Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Μία νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης πλαστικών φιαλών (PET) νερού και αναψυκτικών με τον τίτλο «Whywasteme» υλοποιείται από τις αρχές του Αυγούστου στο νησί της Κιμώλου. Πρόκειται για μία προσπάθεια που φιλοδοξεί να μεγιστοποιήσει τη χωριστή συλλογή των πλαστικών φιαλών, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους επισκέπτες & κατοίκους του νησιού.

Ειδικοί οικολογικοί σάκοι έχουν διανεμηθεί σε επιχειρήσεις – σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια, καφέ, beach bars και αρκετές μονάδες φιλοξενίας, όπου συλλέγουν ξεχωριστά τις άδειες πλαστικές φιάλες νερού και αναψυκτικών. Ταυτόχρονα, δέκα κάδοι συλλογής άδειων φιαλών για το κοινό, έχουν τοποθετηθεί σε σημεία με μεγάλη κίνηση, στο Χωριό (ΕΛΤΑ, Πλατεία Κάμπου, Αφεντάκειο, Μυζηθρού), στην Ψάθη, στα Πράσα (beach bar Kimolia), στη Μπονάτσα και στο Καλαμίτσι. Οι τουρίστες και οι κάτοικοι μπορούν να διακρίνουν τους κάδους από το γαλάζιο σήμα«Whywasteme».

Το κοινό παρακαλείται θερμά να τοποθετεί στους ειδικούς κάδους μόνο τις άδειες διαφανείς φιάλες νερού και αναψυκτικών, πεπιεσμένες, χωρίς να τις βάζει σε σακούλες και χωρίς υπολείμματα υγρών. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση άλλων απορριμμάτων στους κάδους, διότι λερώνουν τους κάδους και δυσχεραίνουν την προσπάθεια μας. Επίσης, δεν πρέπει να τοποθετούνται πλαστικά ποτήρια καφέ, καλαμάκια, σακούλες και μεμβράνες, άλλες πλαστικές συσκευασίες που δεν είναι διαφανείς.

Από τις 9 Αυγούστου που εγκαταστάθηκαν τα πρώτα σημεία συλλογής, έχουν συγκεντρωθεί προς ανακύκλωση περισσότερα από 20.000 πλαστικά μπουκάλια. Στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φθάσει τα 100.000 μπουκάλια, έως τις 5 Σεπτεμβρίου όταν δηλαδή θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του πλάνου διάρκειας 4 εβδομάδων. Το πλάνο υλοποιείται με το συντονισμό και τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας Whywasteme σε συνεργασία με το Δήμο Κιμώλου.

Όποια/ όποιος ενδιαφέρεται να συνδράμει με εθελοντική ολιγόωρη εργασία στην πρωτοβουλία μπορεί να καλέσει στο 693 8878856.