Μήλος

panselinos-matomeni

Το τραγικό πρελούδιο ξεκίνησε... Σεληνιακή Έκλειψη στον Υδροχόο στις 27 Ιουλίου, το ματωμένο φεγγάρι. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια σεληνιακή Έκλειψη του αιώνα μας.

Οι Αζτέκοι και οι Μάγια είχαν συνδέσει τις εκλείψεις με μεγάλες καταστροφές. Οι πνευματικές συνέπειες από τα τραύματα που βιώνουν οι επιζώντες τέτοιων μεγάλων καταστροφών, όπως η εφιαλτική πυρκαγιά που συνέβη στην χώρα μας, είναι πολλές. Οι πολλαπλές απώλειες σε συνδυασμό με την αίσθηση αδυναμίας, ότι δεν έχεις τον έλεγχο και ο κίνδυνος της ασφάλειάς σου, είναι στοιχεία που οδηγούν σε διαταραχή μετατραυματικού στρες και σύνδρομο του επιζώντα, όπου τα άτομα που επιβιώνουν αισθάνονται ενοχές επειδή τα ίδια επέζησαν ενώ κάποιοι άλλοι δεν τα κατάφεραν. Έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις μπορούν να προκληθούν, ακόμα και σε άτομα που παρακολουθούν μια τέτοια καταστροφή από απόσταση. Αρκετοί συνάνθρωποί μας (αλλά και ζώα) θα πρέπει να βιώσουν και να διαχειριστούν τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες ενώ ταυτόχρονα κάποιοι από αυτούς βρίσκονται ήδη σε διαδικασία πένθους.

Οι συνέπειες των τραυμάτων από ένα τέτοιο ολέθριο γεγονός, επεκτείνονται εκτός από το σώμα, στο νοητικό, συναισθηματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Ο καθένας μέσα από το σύστημα πεποιθήσεων του και την πνευματικότητά του, θα δώσει μετά από την μάχη για την ζωή του και μια άλλη μάχη. Εκείνη της εκλογίκευσης της καταστροφής. Να βγάλει ένα νόημα, για ποιο λόγο συνέβη κάτι τέτοιο στην ζωή του, έτσι ώστε να καταφέρει να ξεκινήσει την διαδικασία θεραπείας του.

Είμαι θυμωμένη και στεναχωρημένη για την απώλεια ανθρώπων, ζώων αλλά και για την απώλεια δασικών εκτάσεων. Το τελευταίο θα το εξηγήσω, γιατί δυστυχώς δεν είναι κάτι αυτονόητο για τους περισσότερους, ούτε μας το μαθαίνουν στα σχολεία. Τα δέντρα είναι ζωντανές οντότητες που νιώθουν και πονάνε. Έχουν ένα ριζικό σύστημα (παρόμοιο με το νευρικό σύστημα) μέσα από το οποίο επικοινωνούν με τα άλλα δέντρα και ανταλλάσσουν θρεπτικές ουσίες. Το φύλλωμα μιας υπερευαίσθητης Μιμόζας (Mimosa pudica), καταρρέει μόλις το αγγίξεις και μόλις αισθανθεί ότι ο κίνδυνος πέρασε, επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Και αν δεν φτάνει αυτό για να τα σεβαστούμε, ας θυμηθούμε ότι ο εγκέφαλος μας λειτουργεί με οξυγόνο. Η πράσινη χλωροφύλλη μεταλλάσσει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και έτσι ο εγκέφαλος μας τρέφεται. Ο εγκέφαλος μας σκέφτεται με το οξυγόνο των δέντρων!! Η σκέψη μας αναπνέει από την πνοή των δέντρων! Δεν είναι κάτι ρομαντικό ή ποιητικό. Είναι η πραγματικότητα!

Η Έκλειψη φέρνει σημαντικά γεγονότα με την μορφή κρίσεων, σε προσωπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, διεγείροντας βαθιά συναισθήματα φόβου, ξεγυμνώνοντας τον θυμό, τον πόνο και την θλίψη. Ο Άρης σε σύνοδο με την Σελήνη, καθρεφτίζει τις καταστροφικές πλευρές της κοινωνίας. Αυτή η δυνατή Έκλειψη στέλνει ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα κρατώντας έναν καθρέφτη και δεν αρέσει σε όλους αυτό που βλέπουν.

Ο θυμός, είναι το στοιχείο της φωτιάς, όπως εκδηλώνεται στην ανθρώπινη ψυχολογία. Επιθετικός, επεκτατικός και αν δυσκολευτείς να τον διαχειριστείς, καταστροφικός. Μια καταστροφή όμως, μπορεί να είναι η προετοιμασία για μια νέα δημιουργική αρχή. Αφήστε τον θυμό μέσα σας, να κάψει συμπεριφορές, σκέψεις, αντιλήψεις, που δεν σας εξυπηρετούν πια. Κατευθύνετε τον θυμό σας, να κάψει δεσμούς με ότι είστε προσκολλημένοι, αλλά μην εμποδίσετε την έντασή του. Επιλέξτε συνειδητά να τον αφήσετε να καθαρίσει μέσα σας, ότι είναι εμπόδιο στο μονοπάτι της εξέλιξης σας και ετοιμαστείτε να βγουν πάνω συναισθήματα που βρίσκονταν κρυμμένα.

