Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Η Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες» ΑΜΚΕ, ξεκινά τις δράσεις του «Kimolos Experience» Festival 2023, με την πρώτη προβολή του υπαίθριου μετακινούμενου σινεμά Cine Καλησπερίτη, ο οποίος συμπληρώνει 10 χρόνια προβολών σε μοναδικές τοποθεσίες της Κιμώλου και στην πρασινογάλανη Πολύαιγο.

Η προβολή της ταινίας «My Octopus Teacher»(2020), στο Αμμώνι στις 7 Ιουνίου 2023, (21:15μ.μ ) πραγματοποιείται από το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού. Πρόκειται για μια ταινία του Netflix που πραγματεύεται ένα επίκαιρο περιβαλλοντικό θέμα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στην παραλία Αμμώνι όπου βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι, στη νότια πλευρά της Κιμώλου, δίπλα στη παραλία Καλαμίτσι, με θέα τη Μήλο και το νησάκι του Αγίου Ανδρέα σας περιμένουμε για να ζήσετε τη μαγεία του σινεμά κάτω από τον Κιμωλιάτικο έναστρο ουρανό.

cinedoc 2021 octopus teacher

ΥΠΟΘΕΣΗ

Όταν ο σκηνοθέτης Craig Foster ξεκίνησε μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, ούτε που φανταζόταν τη θερμή σχέση που θα ανέπτυσσε με ένα πλάσμα του βυθού. Την 26η μέρα από τις περίπου 365 που βούταγε καθημερινά στο παγωμένο νερό του Ατλαντικού στο Ακρωτήρι των Καταιγίδων, στο νοτιότερο άκρο της Αφρικής για να συναντήσει ένα θηλυκό χταπόδι, αυτό έδειξε τα πρώτα σημάδια «εμπιστοσύνης» στον άνθρωπο και θέλοντας να δείξει τα συναισθήματά του άπλωσε ένα πλοκάμι πάνω στο χέρι του δύτη, «διαβάζοντας» τον με τις χιλιάδες βεντούζες τους, όλες με ξεχωριστό αισθητήριο η κάθε μία, όπως μαθαίνουμε έκπληκτοι από το ντοκιμαντέρ των Pippa Ehrlich και James Reed. Χρόνια μετά, διαπιστώνει πως «μπορούμε να έχουμε ουσιαστικούς δεσμούς με τη φύση οπουδήποτε, ακόμα και με ένα φυτό που μεγαλώνει σε ένα διαμέρισμα» – και αυτό χάρη σε ένα χταπόδι που μας εμπνέει να εξερευνήσουμε έναν άγριο ακόμη κόσμο, αλλά και να γίνουμε μέλη μιας οικείας, μεγάλης οικογένειας. Μια κινηματογραφική χειρονομία σεβασμού και ελευθερίας, ένα τρυφερό μάθημα κοσμολογίας. Η ταινία έχει διακριθεί στα BAFTA Ντοκιμαντέρ το 2021 ενώ ήταν το φαβορί και για το Οσκαρ Ντοκιμαντέρ! Το ντοκιμαντέρ των Pippa Ehrlich και James Reed, υπενθυμίζει πως το μεγαλύτερο σχολείο για όλα τα ανθρώπινα ερωτήματα κρύβεται στη φύση!

Παραγωγή: 2020

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Pippa Ehrlich, James Reed

Πρωταγωνιστούν: Craig Foster, Tom Foster Διάρκεια: 90 λεπτά

Τοποθεσία: Ακρωτήρι Καταιγίδων-Νότια Αφρική & Ολλανδία

Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες» ΑΜΚΕ