Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Με ένα υπέροχο βίντεο, γεμάτο από τα μοναδικά χρώματα της Πολυαίγου και της θαλάσσιας περιοχής της, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από μια εξαιρετική μουσική, φτιαγμένο με το μεράκι και την έμπνευση της Εθελοντικής Ομάδας Κιμώλου «Κιμωλίστες», το greecehighdefinition.com το οποίο αριθμεί πάνω από μισό εκατομμύριο followers στα social media, μας μαγεύουν με ένα πεντάλεπτο αφιέρωμα για το… άγνωστο «διαμάντι» του Αιγαίου, όπως σχετικά αναφέρεται.

Μεταφράζουμε από το greecehighdefinition.com:

«Το άγνωστο «διαμάντι» του Αιγαίου εντυπωσιάζει με τη φυσική του ομορφιά και τους ελάχιστους κατοίκους του. Η Ελλάδα κρύβει «διαμαντένιους» προορισμούς. Το Αιγαίο μας επιφυλάσσει μικρές εκπλήξεις, προορισμούς που πρέπει να επισκεφτούμε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας και που θα μας εντυπωσιάσουν με την άγρια, φυσική ομορφιά και τους λίγους ανθρώπους. Μακριά από τα εντυπωσιακά αλλά θορυβώδη νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος κ.λπ., βρίσκεται η Πολύαιγος. Η Πολύαιγος ή Πόλυβος είναι επίσης γνωστή ως Πολυνησία (πολλά νησιά) στην Ελλάδα.

Το σχεδόν ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων βρίσκεται 6,2 χλμ ανατολικά της Μήλου, 2 χλμ νοτιοανατολικά της Κιμώλου και 15 χλμ νοτιοδυτικά της Σίφνου. Με έκταση 18.146 km², έχει μόνο δύο κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Δονούσα, η οποία έχει 65 μόνιμους κατοίκους. Η Πολύαιγος δεν ήταν πάντα αραιοκατοικημένη, καθώς το 1951 είχε 14 κατοίκους, ενώ ακόμη νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι ζούσαν 170 άτομα.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η Πολύαιγος πήρε το όνομά της από τις «αιγές», δηλαδή τις πολλές κατσίκες που κάποτε ζούσαν στο νησί. Σήμερα, η Πολύαιγος εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θεωρείται σημαντικός βιότοπος αδιατάρακτος από τον άνθρωπο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο νησί αυτό γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Πολύαιγο θα γοητευτείτε από τη φυσική ομορφιά του νησιού, καθώς κανείς δεν έχει παρέμβει εκεί και τα γαλάζια νερά σας καλούν να κολυμπήσετε. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού βρίσκονται τα ερείπια της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της οποίας η εκκλησία ήταν βασιλική με τρούλο, που ιδρύθηκε το 1622. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε τις παραλίες του νησιού, όπως η Παναγιά και η παραλία του Φάρου, η Πάνω και η Κάτω Μερσίνη, αλλά και τα Γαλάζια Νερά

Ακολουθήστε την σελίδα του greecehighdefinition.com στο facebook εδώ…