Βλέπουμε την ζωή μέσα από τα φυσικά μας μάτια, αλλά οι ενέργειες που διαχέονται στον πλανήτη αυτή την περίοδο, μας καλούν μέσα από διάφορα είδη κρίσεων, σε διάφορους τομείς, να αντιληφθούμε την ζωή μέσα από τα μάτια της ψυχής και να θυμηθούμε ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός που βρισκόμαστε εδώ. Η διαισθητική μας ικανότητα θα αφυπνιστεί και θα ξεκινήσουμε να παρατηρούμε πράγματα που μέχρι πριν περνούσαν απαρατήρητα ή εθελοτυφλούσαμε.

Οι ενέργειες ωθούν βίαια προς την αλλαγή. Κάτι θα χαθεί, κάτι θα τελειώσει. Μια σχέση, καριέρα, δουλειά, ένα παλιό μοτίβο συμπεριφοράς ή σκέψης.. Και όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, τότε θα έρθουν νέες ευκαιρίες, θα κάνουμε ολοκληρωτική στροφή και θα ανέλθουμε επίπεδο εξέλιξης. Θα αποχαιρετήσουμε την ιδέα που έχουμε για τον Εαυτό μας και απλά θα είμαστε ο Εαυτός μας, έλκοντας κοντά μας μια νέα πραγματικότητα συμβατή με τις πραγματικές μας επιθυμίες και όχι με τους φόβους μας.

Η πυρκαγιά που συνέβη, είναι μια υπενθύμιση ότι οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε μπορείς να βιώσεις ένα τραύμα που θα σε βυθίσει εσωτερικά και θα ενεργοποιήσει την σκοτεινή νύχτα της ψυχής (Dark night of the Soul), μια περίοδο όπου το άτομο βιώνει ένα είδος κατάρρευσης στην ζωή του και καλείται να επανεξετάσει πεποιθήσεις που είχε για πολύ καιρό, να τις αναθεωρήσει και να αρχίσει να στρέφεται σε βαθύτερα ερωτήματα, σχετικά με το νόημα της ζωής. Μια υπαρξιακή κρίση που παρακαλάει για πνευματική αναζήτηση.

Αρκετοί από τους επιζώντες της καταστροφής αυτής, μέσα από την διαδικασία της διάσχισης θα αλλοιώσουν την επαφή που έχουν με την πραγματικότητα, καθώς το μυαλό τους θα διαχωριστεί από το σώμα. Όταν κάποιος λέει ότι νιώθει άδειος ή ότι μέσα του έχει κάτι σπάσει, περιγράφει ακριβώς το κομμάτι της ψυχής του, που πάγωσε χωροχρονικά στην σκηνή του τραύματος. Όταν το μυαλό διαχωρίζεται από το σώμα, στην διάσχιση, η ανθρώπινη ψυχή θρυμματίζεται και η θεραπεία απαιτεί αποκατάσταση της αρμονίας μεταξύ σώματος, μυαλού, συναισθήματος και πνεύματος. Οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να θεραπεύσουν με την εφαρμογή τεχνικών που κερδίζουν την προσοχή του αριστερού ημισφαιρίου (νοητικό σώμα) ενώ οι ενεργειακοί θεραπευτές με τεχνικές και τελετουργικά που ενεργοποιούν το δεξί ημισφαίριο για την θεραπεία (συναισθήματα).

Ο πόνος είναι μια πολυδιάστατη ένδειξη ότι είμαστε ζωντανοί. Είναι μια εμπειρία που μπορεί να ξεκινήσει είτε από το φυσικό πεδίο, είτε το συναισθηματικό, είτε το νοητικό και να εξαπλωθεί στα άλλα δύο. Ο πόνος καλεί τον συνειδητό νου, να δώσει προσοχή. Η ολοκληρωτική παρουσία μας, στο τώρα, μεταμορφώνει τον πόνο σε αφύπνιση. Ο πόνος μας δείχνει αυτό που πρέπει να δούμε και ενημερώνει ότι κάποιες πλευρές του Εαυτού μας δεν είναι ευθυγραμμισμένες και πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Ενεργοποιείται ένας μηχανισμός επιδιόρθωσης έτσι ώστε να κάνουμε αλλαγές. Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αποδράσουμε από τον Εαυτό μας κάθε μέρα και αυτό είναι πηγή θλίψης. Ο πόνος μας βάζει σε μια εξελικτική διαδικασία μέσα από την οποία ευθυγραμμιζόμαστε με τις επιθυμίες μας. Με το να ψάχνουμε την αιτία του πόνου, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους φόβους μας. Έτσι αποκτάμε σιγά σιγά ανοσία και οι φόβοι σταδιακά χάνουν την δύναμη που ασκούν πάνω μας. Όταν βιώνουμε και κατανοούμε τον πόνο, μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε και σε ένα άλλο πλάσμα και να συνεισφέρουμε στην δημιουργία ενός κόσμου που να μην υποφέρει. Όταν αρνηθούμε τον πόνο και δεν ανταποκρινόμαστε με την συνειδητή παρουσία μας, τότε ο πόνος γίνεται χρόνιος και υποφέρουμε. Όταν δεν δημιουργούμε την επιθυμητή αλλαγή που μας συμβουλεύει ο πόνος, τότε το εγώ ταυτίζεται μαζί του και προσπαθώντας να επιβιώσει, καταλήγει σε κάποιον εθισμό. Όλα τα είδη εθισμού προκύπτουν από αυτήν την συμπεριφορά. Πείθεις τον εαυτό σου ότι πρέπει να αποδράσεις γρήγορα από τον πόνο και ψάχνεις έναν ψευδομηχανισμό αντιμετώπισης. Ο πόνος είναι μια οντότητα ξεχωριστή από εμάς και κάθε φορά που τον αισθανόμαστε πρέπει να τον παρατηρούμε. Πρέπει να του επιτρέψουμε να εκδηλωθεί μέσα μας και να τον αφήσουμε να μας δείξει την κατεύθυνση της ζωής μας, μέσα από τις πραγματικές μας επιθυμίες. Αυτό είναι αληθινή Αλχημεία.

