3η αξιολόγηση φέρνει:

- νέες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα (3τεκνοι και πολύτεκνοι) και στις συντάξεις μέχρι και 40% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους καθώς σύμφωνα με το Ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), γίνεται επανυπολογισμός και από 1/1/2019 καταργείται η προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων.

επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τελευταίο λάφυρο τη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, για να κερδοσκοπήσει το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο.

- γενίκευση των πλειστηριασμών για να μεταφερθεί τεράστιος πλούτος από τη λαϊκή κατοικία στα ξένα FUNDS και τις τράπεζες ενώ θέλουν να επεκτείνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις και για τα χρέη προς το δημόσιο.

Η υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα εργατών, περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της Γ΄ αξιολόγησης. Απαγορεύει πρακτικά την προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία καθώς θέτει προϋπόθεση τη συμμετοχή 50% + 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στη ΓΣ. Κυβέρνηση και θεσμοί προσπαθούν να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα, στη συλλογικότητα των εργαζόμενων στη βάση, στο πρωτοβάθμιο σωματείο.


Κυβέρνηση –ΕΕ – Κεφάλαιο δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Τα μέτρα της 3ης Αξιολόγησης δεν πρέπει να εφαρμοστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 12 /1 στς 13:30 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν.Αιγαίου. 

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Απαράδεκτος ο υποβιβασμός των σχολείων της Κύθνου και του Κορθίου Άνδρου μέσω της αναμοριοδότησης των σχολείων. Άπαιτούμε την άμεση απόσυρση της πρότασης του Υπουργείου.

Ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν  από την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς, λίγες μέρες πριν ψηφίστηκε και η πρόταση του Υπουργείου για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μεταξύ των άλλων 430 εκπαιδευτικών μονάδων που υποβαθμίζονται πανελλαδικά, βρίσκονται και οι σχολικές μονάδες της νήσου Κύθνου και της περιοχής Κορθίου του Δήμου Άνδρου.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι για άλλη μια φορά κυβέρνηση και Υπουργείο δεν λαμβάνουν υπόψιν τη νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες ζωής, εργασίας και μετακίνησης που αφορούν στους συναδέλφους που εργάζονται στις περιοχές αυτές, παρά τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το οικείο ΠΥΣΔΕ και την οικεία ΕΛΜΕ . Το νησί της Κύθνου και η περιοχή Κόρθι της Άνδρου, παραμένουν επί της ουσίας περιοχές δυσπρόσιτες, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η μετακίνηση των συναδέλφων από και πρός τις περιοχές αυτές παραμένει εξ ορισμού ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη. Εξάλλου στις συγκεκριμένες περιοχές υπηρετούν και πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές και η ήδη δύσκολη στελέχωση των σχολείων των περιοχών αυτών αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερη ελλείψει κινήτρων. Και βέβαια τελείως άδικα, πολλοί συνάδεφοι που επέλεξαν να υπηρετούν στα συγκεκριμένα αλλά και σε άλλα απομακρυσμένα σχολεία με στόχο τη συγκέντρωση μορίων, βλέπουν τώρα ξαφνικά να ακυρώνεται πλήρως αυτή τους η επιλογή.

Είναι προφανές και απαράδεκτο επίσης, ότι μέσω της υποβάθμισης των 430 σχολείων πανελλαδικά δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για τη δημιουργία τμημάτων και θα απαιτείται στο εξής μεγαλύτερος αριθμός μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις , ίσως και σε κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Απέναντι σε όλα αυτά το Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων απαιτεί την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης πρότασης του ΥΠΕΠΘ για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων και την άμεση επαναφορά της προηγούμενης μοριοδότησης στις σχολικές μονάδες των περιοχών του νησιού της Κύθνου και του Κορθίου της Άνδρου.

Απαιτούμε

- Την απόσυρση της πρότασης του υπουργείου.

- Την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων των τελευταίων ετών (αύξηση ωραρίου, ωράριο υπευθύνων εργαστηρίων, περικοπές ωρών, μαθημάτων, ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, προγραμμάτων , προϋποθέσεις για την διδασκαλία ξένων γλωσσών, αριθμός παιδιών στο τμήμα κοκ. ) και την μη εφαρμογή αυτών που ετοιμάζονται (π.χ. «Νέο λύκειο») που οδηγούν σε μείωση της οργανικότητας των σχολείων και ως εκ τούτου στον μηδενισμό των διορισμών, μεταθέσεων  και των αποσπάσεων.

sthrixte

Δημοφιλή

 • Όλες οι μεγάλες προσφορές στο Alfa Market Μήλου από 20-25 Ιανουαρίου! +

  Στο Alfa Market Μήλου στον Τριοβάσαλο οι Προσφορές δεν σταματούν κάθε μέρα! Κάθε μέρα ενημερώνουμε την σελίδα με τις νέες Περισσότερα
 • Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Κυκλάδες... +

  Ο φόβος της διασποράς επιβεβαιώθηκε… Και μερικές ημέρες πριν από το άνοιγμα των διεθνών αεροδρομίων καλό είναι να το σκεφτούμε Περισσότερα
 • Νέα live web camera στη Μήλο από το λιμάνι του Αδάμαντα +

  Η Forecast Weather Greece ανακοινώνει ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την νέα κάμερα στο λιμάνι της Μήλου. «Είμαστε Περισσότερα
 • Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Κυκλάδες! +

  Δεκατρία (13) νέα κρούσματα καταγράφηκαν και ένας καταγεγραμμένος θάνατος είναι ο απολογισμός από την πανδημία του κορονοϊού στην χώρα μας Περισσότερα
 • Νέος δήμαρχος Μήλου ο Μανώλης Μικέλης με σαρωτική νίκη! +

  Η Μήλος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και με ποσοστό 60,72%, να εμπιστευτεί ως νέο της δήμαρχο τον επικεφαλή του συνδυασμού Περισσότερα
 • Αυτοψία των «Μηλέικων Νέων» στην παραλία της Αχιβαδόλιμνης. (PHOTOS) +

  Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μετά την καταγγελία για αλλοίωση φυσικού τοπίου στην παραλία της Χιβαδόλιμνης στη Μήλο. Περισσότερα
 • Ηλίας Αποστολόπουλος – Επιστολή παραίτησης από το Κέντρο Υγείας Μήλου! +

  Την παραίτηση του υπέβαλε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ο επί σειρά ετών ιατρός του Κέντρου Υγείας Μήλου Ηλίας Αποστολόπουλος. Στην Περισσότερα
 • Θανάτωσαν με φόλες δεκάδες γατάκια στην Κίμωλο – Σκληρές εικόνες +

  Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες και η είδηση από την γειτονική μας Κίμωλο με τις δεκάδες θανατώσεις από δηλητηρίαση Περισσότερα
 • Προσφυγή στο ΣτΕ από κάτοικο της Μήλου για την απαγόρευση κολύμβησης στη θάλασσα! +

  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε κάτοικος της Μήλου που υποχρεώθηκε να διακόψει την καθημερινή κολύμβηση, λόγω σχετικής διαταγής του Λιμενικού Περισσότερα
 • Ξεκινάει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μήλου – Ρεθύμνου με το Olympus +

  Μια νέα γραμμή έρχεται να προστεθεί στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Μήλου, βάζοντας στο χάρτη το δρομολόγιο Πειραιά – Μήλου – Σαντορίνης – Ρεθύμνου. Περισσότερα
 • 1
 • 2