Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Μια ακόμη σύμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σε βάθος τριετίας, έφτασε στο στάδιο της υπογραφής.  Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, μετά και την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού, υπέγραψε σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την ανάδοχο εταιρεία, συνολικού ύψους 355.374,70 ευρώ(με ΦΠΑ),για την υλοποίηση του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία ν. Σερίφου 2021 – 2023»

Και αυτό το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας αντίληψης με την οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζει το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας όλων των νησιών της, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου,  μέσω της  σύναψης συμβάσεων τριετούς διάρκειας για τους καθαρισμούς τωνρεμάτων, ούτως ώστε να υπάρχουν συνεχώς ενεργές συβάσεις που θα επιτρέπουν την έγκαιρη καιαποτελεσματική προληπτική δράση απέναντι στα έντονακαιρικά φαινόμενακαι όχι μόνο κατά την αντιπλημμυρική περίοδο.

Τι αναφέρει στη προσωπική του σελίδα ο κος Γιώργος Χατζημάρκος; " Οταν η κεντρική διοίκηση μας ανέθεσε και αυτή την αρμοδιότητα, χωρίς την ταυτόχρονη ενίσχυση με ανθρώπινους ή οικονομικούς πόρους, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση. Εκτεθειμένοι και αιφνίδια και απολογούμενοι.  Αλλά, αυτή είναι η λατρεμένη πατρίδα μας. Μάθαμε να ζούμε με όλους αυτούς τους κινδύνους και με χιλιάδες αυτόκλητους "εισαγγελείς".  Δεν μείναμε απαθείς ούτε προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την δουλειά και την ευθύνη.  Ο καθένας μπαίνει στον πόλεμο με ο,τι έχει. Και κυρίως με την αίσθηση του καθήκοντος που οφείλει να τον διακρίνει.  Σήμερα, όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας, έχουν καλυφθεί είτε με διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη, είτε με συμβάσεις που έχουν προκύψει απο τους σχετικούς διαγωνισμούς που ολοκληρώθηκαν". 

Το έργο αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων και των κοιτών ποταμών του νησιού (αρμοδιότητα η οποία περιήλθε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), καθώς και στον καθαρισμό των υφιστάμενων οχετών και φρεατίων από καταπτώσεις, φερτά υλικά, απορρίμματα, αυτοφυή βλάστηση, καλάμια κλπ ώστε αυτά να λειτουργήσουν ανεμπόδιστα για την απορροή των ομβρίων υδάτων και να μειωθούν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Οι θέσεις παρέμβασης θα υποδειχθούν επί τόπου από το Τμήμα Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μήλου. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ρέματα Νόχτας, Αλινοβροχιά, Λειβαδακίων, Χώρας Αβεσαλού, Γανέματος. Κατά προτεραιότητα θα καθαριστούν τα τμήματα ρεμάτων εντός ή πλησίον οικισμών, πλησίον κτισμάτων ή σταυλικών εγκαταστάσεων και σε άλλα σημεία που χρήζουν άμεσου καθαρισμού, σύμφωνα με τα αιτήματα πολιτών και Προέδρων Κοινοτήτων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός  του έργου καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από τον κωδικό «Αντιπλημμυρική προστασία νησιών Π.Ε. Κυκλάδων».

Σημειώνεται ότι διαγωνισμοί για τον καθαρισμό των ρεμάτων έχουν διενεργηθεί από την Περιφέρεια και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής των εργολαβικών συμβάσεων με τους αναδόχους,  με στόχο να θωρακιστεί έναντι του πλημμυρικού κινδύνου το σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.