Εύχομαι στις ψυχές όλων των πλασμάτων που χάθηκαν, σαν τον Ιερό Φοίνικα που καίγεται και αναγεννιέται από τις στάχτες του, έτσι να ανέλθουν μακριά από τις σκιές και να βρουν τον δρόμο προς το Φως.

Εύχομαι κουράγιο στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων και να βρουν την δύναμη να ακολουθήσουν τον δρόμο που θα επουλώσει και θα θεραπεύσει όσο είναι δυνατόν τις πληγές τους σε σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.

Για όλους τους υπόλοιπους εύχομαι να ευθυγραμμιστούμε με τον Εαυτό μας και έτσι να μπορέσουμε να προσφέρουμε το πολύτιμο δώρο της ολοκληρωτικής μας παρουσίας στον κόσμο κάθε στιγμή της ζωής μας!

Κέλλυ Κωστούλια

Δημοφιλή

 • Δημοτικές Εκλογές 2019 - Αποτελέσματα Μήλου (LIVE) +

  Με την εμπειρία, το κύρος και την εγκυρότητα του πρώτου ενημερωτικού portal της Μήλου,η δημοσιογραφική ομάδα των «Μηλέικων Νέων», θα σας μεταδώσει Περισσότερα
 • Νέες προσφορές στο Alfa Market Μήλου από 20 έως 26 Αυγούστου! +

  Στο Alfa Market Μήλου στον Τριοβάσαλο οι Προσφορές δεν σταματούν κάθε μέρα! Περισσότερα
 • Αυτοψία των «Μηλέικων Νέων» στην παραλία της Αχιβαδόλιμνης. (PHOTOS) +

  Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μετά την καταγγελία για αλλοίωση φυσικού τοπίου στην παραλία της Χιβαδόλιμνης στη Μήλο. Περισσότερα
 • Νέος δήμαρχος Μήλου ο Μανώλης Μικέλης με σαρωτική νίκη! +

  Η Μήλος αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και με ποσοστό 60,72%, να εμπιστευτεί ως νέο της δήμαρχο τον επικεφαλή του συνδυασμού Περισσότερα
 • Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ Μήλου παρουσία των τριών βουλευτών των Κυκλάδων +

  Με εισηγήσεις των τριών βουλευτών των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Μανιού, πραγματοποιήθηκε χθες 2/5 με Περισσότερα
 • Επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές 2019 - Τα Τελικά Αποτελέσματα Μήλου +

  Με την εμπειρία, το κύρος και την εγκυρότητα του πρώτου ενημερωτικού portal της Μήλου, η δημοσιογραφική ομάδα των «Μηλέικων Νέων», Περισσότερα
 • Μήλος – Σεζόν 2019: Όλες οι αγγελίες εποχικής εργασίας. +

  Τα «Μηλέικα Νέα» εγκαινιάζουν τη νέα τους στήλη που αφορά την εποχική εργασία στα νησιά της Μήλου και της Κιμώλου. Περισσότερα
 • Ανακοίνωση ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Μήλος για Όλους» +

  Ο Δημοτικός Συνδυασμός «Μήλος για όλους» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Μήλου Εμμανουήλ Μικέλη του Βασιλείου ανακοινώνει τους υποψήφιους δημοτικούς Περισσότερα
 • Οι «σταυροί» των υποψηφίων και οι έδρες στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου +

  Ξεκάθαρη από την πρώτη Κυριακή είναι η εικόνα των εδρών στο νέο δημοτικό συμβούλιο Μήλου. Με το νέο εκλογικό νόμο Περισσότερα
 • Ξεκινάει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μήλου – Ρεθύμνου με το Olympus +

  Μια νέα γραμμή έρχεται να προστεθεί στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Μήλου, βάζοντας στο χάρτη το δρομολόγιο Πειραιά – Μήλου – Σαντορίνης – Ρεθύμνου. Περισσότερα
 • 1
 • 2

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης & την Πολιτική Απορρήτου