Κυκλάδες - Νότιο Αιγαίο

Ερωτήματα για τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός των κατοίκων στις διαφορετικές κατηγορίες νησιών, καθώς και για την επάρκεια σε απαραίτητο για τον εμβολιασμό εξοπλισμό και προσωπικό (γιατροί, αναισθησιολόγοι κ.ά.) έθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή με θέμα τον εμβολιασμό στα νησιά.

Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι με δεδομένο ότι η νησιωτική χώρα και ιδιαίτερα οι Κυκλάδες έχουν αφενός μεγάλη γεωγραφική διασπορά και αφετέρου πολύ αδύναμες δημόσιες δομές υγείας, υπάρχει ανησυχία, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας, για τον σχεδιασμό, αλλά και για την τελική υλοποίηση του εμβολιασμού στα νησιά. Η ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο διότι:

  • Δεν είναι σαφές αν μπορούν όλα τα Κέντρα Υγείας να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα.
  • Τα μικρότερα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων δεν έχουν Κέντρα Υγείας, αλλά πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και φυσικά στερούνται και το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό.
  • Οι καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών δείχνουν ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει βάλει το υπουργείο για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τηρηθεί.
  • Οι ειδικές συνθήκες συντήρησης και μεταφοράς του εμβολίου της PFIZER στους -70 βαθμούς προσθέτουν ακόμα μια μεγάλη δυσκολία για τη χρήση του στα νησιά. Για αυτό ίσως κάποιοι ειδικοί της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων συνιστούν τα εμβόλια να γίνονται αποκλειστικά στα νοσοκομεία. Ίσως και για αυτό στην πρώτη φάση που ξεκίνησε για τον εμβολιασμό υπήρξαν κάποια ευτράπελα ειδοποιήσεων σε ηλικιωμένους άνω των ογδόντα πέντε ετών και εν πολλοίς σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να μετακινηθούν ακόμα και από τη Σύρο που υπάρχει νοσοκομείο, στη Νάξο ή στη Σαντορίνη.
  • Θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει μια καμπάνια, ειδικότερα στα μικρότερα νησιά που έχουν κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, ώστε να καλούνται τα άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν να το δηλώσουν, ώστε να μεταφερθούν εκεί οι κατάλληλες ποσότητες εμβολίων, γιατί σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος τα εμβόλια που θα έχουν αποψυχθεί, να πεταχτούν.
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων με ανακοίνωσή του επισημαίνει τις δυσκολίες και τις αρρυθμίες, αφού τα εμβολιαστικά κέντρα των νησιών είναι ανέτοιμα, ηλικιωμένοι με χρόνιες παθήσεις έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία μετακίνησης, το υγειονομικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καλείται να μετακινηθεί και με αυτόν τον τρόπο να αφήσει ακάλυπτες τις δομές των μικρών νησιών, στις οποίες υπηρετούν. Οι δε ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού ή καλούνται να μετακινηθούν σε άλλο νησί.

Με δεδομένα, λοιπόν, όλα τα παραπάνω ο Νίκος Συρμαλένιος ρώτησε τον κ. Κοντοζαμάνη πώς  αξιολογεί και πώς προκαταβάλλει την επιτυχία ολοκλήρωσης του εμβολιασμού στα νησιά και στις Κυκλάδες με δεδομένο ότι αυτός εμβολιασμός θα είναι και το «εισιτήριο» για να ανοίξει ασφαλώς η τουριστική περίοδος, την οποία όλοι αναμένουν με πολύ μεγάλη προσδοκία.

Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε στον κ. Κοντοζαμάνη ο βουλευτής είναι ότι τις τελευταίες μέρες στη Σαντορίνη παρουσιάστηκε ένας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός οφείλεται σε αλλοδαπούς οι οποίοι πήγαν στη Σαντορίνη για να βοηθήσουν στις εργασίες λόγω της προετοιμασίας για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, χωρίς να περάσουν από κανένα τεστ. Ως αποτέλεσμα, σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος για διασπορά σε όλο τον πληθυσμό.

Τέλος, ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι υπάρχουν νησιά και μικρότερα νησάκια τα οποία είναι απολύτως «πράσινα» και παρόλα αυτά έχουν ακόμα κλειστά τα καφενεία και τα λίγα εστιατόρια που ενδεχομένως θα λειτουργούσαν. Και από αυτό υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά, ενώ θα μπορούσαν αυτά τα συγκεκριμένα νησάκια και νησιά να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Τόνισε ότι και το Επιμελητήριο των Κυκλάδων έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση σε αυτό το ζήτημα.

Οι απαντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Β. Κοντοζαμάνη

Ο κ. Κοντοζαμάνης στις απαντήσεις του επανέλαβε στην ουσία το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει ήδη ανακοινωθεί για τον εμβολιασμό των νησιωτικών περιοχών, χωρίς να απαντήσει στα επιμέρους ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπήρξαν αρρυθμίες και ότι κάποιοι υπερήλικοι κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν σε άλλο νησί για τον εμβολιασμό τους, αποδίδοντας τα προβλήματα αυτά σε λάθη της πλατφόρμας, τα οποία διορθώθηκαν. Τόνισε ότι πλέον θα εμβολιαστούν στα νησιά τους οι κάτοικοι κάθε νησιού. Ειδικά αναφερόμενος στα 42 μικρά νησιά, με πληθυσμό μικρότερο των 1.000 μόνιμων κατοίκων, ανέφερε ότι η μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού που θα απαιτηθεί θα γίνει με πτητικά μέσα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κινητών εμβολιαστικών μονάδων για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού των νησιών, τόνισε ότι υπάρχουν οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν τίθεται ζήτημα επιπρόσθετων κινητών εμβολιαστικών ομάδων.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων στη Θήρα τόνισε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες σχετικά με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αυτών, τον περιορισμό, τον έλεγχο της διασποράς και της μετάδοσης του ιού.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση του βουλευτή για το άνοιγμα των επιχειρήσεων στα μικρά νησιά τα οποία δεν έχουν επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας, αλλά και τα υπόλοιπα υπουργεία κινούνται με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ακολουθεί το βίντεο της ερώτησης και της συζήτησης μεταξύ του Νίκου Συρμαλένιου και του Αναπλ. Υπουργού κ. Κοντοζαμάνη: