Δήμος Μήλου

geothermiko-milos

Η Δημοτική Αρχή με πολύ προσοχή παρακολουθούμε την συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων με θέμα: «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις» στην ηλεκτρονικήδιεύθυνση: www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#fe5fe68d-4b75-4f51-a114-aa0700ac8abd

Επικαιρότητα Νομοθετικού Έργου για το παραπάνω θέμα, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τις προσεχείς μέρες.

Για την έγκυρη ενημέρωση των συνδημοτών μας επισυνάπτω την σχετική αλληλογραφία και τα πρόχειρα πρακτικά της Επιτροπής της συνεδρίασης στις 04/03/2019, όπου ο Βουλευτής ΚΥΚΛΑΔΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος, καταγωγής από την Μήλο στην πρωτολογία του αναφέρει:

«Επειδή το πρώτο κεφάλαιο αφορά την γεωθερμία και ίσως το σημαντικότερο γεωθερμικό πεδίο στη χώρα μας είναι η περιοχή καταγωγής μου, η Μήλος και παρότι ξέρω, ότι η Δημοτική Αρχή έχει αντίθετη άποψη με μένα, θα ήθελα να καλέσουμε εδώ τη Δημοτική Αρχή και όταν λέω Δημοτική Αρχή, χωρίς να μιλήσουν υποχρεωτικά όλοι, εννοώ τον δήμαρχο και τους δυο εκπροσώπους επικεφαλής των δυο παρατάξεων, διότι με αφορμή το ότι έχει συμβεί ..……. ΚΕΔΕ».

Στα ανωτέρω, ξεκάθαρα δηλώνει και τάσσεται ΥΠΕΡ της αξιοποίησης της Γεωθερμίας Υψηλής Ενθαλπίας (Εθνικού ενδιαφέροντος) στο νησί μας, ενάντια στο σαφέστατο και κατηγορηματικό ΟΧΙ στα ομόφωνα διαχρονικά ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου με την υπ΄αριθμ. Απόφ. 1/2018 και το ψήφισμα της 19/04/2011.

Και δεν φτάνει αυτό …. συνεχίζει στην εισήγησή του:

«Δυστυχώς δημιουργήθηκε ένας μεγάλος μύθος γύρω από το πρόβλημα αξιοποίησης της γεωθερμίας το οποίο είναι ευκαιρία να αποδομήσουμε αυτόν τον μύθο».

Για ποιον μύθο μιλάει?? Για την εφιαλτική πραγματικότητα που ζήσανε οι συμπατριώτες μας?? Αυτή δεν είναι μύθος!!Αυτή δεν αποδομείται!!!

Περαιτέρω αναφέρει:

«Ήταν ένα έγκλημα από την ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο που πήγε να εισάγει την γεωθερμία στην Μήλο και με τα άσχημα αποτελέσματα που είχαμε με την ανεξέλεγκτη έκκληση αερίου στην ατμόσφαιρα με συνέπεια την καταστροφή του ζωικού και του φυτικού πλούτου».

Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν ήταν ένα απλό αέριο, αλλά ένα αέριο δηλητήριο για την υγεία κάθε ζωντανού οργανισμού και ιδιαιτέρως των κατοίκων της Μήλου.

Για αυτό το έγκλημα μιλάμε, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι Μύθος και σε κανένα δεν θα επιτρέψουμε να επαναλάβει χρησιμοποιώντας τους συμπατριώτες μας ως πειραματόζωα.

Συνεχίζοντας αναφέρει : «Εφόσον στο θέμα της αξιοποίησης της γεωθερμίας η Ν.Δ. τίθεται υπέρ, καλό θα είναι, να δώσει αυτή την κατεύθυνση ή τουλάχιστον να συζητήσει με τους δημάρχους, οι οποίοι πρόκεινται στο δικό τους χώρο, για να μη λένε άλλα από αυτά που λέει η επίσημη κομματική γραμμή της Ν.Δ. σε τοπικό επίπεδο».

Θα έπρεπε να γνωρίζει, επειδή υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, ότι υπάρχουν και Αυτοδιοικητικοί που δεν παίρνουν εντολές από κόμματα και δεν διεκδικούν θέσεις στηριζόμενοι από αυτά, αλλά παίρνουν Αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας που υπηρετούν και όχι των κομμάτων .

Η παραίνεση του αυτή, καταρρίπτει στην πράξη το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο επί χρόνια ως Νομαρχιακός Σύμβουλος διατείνεται ότι διεκδικούσε, και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον νέο νόμο «Κλεισθένη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ο ίδιος ψήφισε και τον θεωρεί τομή στην διοίκηση των Δήμων και ο οποίος σαφώς ορίζει όπως και όλοι οι προηγούμενοι νόμοι ότι θα αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια και όχι ο Δήμαρχος. Συνεπώς θα έπρεπε να αναφέρεται στους Δημοτικούς Συμβούλους και όχι στον Δήμαρχο.

Η τοποθέτηση αυτή του Βουλευτή επί της ουσίας καταργεί τα Δημοτικά Συμβούλια.

Στην τελευταία παράγραφο των πρακτικών της Επιτροπής της Βουλής αναφέρει:

«….ο Δήμαρχος μπορεί να βγήκε και να είπε ομοφώνως «διαφωνούμε και φύγετε κλπ», ενώ στο Δελτίο Τύπου του που δημοσιεύτηκε τα ΜΜΕ, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, προσέθεσε τη λέξη δήθεν.

Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο Δήμαρχος Μήλου αναφέρεται στην Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου, χωρίς δήθεν και έχει ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν, όποια συμφέροντα και αν υπηρετεί, να καταστρέψει το νησί στο οποίο γεννηθήκαμε, ζούμε και οφείλουμε να παραδώσουμε ακόμα καλύτερο στα παιδιά μας.

Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης απέστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων κα.Χαρά Καφαντάρη στην οποία αναφέρει... (δείτη την επιστολή εδώ...)

Σχετικό θέμα: Νίκος Συρμαλένιος: «Τα οφέλη και οι προοπτικές αξιοποίησης της γεωθερμίας στη Μήλο» (VIDEO)