Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Από 22 – 25/9 ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε τη Σίφνο, συμμετείχε στο 14ο Φεστιβάλ Τσελεμεντέ και σε συναντήσεις με φορείς και πολίτες. Όπως δήλωσε στο σύντομο χαιρετισμό του στην τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, η γιορτή γαστρονομίας που έγινε για 14η φορά μετά την αναγκαστική διακοπή των δύο τελευταίων χρόνων λόγω covid, είναι πλέον ένας εξαιρετικά πετυχημένος θεσμός για όλες τις Κυκλάδες και όχι μόνο, που ενώνει τη γαστρονομία και τον πολιτισμό, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά νησιά των Κυκλάδων να αναδεικνύουν τις δικές τους συνταγές και μέσα από αυτές τα ήθη και τα έθιμα τους. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τον Πολιτιστικό Σύλλογο που κλείνει 40 χρόνια ζωής και τον πρόεδρο του Πέτρο Λουκατάρη, το Δήμο Σίφνου και τη δήμαρχο Μαρία Ναδάλη, καθώς και τους δεκάδες εθελοντές που για μια ακόμα φορά έστησαν το φεστιβάλ. Και φυσικά δώσαμε πάλι ραντεβού στο επόμενο 15ο φεστιβάλ του χρόνου το Σεπτέμβριο.

Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε στο δημαρχείο με τη Δήμαρχο Μαρία Ναδάλη, με την οποία αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τα δημοτικά πράγματα και ενημερώθηκε για τις προσπάθειες και το έργο της δημοτικής αρχής. Στα πλαίσια αυτά ενημερωθήκαμε ότι ολοκληρώθηκαν τα δίκτυα αποχέτευσης 7 οικισμών, ενώ είμαστε πολύ κοντά και στη δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας των Λυμάτων, με μόνο πρόβλημα την εκκρεμότητα κατασκευής ορισμένων τμημάτων του δικτύου, τα οποία δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική μελέτη. Σε ότι αφορά την ύδρευση, φέτος καλύφθηκαν επαρκώς οι ανάγκες, το δίκτυο ύδρευσης επεκτάθηκε στη βόρεια Σίφνο, ενώ θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία και το δίκτυο της νότιας Σίφνου. Σε ότι αφορά την αγροτική οδοποιία, μεταξύ αυτών και προς την περιοχή Βρουλίδια, εξασφαλίστηκαν σημαντικά κονδύλια ύψους 1 εκατομ. Ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί πολύ σύντομα. Τέλος προβληματισμός εκφράστηκε για τη λειτουργία του ΦΟΣΔΑ Ν. Αιγαίου εξαιτίας και των μεγάλων εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν οι Δήμοι. Σε ότι αφορά τα μεγάλα προβλήματα, οξύτατο παραμένει το πρόβλημα των διακομιδών των έκτακτων περιστατικών, που κατά κανόνα κατευθύνονται στη Σύρο, αλλά στη συνέχεια μεταφέρονται στην Αθήνα λόγω αδυναμίας κάλυψης τους από το νοσοκομείο της Σύρου με κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών, το θέμα της εύρεσης κατοικίας των εκπαιδευτικών και τέλος η ακρίβεια των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

syrmalenios ppi tselementes 2022

Ακόμη ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (Π.Π.Ι.), όπου απόντος λόγω άδειας του επιστημονικού διευθυντή Σπύρου Ρουπακιώτη, συζήτησε με την αγροτική γιατρό και το λοιπό προσωπικό, βοηθό ακτινολόγο και νοσηλεύτριες. Το σημαντικό θετικό για το Π.Π.Ι. του νησιού, είναι η πρόσληψη μόνιμης παιδιάτρου που υπήρχε επί πολλά χρόνια ανάγκη κάλυψης. Παραμένει όμως ακόμα σε εκκρεμότητα η ανάγκη μετακίνησης του γενικού γιατρού από τη θέση του αγροτικού την οποία καλύπτει επί πολλά χρόνια, στη θέση ειδικότητας, όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμα. Ακόμη πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση της υπηρεσίας του επικουρικού προσωπικού που λήγει πάλι στις 31/12/2022 – εμείς λέμε με μονιμοποίηση τους – ενώ συνεχίζεται η απαράδεκτη αντιμετώπιση της καθαριότητας μέσω εργολαβίας, που κοστίζει επιπλέον στο δημόσιο και δεν διασφαλίζει τον επιδιωκόμενο στόχο.

Τέλος συναντήθηκε με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις και την ανάγκη εγρήγορσης του κόμματος ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Κοινός στόχος η νίκη και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης για τη χάραξη μιας νέας πορείας της Χώρας με προοδευτικές τομές και αλλαγές υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

26/9/2022

Νίκος Συρμαλένιος

Βουλευτής Κυκλάδων