Δήμος Μήλου

Tα Best City Awards 2020, υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας Αττικής, για 4η χρονιά επιβραβεύουν την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής στις Ελληνικές Πόλεις. Η επίσημη ανακοίνωση των Νικητών έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2021, αναδεικνύοντας τις κορυφαίες πρακτικές και λύσεις του 2020, μιας χρονιάς εξαιρετικά δύσκολης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου δοκιμάστηκαν οι αντοχές συστημάτων και ανθρώπων.

Ο Δήμος Μήλου συμμετείχε στα Βραβεία Best City Awards 2020 με το έργο «Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Δήμου Μήλου - Βιοκλιματική αναβάθμιση χώρου στάθμευσης και διαμόρφωση χώρου πρασίνου στον οικισμό Πλάκα» και κέρδισε την τρίτη θέση (BRONZE AWARD 2020) μεταξύ όλων των συμμετεχόντων Δήμων στην κατηγορία των Έργων Ανάπλασης.

Συγκεκριμένα, το έργο εντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ” 2019-2020 του Πράσινου Ταμείου ΝΠΔΔ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 488.000,00€ και αφορά:

α. στην Αναβάθμιση Χώρου Στάθμευσης (Πάρκινγκ ΟΤΕ)

β. στην Αναβάθμιση του Πάρκου Ελληνο-Ιαπωνικής Φιλίας (Ελαιώνας)

Στόχος είναι να δημιουργηθούν δύο λειτουργικοί χώροι, στο πνεύμα του τόπου, οι οποίοι θα αλληλοεπιδρούν και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο.

Όσον αφορά την αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης:

  • σχεδιάζονται νέες χαράξεις του χώρου
  • εγκαθίσταται δίκτυο υποδομών για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
  • επιστρώσεις και δημιουργία χώρων στάθμευσης, με θέσεις στάθμευσης και ράμπας για ΑΜΕΑ,
  • κατασκευάζονται υποδομές με υπόγεια συστήματα, τα οποία συνδέουν το κανάλι υδροσυλλογής με υπόγεια δεξαμενή,
  • σχεδιάζονται χώροι πρασίνου με ζώνες από δεντροστοιχίες και τοποθετείται αστικός εξοπλισμός,
  • τοποθετείται κατάλληλος και επαρκής φωτισμός.

Όσον αφορά την αναβάθμιση του Πάρκου-Ελαιώνα:

  • επεμβάσεις πάνω στο υφιστάμενο τοιχίο, προκειμένου να δημιουργηθούν δύο νέες είσοδοι,
  • επιστρώσεις δαπέδου – νέα χάραξη μονοπατιών και σημείων αναψυχής,
  • τοποθετείται ο κατάλληλος και επαρκής φωτισμός και αστικός εξοπλισμός.

Η πράξη αποτελείται από ένα έργο που συμπεριλαμβάνει δύο τμήματα: την βιοκλιματική αναβάθμιση των χώρων στάθμευσης και την βιοκλιματική αναβάθμιση - ανάδειξη, αλλά και αναβίωση του χώρου του ελαιώνα που αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στο πάρκο Ελληνο-Ιαπωνικής Φιλίας.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Μήλου απάντησε στις προκλήσεις της χρονιάς και απέδειξε ότι με ευελιξία, εργατικότητα, καινοτομία και εμπιστοσύνη μπορούν τα επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται!

Δήμος Μήλου

Σχετικό άρθρο: