Άρθρα - Συνεντεύξεις

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα εμβόλια αποτελούν μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας παγκόσμια.

Κάθε χρόνο, περίπου 2-3 εκατομμύρια θάνατοι αποτρέπονται, λόγω της υλοποίησης εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Πολλοί περισσότεροι θάνατοι έχουν ήδη αποφευχθεί με την χορήγηση του εμβολίου έναντι της COVID-19 παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό ο στόχος να είναι η μέγιστη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη του κόσμου.

Η ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ και η άρνηση στις συστάσεις των  εμβολιασμών, οδηγεί στην εκδήλωση επιδημιών που έχουν σημαντικές υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Σε όσους δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού θα πρέπει να το θεωρούν σαν μέγιστο ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ.

Δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ζητούν την γνώμη μου για το αν πρέπει να εμβολιαστούν.

Η απάντηση είναι μια: ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ!

Πότε;

Το συντομώτερο δυνατόν! Για να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η ανοσία.

Με ποιο εμβόλιο;

Με το πρώτο διαθέσιμο! Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια είναι ασφαλή.

Οι πιθανοί κίνδυνοι που αναφέρονται είναι ελάχιστοι ή ανύπαρκτοι μπροστά στα τεράστια οφέλη.

Θέλω να μείνω έγκυος, μπορώ να εμβολιαστώ; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη γονιμότητα των γυναικών.

Είμαι έγκυος, μπορώ να εμβολιαστώ;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά μία γυναίκα με COVID-19, να εισαχθεί στην εντατική ή ακόμα και να χάσει τη ζωή της.

Θηλάζω, μπορώ να εμβολιαστώ;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Όλα τα δείγματα μητρικού γάλακτος που συλλέχθηκαν μετά τον εμβολιασμό ήταν θετικά για αντισώματα. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ένας τύπος αντισώματος που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη G ή IgG, αυξήθηκε σημαντικά μέσα στο γάλα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι εξίσου ασφαλή σε όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ότι προσφέρουν τουλάχιστον κάποια προστασία στα έμβρυα μέσω του πλακούντα αλλά και στα νεογνά μέσω του μητρικού γάλακτος.

Φαίνεται ότι λειτουργούν καλά σε εγκύους και θηλάζουσες, όπως και στις γυναίκες που δεν έχουν μείνει έγκυες και ακόμα καλύτερα από τις περιπτώσεις φυσικής ανοσίας (ανοσίας που αποκτήθηκε όταν η γυναίκα κόλλησε κορωνοϊό).

Η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε απέναντι σε σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν. Χάρη σε εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού εξαλείφθηκε η ευλογιά, η Ευρώπη απαλλάχτηκε από την πολιομυελίτιδα, και έχουν σχεδόν εξαλειφθεί πολλές άλλες ασθένειες.

Αν λοιπόν σας δίνεται αυτή η ευκαιρία να εμβολιαστείτε, μην διστάσετε.

Ανδρέας Κόμης

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Ειδικός στην Εμβρυομητρική Ιατρική

Διευθυντής Ιατρικής Εμβρύου Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