Μήλος

Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Σίφνου και της Σερίφου των δυτικών Κυκλάδων επισκέφθηκαν χθες το πρωί το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη με την συνοδεία καθηγητών τους, στο πλαίσιο της πολυήμερης εκδρομής τους. 

Για την εκδρομή και τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη αυτή, μίλησε στα «Χ.ν.» ο συνοδός καθηγητής κ. Νίκος Μπελιός υπογραμμίζοντας ότι: «Το Λύκειο της Σίφνου επισκέπτεται για δεύτερη φορά τα Χανιά, με πρώτη το 2015 και μας άρεσε πολύ ο τόπος αυτός. 

Αξίζει να πω ότι πολλά επώνυμα κατοίκων της Σίφνου έχουν ρίζες από την Κρήτη επειδή λήγουν σε -ακης».

«Σήμερα, πριν αναχωρήσουμε από τα Χανιά με προορισμό το Ηράκλειο, επισκεφτήκαμε το θαυμάσιο και μοναδικό Μουσείο Τυπογραφίας» συνέχισε ο κ. Μπελιός, «και είμαστε κατενθουσιασμένοι. Είναι εντυπωσιακή η συλλογή, τα μηχανήματα, οι εγκαταστάσεις, οι άνθρωποι που μας ξενάγησαν, αλλά κυρίως είναι εντυπωσιακή η αγάπη των ιδρυτών του, που το δημιούργησαν αφιερώνοντας τόσο κόπο και σίγουρα τεράστια έξοδα. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων γιατί αποτελεί ένα κόσμημα και ένα από τα πράγματα που θα κάνω με πρώτη ευκαιρία είναι να το επισκεφτώ ξανά για να έχω την δυνατότητα να το θαυμάσω αφιερώνοντας πολλές ώρες». 

 Ο ίδιος, συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «ο μακαρίτης ο παππούς μου, Δημήτριος Κωνσταντίνου Μπελιός ήταν καλός μαθητής και τον έστειλαν οι γονείς του στην Κωνσταντινούπολη για να τελειώσει τις σπουδές του και εργάστηκε επί είκοσι χρόνια στην εφημερίδα «Νεολόγος» στην Κωνσταντινούπολη με τις ειδικότητες του στοιχειοθέτη, του διορθωτή και του επιμελητή εκδόσεων γιατί είχε πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και του συντακτικού και όλων των υπολοίπων. Όταν παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα εργάστηκε για πάρα πολλά χρόνια στο τυπογραφείο των αδελφών Σακελαρίδη που βρισκόταν στην οδό Κοραή. Ως εκ τούτου, γνωρίζω πολλά πράγματα από την παλιά εποχή και είμαι συγκινημένος με όσα είδα σήμερα…». 

Στην εκδρομή αυτή συνοδεύουμε τα παιδιά μαζί με τις καθηγήτριες, κυρίες Ευαγγελία Στεφανή του Γυμνασίου – Λυκείου Σερίφου και Σοφία Γαγιάτσου από το ΕΠΑΛ της Σίφνου. Τέσσερις μαθητές είναι από τη Σέριφο, δέκα από το ΕΠΑΛ της Σίφνου και δέκα οκτώ από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Σίφνου.