Κίμωλος-Σίφνος-Σέριφος

Στην Κίμωλο συνεχίζεται το αφιέρωμα με τίτλο «Αρχαιολογικές Επισκέψεις στις Κυκλάδες» που πραγματοποιεί και δημοσιεύει μέσω της σελίδας της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Ημέρα 2η: Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου

Στη νοτιοδυτική είσοδο του Αρχιπελάγους και σε απόσταση αναπνοής από τη Μήλο, η μικρή, γεμάτη ηφαιστειακά πετρώματα Κίμωλος διατηρεί το αρχαίο της όνομα, που συνδέθηκε κυρίως με την περίφημη «κιμωλία γη», την ορυκτή λευκή άργιλο που χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους χρόνους σε φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα, για τον καθαρισμό του σώματος και το πλύσιμο των ρούχων.

Εργαλεία από οψιανό και πυριτόλιθο, πυρήνες και απορρίμματα από την επεξεργασία τους και όστρακα πήλινων αγγείων, από διάφορες θέσεις του νησιού, πιστοποιούν την ανθρώπινη δραστηριότητα στην Κίμωλο ήδη από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή (περ. 5300-4500 π.Χ.).

arxaiologikes episkepseis kimolos 2

Την Πρωτοκυκλαδική I περίοδο (περ. 3.200-2.700π.Χ.) αντιπροσωπεύει μαρμάρινο βιολόσχημο ειδώλιο (το πρωτότυπο βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) και μαρμάρινος κρατηρίσκος.

Θραύσματα εισηγμένων μυκηναϊκών αγγείων που βρέθηκαν στα Ελληνικά, φανερώνουν ότι τον 14ο και 13ο αι. π.Χ. υπήρχε μυκηναϊκή εγκατάσταση, που πιθανόν εξελίχθηκε σε αξιόλογο μυκηναϊκό κέντρο κατά το β΄ μισό του 12ου αι. π. Χ.

Η αδιάκοπη συνέχεια της κατοίκησης στα Ελληνικά παραμένει προς το παρόν ανεπιβεβαίωτη. Ωστόσο, η ύπαρξη οικισμού κατά τη Γεωμετρική περίοδο τεκμηριώνεται από την ύπαρξη νεκροταφείου του 8ου αι. π.Χ. Κατά την ανασκαφή τμήματος του νεκροταφείου αποκαλύφθηκαν εικοσιδύο ταφικά λαξεύματα που περιείχαν ταφές καύσης των ύστερων γεωμετρικών χρόνων και βρέθηκαν πάνω από τριακόσια πήλινα αγγεία, τα περισσότερα ακέραια, σε σύνθεση και αριθμό που ποικίλλει ανά τάφο.

arxaiologikes episkepseis kimolos 2c

Στην περιοχή του νεκροταφείου βρέθηκε επίσης πώρινη στήλη με ανάγλυφη παράσταση γυναικείας μορφής, μία από τις πρωιμότερες διακοσμημένες λίθινες επιτάφιες στήλες (7οs αι. π.Χ.). 

Ο οικισμός των γεωμετρικών χρόνων αποτέλεσε πιθανόν τον πυρήνα, γύρω από τον οποίο αναπτύχθηκε η μεταγενέστερη πόλις της Κιμώλου. Τη μακρά διάρκεια ζωής της πόλης, μέχρι τους πρώτους τουλάχιστον χριστιανικούς αιώνες, μαρτυρούν τα ευρήματα από τους τάφους της νεκρόπολης. Τα κτερίσματα που συνόδευσαν τους νεκρούς -πήλινα αγγεία, ειδώλια, λύχνοι, μετάλλινα αντικείμενα κ.λ.π.- αποτελούν καθρέφτη των επαφών και των εμπορικών σχέσεων των αρχαίων Κιμωλίων.

Για την πολιτική οργάνωση της πόλης και τη λατρεία κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, πολύτιμη μαρτυρία αποτελεί τιμητικό ψήφισμα της βουλής και του δήμου των Κιμωλίων για τον Καρύστιο δικαστή Χαρίανθο, που επιλύει τις διαφορές των πολιτών (το πρωτότυπο βρέθηκε στο Καστρί Ευβοίας και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου).

Ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία πόλη, που έντονες γεωλογικές μεταβολές υπήρξαν ίσως αιτία της καταστροφής της, είναι τα ερείπια κτισμάτων στη νησίδα Άγιος Ανδρέας, άλλοτε ενωμένη με την απέναντι ακτή. Από εδώ μεταφέρθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα γυναίκας, έργο της ελληνιστικής περιόδου (τέλη 2ου ή 1ος αι. π.Χ.).

arxaiologikes episkepseis kimolos 2b

*Το κτήριο που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου κληροδοτήθηκε το 1965 από την Ελίζα Βαφία.

*Διεύθυνση: Χωριό Κιμώλου - ΤΚ 84004 – Κίμωλος

*Τηλέφωνο: Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου 2287051719

* Υπηρεσιακή Μονάδα: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων 2103310966 - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

*Τρόποι πρόσβασης: Από το λιμάνι της Κιμώλου (Ψάθη), ο επισκέπτης μπορεί να μεταβεί στο Χωριό με τα πόδια (15-20΄), με Ι.Χ., με ταξί ή λεωφορείο (πληρ. Κοινότητα Κιμώλου τηλ. 2287051218) μέχρι τον περιφερειακό δρόμο στην είσοδο του οικισμού (υπάρχει χώρος στάθμευσης Ι.Χ.). Από εκεί θα μεταβεί με τα πόδια στο Μουσείο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση

*Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά/δυσκολίες: Η πρόσβαση στους εκθεσιακούς χώρους γίνεται με στενή κλίμακα και δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα πρόσβασης και επίσκεψης για ΑΜΕΑ.

Πηγή του αφιερώματος & περισσότερες φωτογραφίες...