Δήμος Μήλου

Μια νέα σελίδα η οποία θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Μήλου ξεκίνησε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου. Στο πρώτο εισαγωγικό της κείμενο η σελίδα, συνοδευόμενη από συλλεκτικές φωτογραφίες μεγάλης αρχειακής αξίας αναφέρει:

ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ - Με φροντίδα του Δήμου Μήλου

Μιά από τις δουλειές που έχει να κάνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μήλου (Φωτογραφικό Παράρτημα) είναι να «τρέξει» την εξής (χοντρικά), διαδικασία:

1.Να ζητήσει και να ζητά, διαρκώς, από τους συμπολίτες μας, φωτογραφίες παλιές, σκαναρισμένες ή μή. Σκαναρισμένες διευκολύνουν το πρόγραμμα, εάν δεν θέλουν οι κάτοχοί τους να τις αποχωριστούν.

2.Να γράφει σε λεζάντες των φωτογραφιών αυτων, καθε χρήσιμη πληροφορία, ιδίως τα ονόματα των εικονιζομένων και άν δεν τα ξέρει να τις δημοσιεύει για να ρωτά και να μαθαίνει ποιοί ακριβώς και χωρίς αμφιβολία, εικονίζονται. Άν αμφιβάλλει να τό λέει. Άν υποθέτει, να λέει αυτό που υποθέτει και να σημειωνει το «ίσως».

3.Να τις αρχειοθετεί με τρόπο που όποια ώρα χρειαστεί, να μπορεί να τις φέρνει στην οθόνη του υπολογιστή.

Για να δώσωμε μιαν ιδέα του τρόπου που εμείς προτείνομε, (θα υπάρχουν βέβαια και άλλοι καλύτεροι, όπως λ.χ. δημιουργία σκίτσου βάσει της φωτογραφίας, και αρίθμηση της κάθε φιγούρας), δημοσιεύομε την συνημμένη φωτογραφία με την λεζάντα της και ζητούμε την βοήθεια των δυναμένων να έχουν γνώμη, να μας πούνε εάν ειναι σωστά τα ονόματα που δίνομε ή άν ξέρουν όσα εμείς παραλείψαμε.

maties xtes milos

Επάνω σειρά, όρθιοι από αριστερά: 1) Στεφανής Μαυρογιάννης πατέρας του οδοντογιατρού κ. Αντώνη Μαυρογιάννη με την λύρα του. 2) Εμμ. Κωνσταντινιάδης πάτέρας της κ. Σοφίας Κωνσταντινιάδη, δασκάλας. 3) Νίκος Κυρίτσης του Ευαγγέλου, δικηγόρος απο Τρυπητή. 4) Γιάννης Βήχος ή Καλός, έμπορος από Τριοβάσαλο, παπούς της κ. Πόπης Βήχου. 5) Ανδρέας Κεντρωτάς (?), πεθερός του Αβραμάκη. 6) Ένας Ζούλιας, Μπελιβανάς), 7) Άγνωστός μας, 8) Κωστής Πρεβαινάς, ο «Δήμαρχος». Λαγουτιέρης. Από Τρυπητή.

Μεσαία σειρά, καθιστοί, από αριστερά: 1) Γιάννης Μακρινός, παπούς της κ. Ελένης Αφεντάκη, συζύγου του κ. Μάρκου Βαμβακάρη, Τουριστικά Αδάμαντα. 2) Γιάννης Βελετάς, ο Λοχίας, απο τον Πέρα Τριοβάσαλο, έμπορος, πατέρας της δασκάλας κ. Νένιας Βελετά. 3) Μανούσος Βαμβακάρης, έμπορος από Π. Τριοβάσαλο. 4) Πέρος Βήχος ή Κλώσσης (ίσως). 5) Άγνωστος. 6) Κώστας Αφνετάκης, Δράκος από Πλάκα. 6) Μιχάλης Βελετάς, έμπορος απο τον Π. Τριοβάσαλο, αδελφός του Γιάννη, που είπαμε) πατέρας της κ. Παυλίνας Βελετ’α.

Πρώτη σειρά καθιστοί: 1) Μιχάλης Εμμ. Κυρίτσης, Ξεπέντουλας, πατέρας του κ. Γιάννη Κυρίτση εργολάβου. 2) Μανούσος Αντ. Γεωργιλαδάκης, από των Αδάμαντα, φωτογράφος στην Αίγυπτο. 3) Άγνωστός μου. 4) Πέτρος Αντ. Ξηρουχάκης από Αδάμαντα. 5) Άγνωστος.

Η φωτο είναι τραβηγμένη μάλλον στον Χάλακα, προφανώς στο κτήμα του Στεφανή. Δεκαετία του 30.

Η αρχειοθέτηση μπορεί να ειναι η κάτωθι: Χάλακας// Π.Τριοβάσαλος// Τριοβάσαλος// Αδάμαντας// Αίγυπτος// Πλάκα// (τα ονόματα όλων)// οργανοπαίκτες// λύρα// λαγούτο.

Βεβαίως, αυτό απαιτεί απασχόληση προσωπικού. Εάν σε αυτό το σημείο έχει πρόβλημα ο Δήμος, πρέπει να εξετασθεί ο θεσμός των εθελοντών. Ένα είδος Φίλων του Δήμου. Ο θεσμός δεν είναι πρωτόφαντος. Έχομε γεμίσει Φίλους στην Μήλο. Άρα, κάποιοι νέοι συμπολίτες μας που τους εμπνέει το έργο που περιγράφουμε θα μπορούσαν να διαθέσουν χρόνο

Μπορείτε να βρείτε και να ακολουθείτε την σελίδα κάνοντας LIKE στον σύνδεσμο του facebook εδώ...