Δήμος Μήλου

pagkosmia-mera-nerou

Ο Ο.Η.Ε. ήδη από το 1992 έχει καθιερώσει την 22α Μαρτίου κάθε έτους, ως παγκόσμια ημέρα για το νερό. Η ημέρα αυτή δεν αποτελεί κάποιου είδους γιορτή, αλλά μια υπενθύμιση για τον αγώνα που θα πρέπει ο καθένας μας να κάνει σε καθημερινή βάση προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Ήδη η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί έξι φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, ενώ πλέον το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται την πρόσβαση σε καθαρό νερό. 

Η UNESCO υποστηρίζει ότι το 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρει από ασθένειες που συνδέονται με το νερό, ενώ 3εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας νερού που καταναλώνουν. Αν διατηρηθούν οι δεδομένες συνθήκες, υπολογίζεται ότι δύο στους τρεις ανθρώπους θα ζει σε συνθήκες στέρησης πόσιμου νερού έως το 2025. 

Ειδικότερα στη χώρα μας, ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει κυρίως από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και την υπερκατανάλωση, καθώς ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) χαρακτηρίζει τη χώρα μας "σπάταλη στο νερό". Στη χώρα μας, το πρόβλημα του νερού είναι οξυμένο κυρίως εξαιτίας της κακοδιαχείρισης του από τον άνθρωπο. Τα νησιά, οι παράκτιες περιοχές και οι πόλεις έχουν ήδη πρόβλημα επάρκειας νερού. 

Η χρήση του νερού στις ημέρες μας, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ποιότητα ζωής χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε στη ροή της καθημερινότητας μας. Η δυνατότητα άμεσης και απρόσκοπτης χρήσης νερού άριστης ποιότητας, θεωρείται ένα αγαθό απόλυτα απαραίτητο για την καθημερινή μας διαβίωση.

Το νερό είναι πολύτιμο και είναι υποχρέωση όλων μας η εξοικονόμηση του.

Η εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με μικρές, απλές και καθημερινές πρακτικές,  όπως  είναι να επισκευάζουμε και να ελέγχουμε συχνά τις οικιακές μας συσκευές και τα φρεάτια για μείωση κατανάλωσης και τυχόν διαρροές, να πλένουμε το αυτοκίνητο σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με τη χρήση κουβά και σφουγγαριού, όπως και τις αυλές μας, να ποτίζουμε με ποτιστήρι και ώρες πολύ πρωινές ή απογευματινές, να κάνουμε ντους αντί μπάνιου και να κλείνουμε τη βρύση όταν σαπουνιζόμαστε, πλένουμε τα δόντια μας ή ξυριζόμαστε.

Συνολικά να αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά!!! 

Η γνώση και η ατομική ευθύνη είναι πολύ σημαντικά στοιχεία σε μια εποχή «κρίσης», ως προς το νερό, το περιβάλλον, την ενέργεια και την οικονομία.

Επιτροπή Περιβάλλοντος Δήμου Μήλου